Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nieuwe structuur NK’s in 2014

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBOp de site van de KNZB verscheen vandaag het volgende bericht :

De KNZB gaat vanaf 2014 het NK langebaan voor senioren integreren in de SwimCup in april.
Het huidige NK in juni wordt omgevormd tot Club NK voor senioren en jeugd, waarbij zowel de individuele als ook de clubprestatie centraal staat. Het NK Sprint komt te vervallen.

Met de SwimCup/NK en het Club NK ontstaan twee sportevenementen voor de verschillende leeftijdsgroepen, waarop alle programmanummers aan bod komen.
De nationale titelstrijd krijgt hierdoor de waarde die het verdient.

Meer informatie over het programma en bepalingen volgen in januari 2014

Helaas betekent dit bericht wederom veel onduidelijkheid voor trainers en zwemmers.
Waar de KNZB van trainers en zwemmers vraagt zo professioneel mogelijk te werken, bijvoorbeeld door een gedegen jaarplanning te maken, veroorzaakt het gebrek aan informatie dat dit zeer moeilijk wordt gemaakt. Daar aan gekoppeld zomaar een paar vragen :
1) Zullen er voor de SwimCup/NK limieten gesteld worden of dingt iedere deelnemer die aan de SwimCup mee doet en in de juiste leeftijdscategorie hoort mee naar de NK medailles ?
2) Voor de Club NK wordt gesteld dat zowel de individuele als clubprestaties centraal staat. Waarom de individuele prestatie als het een CLUB NK is, de individuele prestaties moeten toch bij de SwimCup geleverd worden ?
3) De NK sprint vervalt, waarschijnlijk veroorzaakt door de teruglopende animo voor dit toernooi ? Grootste oorzaak hiervoor : de ‘onmogelijke’ limieten voor de senioren en het oninteressant maken van het toernooi voor toppers (geen kwalificatiemoment voor de EK kortebaan, dus wat hadden zij er te zoeken…)

Dat iets moest gebeuren om de NK’s weer de status te geven die het verdienen was duidelijk, of de nieuwe structuur de oplossing is zal de tijd leren….

1 Comment

 1. Misschien moet de KNZB ophouden met het pamperen van de zelf gekozen smalle top en investeren in de breedtesport waaruit dan subtoppers opeens toppers blijken te zijn, zoals dat nu wel gebeurt bij het schaatsen.

  Dus, zo maar voor de vuist weg

  Alle zwemmers moeten de limieten halen om mee te doen aan NK’s

  Het seizoen loopt van september t/m juni ook voor de toppers

  NK KB gewoon weer in december, zodat er sprake kan zijn van een fatsoenlijke trainingsopbouw.

  Voor de sprintnummers bij EK KB en WKs KB is de voorgaande NK Sprint HET kwalificatietoernooi

  Gewoon de nummers in volgorde afwerken bij NKs en niet de 3 snelste serie en jeugdserie. Ben je ook af van een bronzen medaille die misschien wel of misschien niet een echte was. Iedere jeugdzwemmer gelijke kansen.
  Llimieten die passen bij een fatsoenlijk deelnamersveld, zowel qua verdeling jeugd / senioren 1,2 / senioren als het aantal series.
  Voordeel van deze 2 maatregelen de (sub)toppers hoeven niet te kiezen, er zit dan immers voldoende rust tussen de nummers om op meerdere afstanden ECHT het sterkste deelnemersveld aan de start te krijgen.

  De toppers zijn weer gewoon onderdeel van de rest van het zwemmersveld en het 2e deel van het NK is niet verworden tot een bijprogramma, deelneme aan het NK is voor iedereen weer gewoon leuk.
  De toppers zijn dan inderdaad een hele ochtend in het zwembad, maar die kiezen toch al bewust voor één finale. En je maakt mij niet wijs dat zij veel slechter worden van dat uurtje extra in het bad.
  De MSS-tabel en daarmee de N(J)K limieten worden nu immers bepaalt door een paar handenvol onbekende plots hoogvliegende toppers die vaak 2 jaar later niet meer in de uitslagen voorkomen, die gewoon rucksichtlos voor alle leeftijden vertalen in NK limieten doet afbreuk aan de door de KNZB zelf gepropageerde MOZ en is killing voor de breedtesport.
  Overigens moet je limieten ook durven aanscherpen indien er onhandelbare deelnemersaantallen dreigen te verschijnen op sommige nummers (nu vooral vrije slag)

  Wat gebleken is is dat het pamperen van de smalle top niet leidt tot het gewenste doel, meer medailles, integendeel de smalle top blijkt (ondanks het pamperen) niet in staat te presteren als het moet.
  De uitzonderingen kennen we allemaal, maar die zouden er ook staan zonder het KNZB pamper programma.

  Investeer nou gewoon is in de breedtesport (ook voor de subtop) wees consistent in het begeleiden van je subtop en maak daar niet een draaideur activiteit van. We kennen allemaal de voorbeelden van RTC en selectiezwemmers die met groot lawaai worden binnengehaald maar vaak na 1 of 2 jaar al weer via de achterdeur vertrokken blijken te zijn. Dit nog los van de geruchten die je op tribunes kunt opvangen van ouders van die zwemmers, als daar maar 10% van waar is zou de KNZB top zich de oren van de kop moeten schamen.

  Ook graag meer rekening houden met het feit dat voor de jeugd en senioren tot 18 a 20 jaar het afronden van een goede opleiding de eerste doelstelling zou moeten zijn. Immers er gaan er maar HEEL weinig met zwemmen geld verdienen! Wat goed is komt er toch wel ook na hun 18e of 20ste, ook daar zijn legio voorbeelden van, voorwaarde plezier en doelen. Een volwaardig NK op het juiste moment in het seizoen hoort daar als doel ook bij.

  Ook het soms rigide vasthouden aan richttijden en de soms overduidelijke voortrekactie van selecties leidt niet tot een subtop die ervaring heeft met internationale toernooien. Je zal als KNZB nog versteld staan van het aantal subtoppers die het nu net niet haalt en die dan opeens bij EYOF / EJK / EK / WK / OS wel tot halve finales kunnen reiken, ondat zij op het juiste moment pieken of wel uit het goede hout gesneden blijken te zijn.

  Ook het verzoek aan de direteur om niet over zijn graf heen te regeren, na 8 jaar blijkt er geen brede top en de OS doelstelling voor het aantal medailles in Rio kan m.i. overboord.
  En het verzoek aan ex zwemmers om de mooie zwemsport internationaal niet terug te brengen tot een veredeld sprinttoernooi vanwege de aantrekkelijkheid voor de TV.
  Ook ben ik benieuwd naar welke clubs en trainers gevraagd zijn mee te denken. Als dat de meehuilende wolven in het bos zijn, dan verbaast mij dit resultaat mij niet. EN dit plan kan volgens mij in dezelfde prullenbak als het plan voor de 4 topwedstrijden met toppers waarbij bij de 1e editie de hele top blijkt te kiezen voor Aken ipv Kampen.

  Last but not least de voortdurende soap rondom trainers van RTC / NTC / KNZB. Je zou als KNZB achter je toptrainers moeten gaan staan. Bij de KNSB zijn ze daar wel hard in. De toppers kunnen altijd een eigen team starten als ze het niet met het beleid of de bondstrainer eens zijn (zie TVM / LIGA / …) .

  De 1e reacties voor het veranderen van de NK op Zwemkroniek spreken mi boekdelen.

  Hopelijk onstaat er nu eindelijk wel eens een discussie die leidt tot rust en duidelijkheid en plezier.

Leave a Response