Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Van den Hoogenband wil aantal zwemnummers halveren

Email dit bericht Print dit bericht

PieterAls het aan Pieter van den Hoogenband ligt, worden er minder zwemnummers afgewerkt op de WK’s en Olympische Spelen. Hij wil daarmee op lange termijn de zwemsport redden.
Dit schrijft de drievoudig olympisch kampioen in zijn column in De Telegraaf. De sport wordt volgens hem aantrekkelijker door minder afstanden te zwemmen.
“In veel andere olympische sporten zijn er sowieso veel minder kansen op eremetaal tijdens de Spelen. Less is more. Minder is meer.”

In de plannen van Van den Hoogenband blijven alleen de 100 meter-nummers van alle slagen bestaan.
“Verder blijven de 50 en 200 vrij op het programma staan, omdat dat nu eenmaal de snelste slag is. De 400 wisselslag blijft bestaan voor de allrounders. En natuurlijk behouden we de estafettes 4 x 100 vrij en 4 x 100 wissel, voor het spektakel en om de beste ploeg (lees: het beste land) te duiden”, schrijft de oud-zwemmer.
Van den Hoogenband stuurde na de WK 2011 al een A4’tje met verbeterpunten naar de internationale zwembonden.
“In mijn plannen uit 2011 sneuvelde de 1500 meter. Maar meerdere stayers hebben me er na een inhoudelijke discussie van weten te overtuigen de historische en hero├»sche mijl juist te handhaven.”
Als Van den Hoogenband zijn zin krijgt, blijven er tien van de huidige twintig nummers over. De oud-zwemmer hoopt dat de Nederlandse zwembond KNZB zich sterk maakt voor de plannen bij zowel de Europese zwembond LEN als bij de wereldzwembond FINA.

Bron : NU.nl

Tagged as: , , ,

3 Comments

 1. Jacco Verhaeren en Johan Kenkhuis ondersteunen de gedachten van Pieter van den Hoogenband om de sport aantrekkelijker te maken. ‘VDH’ wil het programma tijdens WK’s en de Olympische Spelen drastisch wijzigen. Zo rigoureus hoeft het voor Verhaeren en Kenkhuis niet, maar dat er wat moet veranderen is duidelijk.

  Verhaeren: ”Kijken naar vernieuwing”
  Volgens Jacco Verhaeren is het goed om te kijken naar vernieuwing om de sport aantrekkelijker te maken. Verhaeren: ”Deze denkrichting van Pieter is zeer welkom. Ik zit zelf in de coachescommissie van de FINA (wereldzwembond) en ondersteun deze plannen waar mogelijk. Maar het is te kort door de bocht om nu te zeggen: die nummers mogen blijven en andere kunnen wel verdwijnen.”

  Het is zaak om er voor te waken dat er niet nog meer nummers bijkomen, vindt Verhaeren. ”Die trend is er wel. We hebben nu nog niet te klagen over publieke belangstelling voor onze sport en dat moet ook zo blijven. De wedstrijden moeten niet onoverzichtelijk worden.”

  Kenkhuis: ”Mixed-estafette bezopen”
  Ook Johan Kenkhuis, oud-zwemmer en NOS-analist, kan zich vinden in de gedachten van Van den Hoogenband. Maar het aanbod van zwemnummers halveren gaat volgens hem te ver. ”Een aantal onderdelen mag wat mij teruggedraaid worden. De mixed-estafette is bijvoorbeeld echt bezopen. Dat is echt zo’n idee van: we moeten iets nieuws, laten we eens gek doen en alles door elkaar gooien”, zegt Kenkhuis.

  De zwembonden zouden volgens Kenkhuis eerst moeten bedenken hoe ze de sport aantrekkelijker maken, in plaats van simpelweg nummers toevoegen. Kenkhuis: ”Als topsporter verzamel je de beste mensen om je heen. Dat zouden bonden ook moeten doen. Betrek de beste specialisten op elk vakgebied er bij en maak vervolgens een programma.”

 2. Moet je goed doen Pieter was toch alleen maar een vrijeslag zwemmer.
  De andere slagen en afstanden krijgen in Nederland al zo wie zo veel te weinig aandacht.
  Ik kom niet naar het zwembad om die nummers te zien.
  Mijn mening is doe die 15m onderwater zwemmen weg. Je ziet als toeschouwer niks
  Ik wil wat zien als ik naar sport ga kijken.
  Onderwaterzwemmen lijkt me geen sport om bovenwater te bekijken.
  Als je maar 5 a 7m onderwater mag komt het weer meer op zwemmen aan
  en wordt het weer aantrekkelijker voor de toeschouwer.

 3. @HVos : allereerst is 5 a 7m natuurlijk geen vaste afstand, dus laten we voor de discussie 5m aan houden ok, dat is ‘goed’ te controleren op basis van de vlaggetjes.
  Dit zou betekenen dat zwemmers na een keerpunt vrijwel direct boven moeten komen, wat betekent dat ze vol tegen hun eigen golf aan zwemmen. Resultaat is een stevig snelheidsverlies en dus langzamere tijden. Is dat aantrekkelijker voor de toeschouwers ?

  Dan lijkt me het me verder dat er na de start wel verder onder water gezwommen mag worden, want 5 m is fysiek/natuurkundig onmogelijk gezien de lengte van de zwemmers en de afstand die ze duiken. Tenzij je een duik plat op je buik verplicht wil stellen ?

  Maar om enigszins mee te gaan in deze discussie : 10m onder water na start en keerpunt mogelijk een idee ?
  Biedt voldoende mogelijkheden om weerstand te verminderen na het keerpunt, maar maakt winst halen uit de onder water fase zelf veel beperkter.
  Moet je je wel afvragen of die 2x 5m extra zwemmen op een 100m nu echt het verschil maakt voor de toeschouwers….

Leave a Response