Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Kira Toussaint benaderd Nederlands record senioren

Email dit bericht Print dit bericht

Tijdens de eerste ochtendsessie van de Europese kortebaan kampioenschappen in Chartres (Frankrijk) heeft Kira Toussaint het Nederlands record senioren op de 100m rugslag tot op 2 tienden benaderd. In de 4e van 6 series zwom ze met 57.98 voor het eerst onder de 58 seconden en kwam ze vlak boven de 57.72 uit die Femke Heemskerk in 2010 tijdens de Worldcup in Berlijn had neergezet. Twee series later bleek dat de tijd van Kira tevens betekent dat zij als snelste door gaat naar de halve finale van vanmiddag.
Achter Kira waren het Kimberly Buys en Laure Manaudou die zich als nummers 2 en 3 plaatsten voor de halve finale. Op plaats 5 komen we Sharon van Rouwendaal tegen met 58.74, ook ruim voldoende voor een nieuw optreden in de middag sessie. Helaas werd Maaike de Waard het slachtoffer van de regel dat er maar 2 zwemsters per land naar de halve finale mogen, met haar 1.00.21 en een 16e plaats had ze daar in principe wel recht op, maar zal ze dus mogen starten. Haar tijd betekende wel een mooi persoonlijk record.

Op de 100m vlinderslag plaatste Joeri Verlinden zich eenvoudig voor zijn halve finale. Met 51.49 plaatste hij zich als 2e voor de halve finale, alleen Rafael Munoz Perez was met 51.32 een fractie sneller. Andere grote namen in de halve finale zijn onder andere Peter Mankoc (34 jaar en later dit toernooi op jacht naar zijn 11e titel op de 100m wisselslag in 12 jaar!) en wereldrecordhouder Evgeny Korotyshkin. Dat record staat sinds november 2009 op 48.48, het Nederlands record van Joeri sinds december 2009 op 49.85.

Op de 400m vrijeslag wist Dion Dreesens zich niet te plaatsen voor de finale. Met 3.47.57 eindigde hij op de 18e plaats, waar alleen de snelste 8 vanavond in de finale zullen starten. In die finale wel de Belg Glenn Surgeloose die met 3.43.84 als 3e door ging, vlak achter de 3.43.03 van Gabriele Detti, de 3.43.72 van Yannick Agnel en vlak voor de 3.43.85 van Sergiy Frolov en de 3.43.90 van Andrea Mitchell D’Arrigo. Leuk detail : alle 5 deze zwemmers zwommen vanochtend in serie 3, de overige 3 finalisten in serie 5. Uit de serie van Dion (serie 4) plaatste niemand zich voor de finale.

In de halve finale op de 100m vrijeslag bij de dames zullen er vanavond ook geen Nederlandse dames aan de start verschijnen. Ondanks kleine PR’s voor Denis van Ark en Rosa Veerman (56.06 en 56.08) kwam zij niet voor in de geschoonde top 16 en dus mogen zij zich gaan richten op hun volgende afstand, voor Denise de 50vrij en voor Rosa de 200vrij, beiden komende zondag.

Succes was er wel voor Wendy van der Zanden die zich met 2.11.48 plaatste voor de finale van de 200m wisselslag. Zij had dit keer gelukt met de maximaal-2-zwemmers-per-land-in-de-finale-regel, haar 10e plek bleek voldoende te zijn voor een 8e plaats op de geschoonde lijst na de series.

Tagged as: , , , ,

Leave a Response