Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Spectaculaire resultaten ONK kortebaan lijken vroege tijdstip in seizoen te rechtvaardigen ?

Email dit bericht Print dit bericht

Als schrijver op deze site en als trainer ben ik regelmatig kritisch over de besluiten van de KNZB, zo ook toen bekend werd gemaakt dat het ONK kortebaan reeds in oktober gezwommen zou worden. ‘Te vroeg in het seizoen’ en ‘waarom moet een planning overhoop voor een paar potentiële EK gangers’ waren ook opmerkingen van mij op dit besluit. Na het spectaculaire ONK kortebaan van afgelopen weekend moet ik mijn mening echter bijstellen en kan ik als liefhebber van de zwemsport niet anders zeggen dan dat ik uitermate positief verrast ben door de resultaten. En de Olympische toppers die er niet waren, ik heb ze niet gemist.

Met het risico dat ik een aantal zwemmers vergeet, waren de uitblinkers van het toernooi uiteraard Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Kira Toussaint en Lucas Greven.
Samen tekenden zij voor maar liefst 3 kampioenschapsrecords, 14 jaargangrecords en 9 jeugdrecords.
Bij Kyle staat me vooral de finale van de 200m vrijeslag voor ogen. Hij kwam het toernooi binnen met een persoonlijk record van ruim boven de 1.50 en ging naar huis met een NR voor 16 jarigen van 1.46.66. Maar wat was er niet indrukwekkend aan Kyle dit weekend, alles wat hij aanraakte veranderde in goud.

Naast de records van deze 4 zwemmers kwamen ook Jasper van Mierlo, Marit Steenbergen, Maaike de Waard, Sharon van Rouwendaal en Marjolein Delno tot 1 of meerdere records.
Jasper stelde tot 2 maal toe het kampioenschapsrecord op de 50m vrijeslag bij, in de finale tot 21.68. Sharon deed hetzelfde op de 200m rugslag, daar zal bij een volgend kampioenschap 2.05.77 in het programmaboekje vermeld staan.
Marit wist 2 records voor 12 jarigen te verbeteren, de 200m vrijeslag in 2.08.29 en de 100m rugslag in 1.06.15. Beide keren als startzwemster van de estafatte, want individueel is ze uiteraard nog te jong om op het ONK te mogen starten. Maaike liet zien dat zij op de korte afstanden de coming lady is, met een dubbel Nederlands record voor 16 jarigen op de 50m rugslag, in de series 28.37 en in de finale 27.84 en op de 50m vlinderslag met 26.86. Het laatste record in de samenvatting van het ONK komt op naam van Marjolein. Op de 400m wisselslag haalde zij een streep door de 4.49.87 van Mildred Muis 1986 en staat er nu 4.47.89 als snelste tijd ooit gezwommen door een 18 jarige.

Naast alle records waren er ook in de breedte mooie dingen te zien, 3 heren onder de minuut op de 100m schoolslag om maar wat te zeggen. En de comeback van Joost Reijns was er eentje om je vingers bij af te likken. Goud op de 100vrij, zilver op de 50 en brons op de 200, een absolute topprestatie.

Al met al ben ik zeer positief verrast door het effect en resultaat van het vroege ONK kortebaan, maar graag hoor ik ook jullie mening. Dus heb je iets te melden over dit toernooi, de planning van de rest van het seizoen, of wat dan ook, laat dan gerust een berichtje achter hieronder.

19 Comments

 1. Vanaf volgend jaar is er of een EK of een WK kortebaan, dus niet meer allebei zoals nu. Het NK zal dan wel een week of vier later plaatsvinden.

 2. @Martin: eens, mooie resultaten, dat klopt. Een geslaagd en spannend toernooi, zeker bij de jeugd.

  Maar in de uitslagenijsten zie je best veel zwemmers die niet in de buurt komen van hun inschrijftijden.
  Vaak zijn dit tijden uit het vorige seizoen (dan waren ze nu in oktober dus nog niet 100%)
  Soms waren dit tijden van pal voor de ONK en heeft de limietjacht / jacht op de jeugdserie mogelijk geleid tot oververmoeidheid.
  Zou ik best is een statistiekje op willen loslaten …..

  In ieder geval helpt het als de datum voor de ONK ruimschoots vantevoren bekend is !!!! …..
  Wat dat betreft schrik ik weer van de opmerking van Steven …..
  Dus KNZB ….. wordt het volgend jaar nu oktober of november ????

 3. en dat het zodra ‘het bekend’ is ook naar iedereen wordt gecommuniceerd …. Zo mogen wij in een klein berichtje op de KNZB website vernemen dat er een EYOF lange baan kwalificatiewedstrijd in januari gehouden zal worden, minder dan een week voor de NJK korte baan waarvan de locatie nog steeds niet bekend is. Dat moet dan weer even in de planning ingepast worden. De Swimcups zijn ook nog onzeker. Lastig om je seizoen te plannen rond wedstrijden die opeens opdoemen. Bovendien lijken ze voor een select publiek wat eerder op te doemen dan voor de rest .

 4. Even de 100 school damesgecheckt, niet zo veel deelneemsters en die gegevens van inschrijving had ik :)
  56 zwemsters met de limiet
  32 starts
  Onderstaande o.b.v. de tijden uit de series 100m school

  9 zwemsters met een recente limiet / inschrijftijd (seizoen 2012-13) hebben zich verbeterd
  6 zwemsters met een (vaak zeer) recente inschrijftijd hebben die tijd niet weer gehaald in de series
  4 zwemsters met oudere limiet / inschrijftijd (seizoen 2011-12) hebben zich verbeterd
  13 zwemsters met oudere inschrijftijd hebben die niet gehaald

  Ofwel 40% heeft zich verbeterd, 60% haalt de inschrijftijd niet
  Voor recent (2012-13) heeft 60% (9) zich verbeterd en 40% (6) haalt recente inschrijftijd niet
  Voor oud (2011-12) heeft 25% (4) zich verbeterd en 75% (13) niet

  Deze vroege ONK KB werkt dus voor 9 van de 32 zwemsters (28%)
  Voor 6 van de 32 zwemsters is de jacht van invloed op de prestatie ONK KB (19%) en
  Voor 13 van de 32 zwemsters komt de ONK KB op het verkeerde moment (40%)
  => voor bijna 60% (19) werkt de vroege ONK KB averechts,
  die 13% (4) zou zich waarschijnlijk ook in december verbeterd hebben en die 28% (9) zit blijkbaar in de flow

  Uhm … gezien het monnikenwerk …… quod erat demonstrandum ….. dus toch gewoon maar ONK KB in december ?

 5. BTW: het moet voor de IT freaks van Zwemrank na inlezen van de ONK KB resultaten een uitdaging zijn om soortgelijke feiten voor de hele populatie boven tafel te halen ….. :)
  En ik geef toe, het zijn geen feiten, zolang je deze resultaten niet kunt vergelijken met de statistieken van een gewone ONK KB uit december.

 6. @Frank : Op zich zijn de benodigde gegevens zeker beschikbaar, maar de tijd ontbreekt deze IT freak 😉
  En zoals je terecht opmerkt : zolang je geen vergelijking kan trekken tov voorgaande ONK kortebaan toernooien uit December is een ‘conclusie’ niets meer dan een gok.

 7. Wanneer ik terugkijk op de NK blijf ik toch met wat vraagtekens zitten. Er zijn goede resultaten geboekt. Maar dan toch door een select gezelschap. De doelstelling van de KNZB om het als kwalificatietoernooi voor de EK/WK te laten gelden is qua resultaat toch wel mislukt. Slechts 2 limieten zijn er behaald waarvan 1 nog discutabel gezien de onderwaterfase.
  Dat er persoonlijke records zijn gezwommen is goed maar de gedachte blijft toch met hoeveel meer deze pr’s geslecht zouden zijn met een langere voorbereiding. Het aantal mensen dat zijn/haar inschrijftijd niet behaalde was voor mijn gevoel groter ( niet statistisch onderbouwd ). Wanneer je dan nog in ogenschouw neemt dat veel 25 m tijden van geruime tijd geleden zijn geweest ( gezien het feit dat het vorige seizoen voornamelijk in 50 m baden is gezwommen) is toch duidelijk dat het erg vroeg in het seizoen is voor een NK.
  Is er dan alleen maar teneur. Nee. het was eigenlijk weer een ouderwets NK met weinig tot geen deelnemers onder de O.
  Jammer is alleen dat door de bepalingen niet iedereen krijgt waar hij/zij recht op zou hebben.

  Als reactie op het maken van de statistieken wil ik alleen toevoegen dat wanneer er niet begonnen wordt je nooit tot een vergelijk kan komen. Tevens is het vast mogelijk de statistiek van vorig jaar nog te genereren.

  @Steven : Mijn informatie voorlopig is dat de KNZB ( lees : TD) het ONK voor vast naar oktober zou willen verplaatsen. Ik vraag me af hoe de informatie vergaard is ?

  @Bas : de planning voor de EYOF kwalificatie met junioren als doelgroep is volkomen belachelijk een week voor de NJK. De KNZB laat hier mee zien haar eigen toernooien niet serieus te willen nemen. Voor velen toch een doel/hoogtepunt om naar toe te leven. Voor de rest ben ik het met je eens dat veelvuldiger informatie van de KNZB laat verstrekt wordt.

 8. Mijn opmerking was slechts een aanname/suggestie, dit jaar konden ze het NK niet later organiseren als kwalificatiewedstrijd omdat het EK van 22-25 november is. En vanaf volgend jaar kan dat wel op een later moment (EK is ook kwalificatiewedstrijd voor WK)

 9. @Leo: iedereen heeft gekregen waar ze binnen de bepalingen recht op hebben !

  Het feit dat jeugd alleen in de snelste 3 of de jeugdseries meedoet voor de medailles is al langer bekend.
  Dit is zeker niet de eerste keer.
  Dit wil niet zeggen dat ik de keuze voor de 3+1 niet een vreemde vind. Maar de bepalingen zijn hier klip en klaar.
  Los van het feit dat in de bepalingen staat dat we voor alle nummers de snelste series eerst zwemmen, wat schetst mijn verbazing als we dat voor de 400, 800 en 1500 meters dan weer niet doen …

  De betreffende zwemmer(s) kan/kunnen dit weten en hun trainer ook.
  Dan maar een extra limietwedstrijd zwemmen om je in de snelste 3 of jeugdseries te zwemmen.
  Dat dit averechts kan werken zie je boven bij de resultaten van de schoolslag.

  Het ALS denken werkt echter wel alle kanten op !!
  Want als het programma er anders uitziet (gewoon alle series per programma afwerken) dan krijg je ook minder toppers die keuzen moeten maken. Door de snelle opvolging van jeugdseries zwemmen de medaillewinnaars ook langzamer dan ze hadden gekund als er meer rusttijd tussen de programma’s zit.
  In het betreffende nummer starten de 4 !! beste jeugdzwemmers niet door het moeten maken van keuzen a.g.v. de 3+1.

  De medaillewinnaars liggen pal daarvoor in andere jeugdseries te knokken om medailles / plaatsen. Die komen dan niet echt volledig uitgerust aan de start. Als de betreffende zwemmer ook direct in die jeugdserie had moeten starten en niet pas ruim een uur later na de pauze ….was die warschijnlijk ook langzamer geweest …
  Als Als Als Als ……

  Dus iedereen heeft gekregen waar ze recht op hebben. De bepalingen gelden immers.
  Daar achteraf dan een punt van maken lijkt me op zijn minst …..

 10. @Leo en Frank : voor ieder idee is wat te zeggen.
  Met de huidige 3+1 indeling zit er minder tijd tussen de afstanden voor de (jeugd) toppers, maar wel meer tijd tussen de series en de finales voor diezelfde toppers. Een gedachte dat dit de prestaties in de finale ten goede komt lijkt mij daarmee gerechtvaardigd toch ? En daar gaat het uiteindelijk wel om, niets ten nadele van de snelste jeugdzwemmers die in de ochtend strijden om de jeugdtitels

  Over het missen van de medaille van Judith Veldman kunnen we lang en breed discussiëren, maar dit is volgens mij een vorige keer al gedaan. De bepalingen staan vast en helaas zwom zijn niet in de ‘jeugdfinale’. Willen zwemmers daarom op het laatste moment nog gaan jagen op een tijd die recht geeft op de snelste jeugdserie ? Denk dat het een taak is van de trainer om dat te voorkomen, uiteindelijk gaat het denk ik om een zo goed mogelijke voorbereiding op het toernooi. Een medaille is mooi, maar een dikke(re) tijdverbetering denk ik mooier!

  @Leo : een onderbouwing waarom de EYOF wedstrijd een week voor de NJK “volkomen belachelijk” is (jouw woorden) mis ik nog ? Maar misschien moet je dat ergens volgende week maar uitleggen als er meer info over die wedstrijd en de kwalificatie-eisen voor de EYOF bekend zijn 😉

 11. Een leuk punt wordt aangehaald in deze discussie. Ik hoor er eigenlijk niemand over.
  Jeugdzwemmers moeten keuzes maken. Kinderen van 14/15 jaar die al moeten specialiseren. Ingegeven door het systeem dat onze bond/TD oplegt ten faveure van de toppers. Door het 3+1 systeem worden zwemmers nog méér gedwongen om keuzes te maken. Misschien is een volledig andere opzet van de NK eens een aardige discussie.

  Ik weet ook wel dat alles volgens de bepalingen is afgehandeld en dat die van tevoren bekend zijn. Desalniettemin is het juist vanwege die bepalingen dat iemand een 2e tijd zwemt en geen medaille daarvoor krijgt. Alleen maar omdat de medailles zo snel mogelijk uitgereikt moeten worden zodat de toppers snel weg kunnen. Wat je echter ziet is dat jeugdfinalisten ook nog wel eens later op de ochtend een afstand hebben en dan toch moeten blijven ( misschien omdat ze geen keuzes willen maken). Die jeugd medailles kunnen ook later uitgereikt worden.
  Het is juist het tot stand komen van de bepalingen dat ik ter discussie wil stellen.

  Ik hoef niet meer te weten omtrent de EYOF-wedstrijd om tot mijn oordeel te komen. De wedstrijd is gericht op junioren jongens van 1997 en 1998 ( jun3+4) en meisjes van 1999 en 2000 ( jun 2+3). Deze zwemmers zijn in voorbereiding op de NJKkb en willen daar hun beste prestatie leveren. Waarom dan een week er voor een kwalificatiemoment op de lange baan ? Neem dan de NJK als kwalificatiemoment of doe de wedstrijd na de NJK. In maart of april is hier ook nog mooi ruimte voor. Ook als KNZB wil je de NJK toch als mooiste toernooi voor deze leeftijdsgroep. Door een kwalificatiemoment een week ervoor devalueer je de NJK. Dan neem je een dergelijk toernooi niet serieus.

 12. @Leo : uit jouw reactie lees ik (en verbeter me als ik het fout heb) dat je vooral problemen hebt met de bepalingen en de manier waarop deze tot stand komen. Vragen daarover kan je het beste bij de bondscoach junioren/jeugd Titus Mennen neerleggen (titus.mennen at knzb.nl), hij is nooit te beroerd om het beleid op dit vlak uit te leggen.

  Wat ik verder wel mis is het aandragen van oplossingen, je geeft vooral aan waar je het niet mee eens bent.
  Of moet ik een opmerking als ‘De jeugd medailles kunnen ook later uitgereikt worden’ lezen als : ‘Doe nou maar alle series van een programma weer lekker achter elkaar, dan hebben de zwemmers die finales halen maar wat minder rust’. (Noot : hou in gedachte dat de NK’s aangemerkt zijn als topsportevenement, niet als breedtesport)

  Voor wat betreft de EYOF wedstrijd een weekend voor de NJK kortebaan denk ik dat je het werkelijk nog niet goed doorgedacht hebt. De zwemmers die zich werkelijk willen gaan plaatsen voor de EYOF krijgen nu de kans om dat in een vroeg stadium reeds te doen. Natuurlijk is dat doel voor hen hoger dan het behalen van medaille of titel op een NJK. Verder is het NJK in februari uiteraard een kortebaan toernooi en kan dat niet gelden als kwalificatie wedstrijd voor de EYOF.
  Het houden van de EYOF kwalificatiewedstrijd na het NJK zou waarschijnlijk betekenen dat de echte EYOF kandidaten niet bij het NJK zouden starten, met de kwalificatiewedstrijd ervoor komen ze hoogstwaarschijnlijk wel. En het is altijd nog makkelijker om van een langebaan wedstrijd een week later ‘terug’ te gaan naar een kortebaanwedstrijd dan andersom, dus ik verwacht niet dat de prestaties op de NJK er veel onder zullen lijden.
  Als laatste kan je er altijd voor kiezen om niet naar de EYOF kwalificatiewedstrijd te gaan en je te richten op de NJK :)

  PS EYOF kwalificatie kan ook nog afgedwongen worden bij de NJK in juni, wedstrijden in maart of april zijn dus niet nodig.

 13. @Leo. Ik had wel eens willen zien of Judith gestart om 10:15 na haar 200 rug om 09.15 in de jeugdserie dezelfde prestatie had kunnen neerzetten als volledig uitgerust, uitgezwommen, droog badpak, gegeten en gedronken om 11.50. Ook had ik de volledige jeugdserie om 11.50 die strijd weleens willen zien aangaan met Judith …..
  Geheid zie je de andere tijden van alle jeugdzwemsters en dus een andere volgorde voor de medailles, los van het feit dat dan waarschijnlijk wel de complete top 5 aan de start komt …..
  Als als als als ……….

  De keuze 3-1 is door de KNZB bewust gemaakt om (zeker met TV uitzendingen zondagmiddag) de toppers in staat te stellen uitgerust in de finale te starten. Die keuze is vaak genoeg bediscussieerd, maar blijkbaar is de gezamenlijke trainersstaf, TCs van verenigingen en KZC’s niet in staat deze bepalingen te laten wijzigen. Voor de zwemmers is dit daarmee (in de voorbereiding) op de ONK en Swim Cups een fact of life.

  Bij een goed bezet ONK zullen weinig jeugdzwemmers de finales halen, dus het argument van het niet benutten van de rust door de jeugdzwemmers is niet valide.
  Deze keer was er nagenoeg geen buitenlandse deelname en zeker op de minder gewilde zwemslagen (school, rug, wissel) zie je dan opeens een heel contingent jeugd- en senioren 1-2 zwemmers in de finales opduiken. En dat was op zich natuurlijk super voor die zwemmers.

 14. @Martin : Waar ik de grootste moeite mee heb is dat voor de Top altijd alles maar geregeld moet worden en de rest ( het pleps) is leuk voor de baanvulling en de bekostiging. Ik stel het even erg zwart/wit. Het uitreiken van de medailles nadat het volledige programma gezwommen is voorkomt situaties als die van Judith Veldman. Je kan ook de jeugdfinale naar de avond verplaatsen.
  Ik had bewust geen oplossingen aangedragen en wilde kijken of het probleem van de keuze gedragen wordt. Je kan ook voor een hele ander opzet kiezen en de jeugd op zijn NJK’s laten zwemmen. Dus bijv 2 programmanummers in de ochtend en 2 in de avond. Natuurlijk heeft dit voors en tegens maar het gaat mij er ook niet om dat ik de ideale situatie neerleg. Het zou leuk zijn middels een discussie eens te kijken of een andere vorm van uitvoering op de NK werkbaar gemaakt kan worden. Misschien moeten we wel weer terug naar 4 dagen NK ?

  Overigens is het wel leuk om steeds de top maar voor te laten gaan maar hoe komt iemand bij de top. Dat is toch via de breedte. En door die continu maar dwars te zitten raakt die niet gemotiveerd.

  Omtrent de EYOF is het prima dat je je vroeg kan kwalificeren. Maar is maart of april niet vroeg genoeg?. Waarom per sé een week voor de NJK. Als dat beter wordt ingepland hoeft deze discussie helemaal niet gevoerd te worden. Ik kan me niet voorstellen dat als de EYOF wedstrijd in maart gezwommen wordt, dat de EYOF kandidaten de NJK zouden overslaan. Dan hoeft er niet gekozen te worden. Ik vindt dat er wel makkelijk gedacht wordt over kinderen, want dat zijn het nog, van 12 en 13 jaar. Die vinden een NJK medaille echt wel wat waard. Ook al betekent het dat ze nog naar een ander doel kunnen toewerken ( de EYOF).

 15. @Leo : ik denk dat wij het niet eens zullen worden :)

  Persoonlijk heb ik sterke vraagtekens gezet bij de ONK datum eind oktober, maar is mijn conclusie dat dit wonderwel is uitgepakt. Natuurlijk zijn er zaken die beter kunnen, waaronder het eerder bekend maken van de limieten en bepalingen.
  Zover mij bekend zal het ONK kortebaan volgend jaar weer rond dezelfde periode (of een paar weekjes later) plaats gaan vinden en dus kunnen vereniging daar nu al rekening mee gaan houden bij het afspreken van badwater voor 2013 en het maken van een planning waarbij een piek in oktober mogelijk is en kan de KNZB zorgen dat limieten en bepalingen eerder bekend gemaakt worden.

  Wat betreft de jeugdserie ben ik in ieder geval blij dat de medailles weer uitgereikt worden zodat de kampioenen hun ’15 seconds of fame’ krijgen die ze verdienen. Dat er nu 1 dame het ‘slachtoffer’ van de bepalingen is geworden is jammer, maar ik ben van mening dat het voordeel wat finale kandidaten hebben hier ruim tegenop weegt.

  En voor wat betreft de EYOF kwalificatiewedstrijd in het weekend voor de NJK zie ik persoonlijk geen probleem. Ga je voor EYOF dan zorg je dat je optimaal voorbereid bij die wedstrijd aan de start verschijnt en werk je daarna verder richting de NJK. Ga je voor de NJK dan pas je de kwalificatiewedstrijd gewoon in in je voorbereiding of laat je hem links liggen. Voldoende mogelijkheden voor je junioren van 12,13 en 14 en 15 jaar lijkt mij zo.

 16. @Martin Natuurlijk kan je elk besluit en elke bepaling recht praten. De huidige opzet van het NK, zeker met de aparte timing heeft onnodig veel nadelen, de meesten zijn bovengenoemd.

  @Leo draagt zinvolle oplossingen aan:
  1. Jeugdfinale moet natuurlijk in de avond desnoods ipv de B finale. Met de beperkte deelname is de B finale op veel nummers sowieso een vreemd gebeuren misschien met uitzondering van de 100 en 200 vrij. Zwemmers uit de b finale schuiven dan gedeeltelijk door naar de A finale. In de jeugdleeftijd moet je finales apart doen van de series zoals in de rest van de wereld.
  2. De nummers van het ONK zitten veel te dicht op elkaar. Drie 200 nummers binnen het uur op de eerste dag als je in de snelste series zit. Als je perse de snelste series eerst wil doen dan moet je het programma spreiden over 4 dagen. Nu missen we hierdoor veel inschrijvingen. Met de beperkte deelname in NL is de tijdwinst overigens erg beperkt. Doe de finale een half uur later en laat de series gewoon uitzwemmen. Heb je met vier dagen tijd over dan doe je op de drukke nummers een paar halve finales. Leuker voor iedereen met name ook voor de paralympische zwemmers die nu overwegend in het B tournooi zwemmen. En met een programma over 4 dagen toch voldoende rust voor topzwemmers.
  3. Over de EYOF kwalificatie, waarom nu opeens weer in Januari? Elk jaar is het anders. Afgelopen seizoen was de NK LB opeens geen EJK kwalificatiemoment. Wat zal het dit jaar zijn? Als kwalificatiemoment werden afgelopen seizoen de swimcups aangewezen. De swimcups zijn echter volkomen ongeschikt als juniorenwedstrijd. De RTCs kozen zelf een vervangende wedstrijd voor de tweede swimcup in antwerpen. Daarmee was de juniorentop niet op het eigen kwalificatietoernooi, spannend.

  Je kan elke keuze verdedigen maar daarmee wordt het nog geen goede :)

 17. Het mag duidelijk zijn dat er volgens jullie punten anders zouden kunnen om de ONK kortebaan te verbeteren.
  Hierbij dan ook het verzoek om de ideeën die jullie hebben eens uit te werken en op te sturen (liefst via email op info at zwemsite.nl). Ik zal vervolgens een apart artikel maken over dit voorstel en mijn uiterste best doen ook een inhoudelijk reactie te krijgen van de KNZB. Alleen op die manier lijkt het mij mogelijk om werkelijk dingen te verbeteren, in plaats van alleen maar zeggen wat er fout is.

  Dus @Bas en @Leo zet jullie ideeën eens op papier, bijvoorbeeld hoe een betere indeling van de programmanummers in een 3 daagse NK zou kunnen en hoe een 4 daagse NK er uit zou kunnen zien. En wat doen we met de jeugd : snelste serie sochtends, snelste serie savonds, sochtends series en savonds een aparte jeugdfinale, A/B finales, halve finales ?
  En zet er vooral ook bij wat de door jullie verwachte effecten zullen zijn.

  Durven jullie (en eventueel anderen) het aan ?

  Je kan elke keuze afkraken maar daarmee wordt het alternatief niet automatisch beter :)

 18. 4 dagen kan bv zo http://www.rwssc.co.uk/images/stories/pdf/12-asalc-events.pdf en de jeugdfinales savonds. Geen B finales behalve op 100 vrij. Iets scherpere limieten op 50/100 vrij. Iets minder scherpe op slecht bezette nummers om de interesse voor die nummers (lees zwaardere nummers) aan te wakkeren. Geen snelste 1-3 series. In ieder geval niet op het winter NKkb. Voor de Olympische spelen op het NK lb, vooruit, dan mag het een keer. Timing van het zomer NKlb niet vlak na de eindexamens. Liefst in Juli aan begin van vakantie. Als het NKlb ivm Internationale wedstrijden een keer vroeg moet dan in maart/april. Niet mei/juni. Zoiets. Nu de ideeen van de andere verenigingen pollen en een voorstel doen op de ALV. Het KNZB beleid, dat zijn we zelf. Dat zwemmers die de officiele limiet halen vervolgens buiten mededinging meedoen lijkt me in al een punt voor de ALV. Zelfde geldt voor het besluit en de besluitvorming rond de verplaatsing van dit ONK. Rond het bad hoor ik veel negatieve geluiden. De centralisatieslag van de KNZB ( “het bureau”, “de structuur “) kan wel een beetje democratisch tegengas gebruiken, met alle respect overigens.

  Nu ik toch bezig ben. Het is jammer dat we er geen open discussie-forum meer is. Het zwemkroniekforum is dichtgeslibt, de discussie is verwaaid naar Twitter. Deze discussie in de kantlijn zal ook niet veel aandacht trekken. Tijd voor een modern, open zwemmers/verenigingsforum?

  NB: correctie op mijn eerdere bericht . De RTC ers waren natuurlijk wel op beide swimcups. Alleen zwom een deel op de Pietercup en niet op de eigenlijke kwalificatiewedstrijd. Andere kanshebbers kozen inderdaad andere wedstrijden. Punt blijft dat de Swimcups ongeschikte junioren kwalificatie wedstrijden zijn door het huidige format.

 19. Bij de landelijke informatiebijeenkomst infrastructuur zwemmen in Almelo (1 november) is door Titus Mennen aangegeven dat volgend jaar de ONK KB zeer waarschijnlijk weer vroeg wordt gepland, waarschijnlijk een weekje later
  => we kunnen dus rekening gaan houden met 1, 2 en 3 november 2013

Leave a Response