Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Gaat Ryan Lochte de troon overnemen ?

Email dit bericht Print dit bericht

Ryan Lochte

Gisteren zijn in Omaha de Amerikaanse Olympic trials begonnen, de voor de Amerikaanse zwemmers belangrijkste wedstrijden van het jaar. Belangrijkste wedstrijden, want plaats je je tijdens deze 7 dagen niet voor Londen dan is de kans op ‘eeuwige’ roem direct voorbij. Een hard systeem, maar noodzakelijk in een land waarin bijvoorbeeld bijna 100 zwemsters onder de 5 minuten blijven op de 400m wisselslag (in Nederland waren dat er afgelopen jaar 4).

Een van de hoogtepunten van deze trials is ongetwijfeld de strijd tussen Ryan Lochte en Michael Phelps. Jaren lang was het Phelps die de koning van het zwemmen was, zeker na zijn ongelofelijke 8 gouden medailles in Beijing. Maar waar Phelps het na 2008 wat rustiger aan deed, deed Lochte er juist een schepje bovenop. Zijn doel : de allerbeste worden.
Vorig jaar bij de WK liet Lochte voor het eerst zien wat hij daarmee bedoelde en versloeg hij in een onderling duel Phelps en wist hij als eerste een wereldrecord uit het pakken tijdperk te verbeteren. En nu bij de trials lijkt hij een volgend statement te willen maken.

In de finale sessie van afgelopen nacht deelde hij vast een eerste tikje uit aan Phelps door op de 400m wisselslag de titel te pakken. Met 4.07.06 bleef Lochte wereldrecordhouder Phelps een kleine seconde voor. Een indicatie voor Londen is het waarschijnlijk nog niet, want gezien de splits van zowel Phelps als Lochte op de laatste 100m lijkt er bij beiden nog wel wat extra in de tank te zitten.
In ieder geval is de tussenstand Lochte – Phelps op dit moment 1 – 0. Vandaag gaat de strijd verder op de 200m vrijeslag, al staat Lochte daarnaast ook nog op de 100m rugslag ingeschreven. Een interessant gegeven, want samen met de 200m wissel en 200rug die Lochte in ieder geval ook nog zal zwemmen, plus 3 estafettes zou het aantal starts van hem in Londen op 8 kunnen komen. Een bekend aantal…..

Bij de dames greep Elizabeth Beisel het eerste ticket naar Londen. Op de 400m wisselslag tekende zij voor 4.31.74, voor Caitlin Leverenx in 4.34.48. Voor Caitlin is het nog niet zeker dat ze met die tijd naar Londen mag al is de kans wel groot. Door de beperking van het totale Amerikaanse team zijn de nummers 1 van iedere finale zeker, de nummers 2 alleen als er mensen zich voor meerdere afstanden weten te plaatsen. Caitlin zal waarschijnlijk dus wel gaan met dank aan onder andere Phelps en Lochte.

Alle uitslagen

Tagged as: , , ,

Leave a Response