Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Ranomi Kromowidjojo snelste dame ooit in textiel (HD-video)

Email dit bericht Print dit bericht

Ranomi KromowidjojoEen absolute topsporter heeft 2 belangrijke eigenschappen : de wil om te winnen en de gigantische hekel aan verliezen. Vandaag combineerde Ranomi Kromowidjojo die 2 in haar 100m vrijeslag en leverde het haar de snelste tijd ooit in textiel op : 52.75.
Met die tijd stootte ze haar rechtstreekse concurrente Sarah Sjostrom van de troon, nadat ze in december met 53.05 daarop was komen te zitten. Ook sneuvelde het Nederlands record van Marleen Veldhuis was in het pakkentijdperk op 53.17 was gezet en werd Ranomi de eerste dame die officieel in textiel onder de 53 seconden zwom. Alleen Lisbeth Trickett was al een keer tot 52.99 gekomen, maar die tijd werd niet erkent omdat hij gezwommen werd in een gemengde race (Tricket zwom tegen Michael Phelps).

Achter Ranomi was het nog wel Sjostrom die als 2e aantikte in 53.30, vlak voor Marleen Veldhuis die met 53.95 liet zien weer hard op weg te zijn naar haar oude vorm.
Zeer interessant was ook de 55.17 van Saskia de Jonge die met deze tijd naar plek 6 klom in de ranglijst voor de 4x100m vrijeslag estafette en hoogstwaarschijnlijk haar koffers voor Londen kan gaan pakken. Maud van der Meer, gisteren van plaats 5 naar plaats 6 geschoven door de 55.15 van Hinkelien Schreuder, kon met 55.65 helaas haar plek in de ranglijst niet handhaven en is nu de nummer 7.

Vlak voor de race van Ranomi was de toon van de wedstrijd al gezet door haar clubgenoot Bastiaan Lijesen. In de series had hij de limiet voor Londen reeds geslecht, maar het was uiteraard extra lekker dat hij het in de finale nogmaals wist te doen. Met 53.86 was hij nog 0.03 sneller dan vanochtend en kwam hij akelig dicht bij het Nederlands record van Nick Driebergen (53.78 WK Rome 2009).
Nick moest vandaag genoegen nemen met plaats 2 in 54.20, maar zal in Londen er alles aan doen zijn plek als snelste rugslagzwemmer van Nederland terug te winnen.
Op plaats 5 in de finale eindigde Daniel van der Deen, die met 56.43 wederom een dik PR, een EJK limiet en nu ook een Nederlands jeugd record neerzette.

Bij de dames waren er na afloop van de 100m rugslag gemengde gevoelens bij de deelneemsters. Kira Toussaint wist met 1.01.28 de EK limiet voor Debrecen te pakken en was daar natuurlijk zielsgelukkig mee. Sharon van Rouwendaal was net iets minder gelukkig met haar winnende 1.01.07, want die tijd was 0.06 boven de vormbehoudtijd voor Londen. Zij heeft zich echter al wel geplaatst op de 200m rugslag en als het programma het toelaat zal ze daarom waarschijnlijk ook de 100m rugslag wel mogen zwemmen.
Een zelfde scenario geldt op dit moment voor Lennart Stekelenburg, op de 100m schoolslag. Hij heeft de limiet reeds gezwommen en zich via de 4x100m wisselslag geplaatst voor Londen.
Aangezien de 4x100m wisselslag pas aan het einde van het toernooi is en het volgens bondscoach Jacco Verhaeren een goed idee zou zijn als Lennart voor die tijd alvast geraced heeft, lijkt een start op de individuele 100m schoolslag ‘een zekerheidje’. Maar veel liever doet Lennart het op eigen kracht en daarom was de 2.11.70 vandaag extra zuur. Slechts 0.31 scheidde hem van de limiet en daardoor zijn zin kansen op een individuele limiet geslonken tot 1 : de 100m schoolslag van komende zondag.

De 50m vlinderslag bij de heren kende vandaag een unicum. Bij de start van de A-finale weigerde het geluid van het startsignaal, waardoor enkele heren pas laat weg waren. Na een protest werd besloten de zwemmers de mogelijkheid te bieden over te zwemmen in een hernieuwde finale. 5 zwemmers maakten van deze mogelijkheid gebruik, maar voor de uitslag maakte het niet uit, Joeri Verlinden was in beide races het snelste.

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Response