Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NJK kortebaan wordt stuk rustiger dan vorig jaar (UPDATE 17-1-2012)

Email dit bericht Print dit bericht

Voor de NJK kortebaan van vorig jaar was er, ook op deze site, veel discussie over de limieten en het aantal deelnemers.
Het door de KNZB ingestelde beleid van soepelere limieten en daarmee het creëren van een extra stimulans voor jonge zwemmers had geresulteerd in een deelnemersaantal wat bijna niet meer te verwerken was. Gelukkig viel de chaos achteraf mee en werd er vooral lovend gesproken over de oplossingen die de organisatie in samenwerking met de KNZB hadden gevonden.
Om te zorgen dat het aantal deelnemers in Dordrecht bij de NJK 2011 niet echt te groot zou worden werd besloten een maximum aantal deelnemers per programma nummer te hanteren. Deze maxima, bepaald aan de hand van het aantal deelnemers van de NJK kortebaan, was uiteraard een impopulaire maatregel, maar eentje die achteraf zeker noodzakelijk bleek. Het NJK in Dordrecht was uiteindelijk druk maar goed te behappen.

Om alle perikelen uit 2011 niet nogmaals in 2012 over te doen, werd besloten voor dit seizoen de limieten voor de NJK’s aan te scherpen. Bij sommige leeftijden maar beperkt, bij andere leeftijden zeer stevig, vooral de meisjes junioren 2 en jongens junioren 3. Met nog 2 weken te gaan voordat de limiet periode sluit kunnen we een voorlopige balans opmaken en valt al te zeggen dat het NJK kortebaan 2012 een stuk rustiger zal worden dan vorig jaar.
Op zwemrank.nl staan vanaf nu de limieten weer op de limietenpagina, waarbij we ook rekening houden met het ingestelde minimum aantal deelnemers per programma van 8. Waren er bij het NJK kortebaan 2011 op vrijwel alle afstanden nog 20+ zwemmers die de limiet hadden gehaald, voor het NJK kortebaan 2012 zijn er op maar liefst 20 afstanden minder dan 8 zwemmers die de scherpe limieten wisten te halen. Bij zowel de meisjes junioren 2 als bij de jongens junioren 3 zijn er op 7 van de 12 nummers ranglijsten nodig om een volle serie te krijgen.

Behaalde limieten NJWK 2012 per 3 januari 2012

Mogelijk dat er richting de NJK in de zomer gekeken kan worden of een minimum van 16 deelnemers geen betere optie is om de verdelingen over de junioren leeftijdsgroepen evenwichtiger te krijgen ?

UPDATE 16-1-2012 : We hebben geprobeerd om alle uitslagen van de kring winter kampioenschappen te verwerken en zover ons bekend zijn de ranglijsten nu compleet.
Uiteraard zijn er op het laatste moment nog behoorlijk wat limieten gehaald, waardoor er nu nog 13 afstanden over blijven waarbij de ranglijsten nodig zijn om een serie vol te krijgen.
Qua verdeling van die afstanden over de leeftijden is niet veel veranderd, zowel de meisjes uit 1999 (4 afstanden) als de jongens uit 1997 (5 afstanden) blijven de zwaarst ‘getroffen’ leeftijden. Dit wordt nog duidelijker als gekeken wordt naar het totaal aantal behaalde limieten per leeftijd :
Jongens 1996 : 207 limieten
Jongens 1997 : 115 limieten
Jongens 1998 : 528 limieten
Jongens 1999 : 209 limieten*
Meisjes 1998 : 340 limieten
Meisjes 1999 : 168 limieten
Meisjes 2000 : 256 limieten*
* Bij de jongste leeftijden wordt geen 50vrij, 200vlinder en 400wissel gezwommen, waarbij de 50vrij zeker goed zou zijn voor een 60 tal limieten gezien de verdeling in de overige leeftijden

Kijkend naar de slagen waarom de Nederlandse Junioren moeite hebben om de huidige limieten te halen, dan is het uiteraard geen verrassing dat de 200m vlinderslag bovenaan staat (totaal jongens en meisjes, alle leeftijden (5) samen, slechts 28 limieten. Van de afstanden die bij alle leeftijden gezwommen worden is de 200m schoolslag met 89 limieten het minst bezet, op de voet gevolgd door de 100m vlinderslag met 91 behaalde limieten. Totaal aantal behaalde limieten over alle leeftijden en afstanden : 1822. Ter vergelijking : voor de NJK in Terneuzen waren er 3152 limieten behaald.

Behaalde limieten NJWK 2012 gehele limietperiode

UPDATE 17-1-2012 : Op de KNZB site is een extra regel toegevoegd over het inschrijven op basis van de ranglijsten op afstanden waarop minder dan 8 zwemmers de limiet hebben gehaald : Bij minder dan 8 deelnemers zal de KNZB de eerstvolgende zwemmers uitnodigen.
Bij het inschrijven voor de NJK dienen verenigingen dus ALLEEN de zwemmers die voldaan hebben aan de limiettijden in te schrijven. Inschrijven van zwemmers boven de limiettijd zal zoals altijd resulteren in een administratieve heffing/boete.

Tagged as: ,

6 Comments

 1. De KNZB heeft vorig jaar de limieten voor het NJK KB 2011 vrij slap gezet. Met tot het gevolg een heel druk toernooi, ik zie in bovenstaand stuk dat het allemaal toch goed is verlopen.

  Wat betreft de limieten voor het NJK KB 2012, die toch een stuk scherper zijn gezet, het is verstandig geweest om de limieten aan te scherpen.

  Alleen draaft de KNZB naar mijn mening nu een beetje door, als er op 19(!) afstanden minder dan 8 zwemmers hebben voldaan aan de limiet, en zodoende de ranglijst erbij moet worden gepakt. Wat is dan nog het nut van een limiet? Pak dan gewoon de beste 8,16,24 van Nederland op betreffende afstand.

  Naar mijn mening doe je iets verkeerd, neem maar een voorbeeld Jongens 100m vrijeslag junioren 3 (1997) vorig jaar namen er 106 jongens uit 1997 deel aan de 100m vrijeslag. Dit jaar is het aantal gereduceerd tot 16!
  Er zijn dit jaar dus 90 jongens die de limiet niet gehaald hebben, het is logisch dat er minder deelnemers zijn, de KNZB wilde ook een brede instroom, die steeds verder uitdunt. Maar dit lijkt me wel een beetje heel overdreven.

 2. @Nicky : jouw voorbeeld is precies wat wij ook al aangekaart hebben bij de KNZB.
  Van 106 naar 16 is ook in onze ogen het doel voorbij geschoten.
  En konden we dit al bij de bekendmaking van de limieten aankondigen, gewoon kijkend naar de tijden die de jaargang 1996 het jaar ervoor had gezwommen.
  Een snelle blik op de 100m vrij tijden van de jongens 1996 tussen 1-1-2010 en 15-1-2011 leert ons dat er met de huidige limieten ook bij de jongens uit 1996 slechts 19 voldaan zouden hebben aan de limiet.
  Daar zitten dan wel de kring winter kampioenschappen van 2011, dus mogelijk dat de 16 van jaargang 1997 er nog een aantal meer gaan worden.

  En bij dit alles hebben we het over de vrijeslag, de vaak sterkst bezette slag.
  Neem je de 100m schoolslag bij de jongens 1997 dan staat de teller op dit moment op 7 en hadden er met de huidige limieten vorig jaar bij de jongens 1996 ook uiteindelijk 7 zwemmers zich voor het NJK kortebaan geplaatst.

 3. @martin

  En wat was de reactie van de KNZB hierop? Want ik neem aan dat ze niet kunnen ontkennen dat er bij het vaststellen van zowel de limieten van 2011, als voor de limieten van 2012 fouten zijn gemaakt.

  Is het niet veel slimmer om de limieten gewoon af te schaffen? Of een limiet te maken zonder te kijken naar mss-tabellen maar gewoon de beste 24 van het voorgaande jaar, en dan een marge maken?

 4. De KNZB zou eens strak moeten kijken naar hun limietenbeleid.
  Korte Baan: NJK Dordrecht 2009: een druk programma, maar schappelijk qua doorlooptijden. NJK Heerenveen 2010: te scherpe limieten => noodmaatregel minimaal 2 series. NJK Terneuzen 2011: veel te veel zwemmers.
  Nu NJK Amsterdam 2012: redelijke aantallen series, maar soms echt weinig zwemmers met limieten dus aanvullen van de serie tot vol.

  Uhm …. vorig jaar was het argument dat een NJK de breedtesport entemeert. Nu hebben we weer weinig series dus gaan we blijkbaar toch weer voor een reëele doorlooptijd / strengere limieten. Ik begrijp het even niet meer.
  Het limietenbeleid zwalkt dus. Van normaal (2009) naar streng (2010) naar zwak (2011) naar stenger met te stevige impact in sommige jaargangen (2012).

  Waarom leren we niet van de fouten in ons verleden. Stel limieten vast op een niveau dat reëel is / lijkt obv de ranglijsten van de voorgaande jaren.
  Niet alleen op MSS !!! Binnenkort met de resultaten van LZR 3 en soortgelijke pakken gaan de MSS niveau’s weer strakker worden, die zijn immers gebaseerd op de beste 10 zwemmers van de wereld en die gaan geheid weer sneller zwemmen :)
  Als je dan 2 maanden / 6 weken voor een NK of NJK of NKS (senioren zwemmers) blijkt dat er een vergissing is gemaakt resulterend in teveel of te weinig zwemmers, staat niets je in de weg om de limieten een half of 1 niveau aan te scherpen of juist te verzwakken. Zeker niet als je dit vooraf meldt bij de publicatie van de limieten.
  En aanvullen tot x series …. is m.i. niet echt een motivator. Ik zou als sporter trotser op mezelf zijn als ik de (bijgestelde) limiet heb gehaald, geheel op eigen kracht.

  Mijn reactie op de ruime limieten voor NJK 2011 KB Terneuzen van vorig jaar

  Dus … een voorstel …..
  De limieten op vrije slag en wisselslag 1 (of een half) niveautje aanscherpen en op de 200 vlinder en 400 wissel 1 (of een half) niveautje laten zakken. Doel de deelnemersaantallen, het aantal series en de doorlooptijd van de sessies tot behapbare nivieaus terugbrengen. Publiceer bij het publiceren van de limieten een extra regel / voorschrift:
  indien het potentieel aantal deelnemers daar 6 weken voor de wedstrijd aanleiding toegeeft worden de limieten voor de betreffende slagen met een half of 1 niveau aangescherpt / vereenvoudigt.
  Ook voor de 200 vlinder en 400 wissel worden de limieten haalbaar. In de uitslagen van de limietwedstrijden zien we nu erkende 200 m vlinder specialisten zich stukbijten op de limiet, (net niet halen op een paar seconden) dat kan toch ook niet de bedoeling zijn !! Als dat dan niet meer voor het NJK KB Terneuzen kan dan graag wel voor het NJK Dordrecht en toekomstige NJKs NKs!!! Einde reactie

  Jammer m.i. een gemiste kans voor de KNZB.

 5. Ben het met Frank eens…

  Heb nu zelf zwemmers jongens junioren 2 en 3 bij elkaar liggen. Bijna zefde postuur even groot. Waarbij de jun. 2 zijn linieten bijna haalt met achteruitzwemmen (F tabel), en de de 3 (E tabel) die dus ongeveer even hard zwemt niet in de buurt van de limiet komt. Heb de jongens en meiden die nu wel NJK gaan zwemmen verteld dat als het beleid niet veranderd, zij er rekening mee moeten houden dat ze volgend jaar misschien wel niet kunnen zwemmen op het NJK. En er nu dus extra van moeten “genieten”. Want het plezier om mee te mogen doen is bij veel van mijn zwemmers belangrijker dan een eventuele podium plaats. (Olympische gedachten)

  Ik hoor het Titus nog zeggen op de clinic in Brakel motivatie daar draait het om. Wat werkt er motiverender dan jezelf op het hoogste platform in Nederland met je leeftijd genoten te meten? Blijft er voor heel veel zwemmers niet veel over dan hopen op een inkeer in de besluitvorming

  Discussie is al langer gaande, ook m.b.t. de LOOT statussen. Als je naar de school bij ons in de buurt kijkt naar het aantal LOOT studenten. En je ziet bij bepaalde sporten hoeveel er een echte LOOT status hebben, of hoe makkelijk ze er aan komen in vergelijking met de zwemsport is dit bedroevend om te zien. Belachelijk om tabellen te hebben waar je je aan vastklampt op basis van internationale toppers in gesponsorde “snelle”kleding. Leren wij onze zwemmers niet dat zij zich met zichzelf moeten vergelijken. Kunnen we in Nederland dan inderdaad niet kijken naar de afgelopen jaren. En dan op bassis van die gegevens limieten vaststellen. Lijkt mij heel simpel toch?

  i.d.d. een zeer gemiste kans…..

 6. De KNZB “flikt “het weer. Sorry geen andere woorden voor. De regels veranderen tijdens het spel ten koste van meiden van 12/13 jaar. Het limiet op de 200 vrije slag voor NJK is verscherpt met 5 seconden!!! Waar zijn ze mee bezig ? Niet met de zwemsters van deze leeftijd, dat staat vast maar dat wisten we ook al in het begin van het seizoen toen de limieten voor deze groep 3 dubbel verscherpt werden. KNZB…. waar staat die K voor? En waarom geen verklaring of vinden de hoge heren het geven van een verklaring voor deze verscherping beneden hun niveau?

  25 meiden hadden en limiet, nu nog maar 9. Nummer 10 en 11 hadden 3 dagen een limiet en nu wordt hen dat weer door de KNZB afgenomen. Echt ongelooflijk!!

Leave a Response