Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Joost Reijns geopereerd aan teelbalkanker

Email dit bericht Print dit bericht

Joost Reijns is afgelopen weekend geopereerd aan teelbalkanker. Bij de EK kortebaan in Szczenin werden afwijkende waarden geconstateerd bij een dopingcontrole, die konden duiden op een ernstige medische aandoening. Nader onderzoek wees uit dat het om teelbalkanker ging en dus is hij direct geopereerd.
Mede dankzij zijn sterke fysieke gesteldheid en het feit dat dit type kanker zeer goed is te behandelen (meer dan 95% van de patiƫnten hersteld volledig), is er goede hoop op een snel herstel en daarmee alsnog op de kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen van London 2012.
Waarschijnlijk zal hij dat nu willen afdwingen bij de Swimcup in april in Eindhoven, de laatste mogelijkheid op kwalificatie.

Dat een dergelijke aandoening op de langere termijn geen negatieve gevolgen voor je zwemcarriere hoeft te hebben is wel bekend. In 2008 werd vlak voor de Olympische Spelen bij de Amerikaanse zwemmer Eric Shanteau een zelfde diagnose gesteld. Hij verkoos om eerst de Olympische Spelen te zwemmen en zich pas daarna te laten behandelen, wat niet iedereen even goed begreep overigens. Uiteindelijk werd hij in Beijing 10e op 200m schoolslag en na de operatie en revalidatie pakte hij in 2009 bij de WK in Rome op de 200m schoolslag zilver en op de 200m wisselslag een bronzen medaille. In 2011 werd hij 4e op de 200m schoolslag bij de WK en loodste hij de (gouden) wisselslag estafette ploeg door de series.

Tagged as: ,

Leave a Response