Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Job Kienhuis doorbreekt barrière op 1500m (HD-video)

Email dit bericht Print dit bericht

Ging vooraf nog de meeste aandacht uit naar de 100m vrijeslag finales, de echte zwemliefhebbers zullen vandaag zeker zoveel hebben genoten van de fantastische 1500m van Job Kienhuis. Na een opening van 56.97 wist Job na zo’n 300m een heerlijk ritme van 100m’s in 1 minuut te vinden en dus werd steeds duidelijker dat hij met een historische race bezig was. Na 800m keerde hij net onder de 8 minuten in 7.59.09 en na 1400m stond er 13.58.92 op de klok. Nog even was er na 1450m de angst dat het nog mis kon gaan (50m in 30.40 en een tussentijd van 14.29.32), maar met 29.02 op de laatste 50m maakte Job aan die onzekerheid een einde. Met 14.58.34 werd hij de eerste Nederlandse man die op de langebaan onder de 15 minuten zwom en klom hij naar de 10e plaats op de wereldranglijst van dit moment.

Uiteraard betekende de tijd ook een verbetering van zijn eigen Nederlands record plus de vormbehoud voor Londen. En daarmee zijn er na 5 dames nu 4 heren zeker van de Olympische Spelen. Alleen Lennart Stekelenburg, in Shanghai zwom hij de limiet op de 100m schoolslag, moet in maart of april nog zijn individuele ticket veilig stellen. Iets waarvan hij zelf zegt dat het totaal geen probleem zal zijn.

A-finale 100m vrijeslag heren en dames
Op de 100m vrijeslag bij de heren en dames waren er vanmiddag vormbehoud tijden voor Sebastiaan Verschuren, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Sebastiaan deed dat met een Nationale titel in 48.60, Ranomi en Femke moesten genoegen nemen met zilver en brons achter een ontketende Sarah Sjostrom die met 53.05 niet alleen de Nederlandse dames achter zich liet (53.60 voor Ranomi en 54.13 voor Femke), maar ook vanaf nu de wereldranglijst aanvult.

A-finale 100m rugslag heren
Op de 100m rugslag ging de titel naar Camille Lacourt die met 53.71 zo’n 4 tienden voorsprong pakte op nummer 2 Bastiaan Lijesen. Die 4 tienden waren er helaas net 0.15 teveel voor Bastiaan voor de limiet voor Londen, maar ook hij heeft bij de swimcups in Amsterdam (maart) en Eindhoven (april) nieuwe kansen om zijn ticket voor Londen veilig te stellen. Nick Driebergen werd in de finale 4e, maar bevestigde wel wederom zijn kwalificatie voor Londen door wederom onder de vormbehoudtijd te zwemmen.

A-finale 100m rugslag dames
De eerste plaats bij de dames 100m rugslag ging mee terug naar Spanje met Duane Da Roche Marce in 1.00.92. Sharon van Rouwendaal was de nummer 2 in de finale, maar miste met haar 1.01.15 net de vormbehoudtijd voor Londen. Omdat zij zich echter toch al gekwalificeerd heeft op de 200m rugslag lijkt dat echter niet zo’n probleem, zeker omdat ze natuurlijk de limiet al heeft gezwommen in Shanghai. Kira Toussaint verbeterde zich wederom en was met 1.02.60 eindelijk net iets sneller dan haar moeder Jolanda de Rover op de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 (1.02.70).

A-finale 50m schoolslag heren en dames
Brons was het hoogst haalbare voor Lennart Stekelenburg in deze niet Olympische afstand. De Duitser Hendrik Feldwehr was met 27.82 overduidelijk de snelste, voor Giacomo Perez Dortona met 28.09 en Lennart in 28.17.
Bij de dames wisselden het goud en zilver van de 100m van plaats en was het dit keer Jennie Johansson die Moniek Nijhuis wist te verslaan. Het verschil was uiteindelijk slechts 0.05 : 31.12 voor Jennie en 31.17 voor Moniek.

Snelste serie 400m wisselslag dames
Vooraf werd gehoopt op een spannende strijd tussen Hannah Miley en Mireia Belmonte Garcia. Helaas waren de rugslag en schoolslag van Hannah echter te sterk en dus was na 300m de strijd beslist. Mireia kwam in de laatste 100m nog wel een aardig stukje terug, maar dichter dan 1 seconde liet Hannah het uiteindelijk niet komen. Miley won in 4.34.76, Belmonte Garcia werd 2e in 4.35.87. Kathryn Meaklim was the best of the rest met 4.43.74.

A-finale 50m vlinderslag heren
In de series van de 50m vlinderslag was Sergey Fesikov pas laat aan de beurt. Of het opzettelijk was of niet is onduidelijk, maar doordat zijn 23.90 als kortebaan tijd stond aangemerkt mocht hij pas in de langzamere series starten. Met 23.88 plaatste hij zich prompt als snelste voor de finale en ook daarin bleef bij de concurrentie (net) voor. Met 23.91 versloeg hij zijn clubgenoten Milorad Cavic (23.93) en Evegeny Korotyshkin (23.95) met zeer kleine marges. Beste Nederlander was Joeri Verlinden op plaats 4 met 24.06.

A-finale 50m vlinderslag dames
Bij afwezigheid van Inge Dekker (of eventueel Therese Alshammer) was de 50m vlinderslag een eitje voor Sarah Sjostrom. Met 25.94 was ze de concurrentie 8 tienden of meer te snel af. Kelly de Jong zwom wederom naar een persoonlijk record en werd 2e, Vanessa Mohr pakte brons in 26.83. Maayke de Waard zwom met 28.03 voor de 2e keer onder de richttijd voor de EJK in Antwerpen in 2012.

Snelste serie 4x200m vrijeslag heren
Voor de heren 4x200m vrijeslag was van tevoren duidelijk dat de kans op Londen nihil was. De minimale eis was 7.15.65 en daar kwamen Dion Dreesens (1.50.41), Jurjen Willemsen (1.51.15), Joost Reijns (1.48.98) en Arjen van der Meulen (1.50.44) niet bij de in de buurt. Ze wonnen wel, in een tijd van 7.21.01.
Op de 7e plaats was met 7.56.85 wel een succes voor de ploeg van Eiffel Swimmers PSV, want die ploeg bestond louter uit jeugdzwemmers en dus verbraken zij het Nederlands Jeugdrecord wat sinds 2009 op 8.00.91 stond.

Snelste serie 4x200m vrijeslag dames
Was de kans op een tijd sneller dan de top 12 van Shanghai voor de mannen onbegonnen werk, voor de dames leek een dergelijke tijd er na de series zeker in te zitten. Van tevoren was wel bekend dat Femke Heemskerk niet mee zou doen en later gaf Saskia de Jonge aan voorkeur te geven aan de B-finale van de 100m vrijeslag. Daardoor was het aan Esmee Vermeulen, Rieneke Terink, Andrea Kneppers en Elise Bouwens om onder de 8.02.30 te duiken en als het even kon ook nog de Spaanse ploeg voor te blijven.
Helaas was de tank van Esmee Vermeulen na 3 dagen zwemmen vrijwel leeg en opende zij slechts met 2.043.05 (gisteren individueel nog goed voor 2.01.48. Rieneke Terink wist met een schitterende 1.59.66 wel weer wat terug te winnen op het gewenste schema, maar ondanks een mooie 2.01.07 van Andrea en 2.00.11 van Elise zat er iet meer dan 8.03.89 in voor de dames.
De Spaanse dames wisten met 8.00.69 wel onder de 8.02.30 te duiken en hebben daarmee een plekje veroverd op de ranglijst waarvan de snelste 4 mogen starten in Londen. Als de Nederlandse dames daar nog wat aan willen doen zal dat dus eventueel op een van de swimcups moeten gaan gebeuren. In potentie is het zeker mogelijk, want met een PR van Esmee en Saskia de Jonge voor Andrea zou al een tijd onder de 8.02 op de klok verschijnen.

Dat Saskia overigens voor haar eigen kans ging bleek bij de B-finale 100m vrijeslag een zeer goede keuze met het oog op estafette plekken deed ze goede zaken. In de A-finale kwam Maud van der Meer tot 55.92, in de B-finale zette Saskia daar 55.77 tegen over. Daarmee staat ze voorlopig achter Ranomi, Femke en Marleen op plaats 4 op de 100m vrijeslag.

Bij de heren gaat in ieder geval geen 4x100m vrijeslag estafette richting Londen. Logisch als je kijkt naar de tijden van de nummers 2 en 3 van Nederland dit weekend, Jasper van Mierlo en Joost Groeneveld. In de C-finale kwamen zij tot respectievelijk 51.29 en 51.44. Nette tijden, maar voor een estafette zijn tijden onder de 50 seconden een ‘must’.
Overigens wist oud wereldkampioen Filippo Magnini die tijd dit keer ook niet te halen. Hij won de B-finale wel, maar slechts in 50.12.

Tagged as: , ,

4 Comments

  1. Zit die race van Sebastiaan nog even te bekijken. Knap dat hij nadat hij even rustig een kopje thee drinkt en een koekje eet bij het keerpunt, toch nog 48.60 zwemt…

  2. Ik dacht dat de regel was dat je in de finaleseries moest liggen om in aanmerking te komen voor een plek in de finales. Dat werd ons tenminste verteld toen we ons bij de wedstrijdleiding hardop afvroegen waarom er al moest worden afgemeld voor de finales voordat iedereen had gezwommen. Gold dat niet voor Fesikov of was ik onjuist geïnformeerd?

  3. @Joeri : weet niet aan wie je het hebt gevraagd, maar die persoon heeft klinklare onzin verkocht.
    Uiteraard konden alle zwemmers zich plaatsen voor de finales, dus ook Fesikov (of Maaike de Waard, ook ingeschreven met een 25m bad tijd).
    En als de speaker al een keer gezegd heeft dat afmelden nodig was voordat alle series van een programma gezwommen waren dan heeft hij zich vergist. Ik heb in ieder geval alleen gehoord ‘de voorlopige uitslag is bekend’ na de snelste 4 series en de afmeldtermijn pas na de laatste serie van een programma.

  4. Ik noem geen namen. Maar je lijkt gelijk te hebben.

Leave a Response