Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Zwoegen tot ver achter de komma

Email dit bericht Print dit bericht

Marleen VeldhuisBron : BN DeStem.nl
Haar carrière wordt niet gemaakt of gebroken straks in Londen tijdens haar laatste Olympische Spelen.
Daarvoor heeft Marleen Veldhuis (dertig gouden plakken op WK’s en EK’s) al te veel gepresteerd.
Maar de 50 meter vrije slag die ze daar zal zwemmen, bepaalt wel voor een groot deel welk gevoel ze er zélf aan overhoudt. Want een glansrijke loopbaan zonder individuele olympische medaille? Dat zal hoe dan ook pijn doen.
Maar er is hoop, 50 meter lang. 24 tikken van de secondewijzer en de wereld kan er plots heel anders uitzien.

28 juli of 4 augustus 2012? Veldhuis: “4 augustus, naar die dag werk ik toe. Op 28 juli staat de finale van de estafetteploeg op de rol. Ook heel belangrijk, maar 4 augustus is de finale van de 50 meter vrije slag in Londen. Dat wordt de laatste wedstrijd in mijn zwemcarrière. Mijn laatste kans op een individuele olympische medaille. Ik heb al wel twee medailles met de estafette gewonnen, maar nog geen individuele.

“Of ik niet ontzettend zenuwachtig word als ik daaraan denk? Nee, want het is spannend, maar ook leuk. Ik heb een kans om iets te winnen. Dat feit alleen al is de moeite waard om er naar toe te gaan. Bovendien: op 4 augustus 2012 ben ik ook nog eens vijf jaar getrouwd. Dat maakt het allemaal nog specialer.”

Tot die tijd probeert de 32-jarige Twentse haar 50 meter vrije slag tot in detail te perfectioneren. Want dat is de enige afstand die ze individueel zwemt in Londen. Als ze zich plaatst uiteraard. “Of ik tevreden ben als ik tot aan de Spelen nog elke week een honderdste van een seconde sneller zwem? In veertig weken is dat 0,4 seconde tijdwinst. Dan zou ik van 24,40 naar 24,00 gaan. Ja, dat zou heel mooi zijn.”

Veldhuis traint zo’n 25 uur per week in Eindhoven. Een snel rekensommetje leert dat één uur training in theorie dan 0,0004 seconde oplevert. Dat is zwoegen achter de komma. Toch heeft de ervaren zwemster geen enkele moeite om de motivatie te vinden. “Dat lukt me nog steeds zonder problemen. Geen enkele training onder Jacco (Verhaeren, red.) is dezelfde, dat houdt het leuk. En zo’n berekening klopt natuurlijk niet helemaal. Want soms is het ook beter om een week niet te trainen, dan win je misschien wel tweehonderdste van een seconde. De kwaliteit van de training gaat boven de kwantiteit in mijn geval.”

Toch vraagt haar situatie om enige uitleg. Want hoe doe je dat eigenlijk? Jezelf steeds maar weer een paar honderdste van een seconde verbeteren? Veldhuis geeft een voorbeeld. “In het trainingsbad in Eindhoven werken we met een camerasysteem. Elke start die ik de afgelopen tweeënhalf jaar maakte heeft die camera geregistreerd. In de computer staat dus een enorme database over mijn starts. Hoe is de reactietijd, de afzethoek, de induikhoek en ga zo maar door. Uit die analyse komt naar voren dat mijn ideale afzethoek 24 graden is. Maar 27 graden is te veel en 22 te weinig. Op dat gebied ga je dan schaven: hoe zet ik perfect af op het startblok? Ondertussen heb ik die start wel 100.000 keer gemaakt, dus ik voel zelf al wel of ik met 27 graden afzette of met 22. Door zo’n analyse kom je erachter wat bepalend is voor een goede start. Dan blijkt niet eens de reactietijd, maar de afzethoek een van de belangrijkste factoren. Want die bepaalt het verdere verloop van je start, de induikhoek en hoe diep je in het water zakt. Met dat soort nuances ben ik dus bezig. Details die straks wel het verschil gaan maken in de olympische finale.”

Deze zomer veroverde Veldhuis brons op het WK langebaan in Shanghai, een eerste teken van een geslaagde comeback. “Mijn terugkeer is nu wel klaar”, vindt de Bornse, die een jaar geen grote wedstrijden zwom vanwege zwangerschap en bevalling. De opgelopen achterstand heeft ze inmiddels ingelopen. Vorig weekeinde versloeg ze bij wereldbekerwedstrijden in Slowakije Ranomi Kromowidjojo, een grote concurrente.

Veldhuis concludeert dat de ‘break’ een voordeel is geweest. “Ik had vier jaar getraind voor de Olympische Spelen van Athene en vier jaar voor die van Peking. Daarna wist ik dat ik weer vier jaar zou moeten trainen voor Londen. Dat werd me te overzichtelijk. Ik had wat anders nodig.”

De kersverse moeder keerde weer fris en vol motivatie terug in het zwembad. “Mijn dochter geeft me heel veel rust, juist daardoor kan ik me zo goed focussen op het zwemmen. Ik heb thuis en het zwemmen. Die twee zaken wil ik heel goed doen, voor andere dingen is er geen plek.”

De 32-jarige staat, nu het zwemseizoen weer begonnen is, voor het laatste kunstje in haar loopbaan. Het grote voordeel? Ze weet precies wat ze wil. “Ik zie nu pas het voordeel in van de ervaring die ik heb. Ik weet hoe ik mezelf het best kan voorbereiden op een wedstrijd. Dat ik niet de gehele dag in mijn hotelkamer moet zitten, maar mensen om me heen nodig heb. En dat ik ook niet te lang voorafgaand aan een toernooi weg moet gaan. Door die ervaring kan ik daar ook bewust voor kiezen.”

“Een olympisch jaar is zo anders dan andere jaren. Dat heb ik nu twee keer meegemaakt. Vroeger dacht ik: ik moet alles extra goed doen, want dit is een olympisch jaar. Sommige zwemmers hier in Eindhoven zeggen ook: ‘Ik zet mijn studie een jaar stop’. Niet doen! Voor mij persoonlijk is in ieder geval het beste: een beetje ontspannen, blij zijn met de dingen die goed gaan en dan komen die honderdsten van een seconde in het zwembad vanzelf.”

Tagged as: , ,

Leave a Response