Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Bepalingen OKT/ONK aangepast (UPDATE)

Email dit bericht Print dit bericht

Naar aanleiding van de enorme buitenlandse inschrijving voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi/Open Nederlands Kampioenschap, heeft de KNZB een aantal aanpassingen doorgevoerd in de bepalingen.
Reeds eerder was besloten om in het belang van de kanshebbers op Olympische kwalificatie de ochtendsessies te beginnen met de snelste 3 series van ieder programma. Op die manier zijn de potentiële finale kandidaten op tijd klaar en kunnen zij zich in alle rust voorbereiden op de finales. In verband met het grote aantal buitenlandse deelnemers is besloten dat nu van ieder programma eerst 4 series verzwommen zullen worden. Hierdoor zijn er een aantal Nederlanders extra die kunnen profiteren van extra rust, mede omdat er op zowel de 100 als 200m vrijeslag nummers een C-finale zal worden gezwommen.

Navraag leerde verder dat er GEEN aparte jeugd-serie zal zijn in het ochtendprogramma. Alle zwemmers worden gewoon op tijd ingedeeld op de 10 banen en zullen dus na afloop van alle series moeten kijken waar ze zijn geëindigd bij de jeugd. Om vervolgens de jeugdzwemmers die in de snelste 4 series zijn uitgekomen niet onnodig lang te laten wachten zal er ook GEEN prijsuitreiking voor hen zijn, de winnaars kunnen hun medaille komen afhalen. (Noot van zwemsite.nl : Mochten de jeugdzwemmers alsnog gezamenlijk op de foto willen dan zullen ze dat dus onderling moeten regelen, aangezien er geen podium ceremonie zal zijn). Bij de senioren zal er overigens ook geen prijsuitreiking zijn, zoals reeds vermeld in de bepalingen.

Een laatste stuk informatie gaat over de 1500m bij de jongens junioren en de 800m bij de meisjes junioren. Deze programma’s worden respectievelijk op zaterdag en zondag gezwommen na ALLE series van de jeugd/senioren. Dus eerst de snelste 4 series van ieder programma, daarna de overige series van die programmanummers en daarna de junioren programma’s.

UPDATE 22-11-2011 : Ook op de 400m vrijeslag en 400m wisselslag zal er een ‘B-finale’ gezwommen worden. Dit betekent dat naast de snelste serie van deze programma nummers, zoals reeds in de bepalingen vermeld, ook de 1-na-snelste serie (nummers 9 tm 16 van de plaatsingslijst) tijdens de finales hun race zullen zwemmen. Zwemmers op plek 17 en lager op de startlijst zwemmen hun 400m gewoon in de ochtend.

Op de site van de KNZB zijn zojuist de definitieve bepalingen ONK/OKT gepubliceerd.

Tagged as: , ,

25 Comments

 1. Los van alles vind ik het nog steeds uiterst belachelijk dat er geen prijsuitreiking is. Je kunt je medaille gewoon komen ophalen. Niks geen applaus van publiek, geen ouders die dolblij zijn dat hun kind op het podium staat.

 2. Is dit een grap?

 3. Tjonge jonge jonge,

  Het moet toch echt niet gekker worden. Er zijn heel veel jeugdzwemmers die uitkijken naar de zogenaamde “snelste jeugd serie”, om te titelstrijd onderling uit te vechten. Dat wordt nu te niet gedaan. Vind ik erg jammer.. Om over de nieuwe vorm van medaille uitrijken nog maar te zwijgen…

 4. Jammer dat de beleidsmakers niet in de gaten hebben dat wie de jeugd heeft, ook de toekomst heeft. Goed dat er focus is op de OS en de belangen eromheen. Heel goed zelfs. Echter, indien men de vierde race als jeugd race had ingedeeld (de beste 10 jeugd zwemmers zitten vaak bij de eerste 40 zwemmers), was er niets aan de hand geweest. Meteen na de race de eerste 3 op het podium. Dit kost nagenoeg geen tijd. Nu worden de jeugdzwemmers niet gerespecteerd vindt ik. Jammer jammer jammer. Een gemiste kans om ook aan dit talent aandacht te geven, en zo een stimulerend en motiverend gevoel aan deze groep zwemmers over te brengen.

 5. Na de erg spijtige mededelingen van afgelopen vrijdag krijgt heel “zwemmend Nederland” nu weer een domper te verwerken. Eerst al de snelle seniorenlimieten die in vergelijking tot jeugdlimieten veel te scherp staan voor een zwemmer die in de middenmoot goed meekwam. Vrijdag de bekendmaking van de plaatsingslijsten werd het duidelijk dat deze wedstrijd meer weg heeft van een gokspel hoeveel Nederlanders er dit jaar in de finale zullen komen op het Open NEDERLANDSE Kampioenschappen te Eindhoven 2-4 december. Het Nederlandse zwemmen wordt hierbij in mijn ogen totaal overschaduwd door de veelvoud aan buitenlandse deelname en lijkt dit kampioenschap meer op een EK of zelfs WK i.p.v. een ONK.
  Nu wordt er dus bekend gemaakt dat er door bepaalde redenen (ik veronderstel: tijdgebrek) dat er geen aparte series voor de beste jeugdzwemmers zullen zijn waarin altijd de titelstrijd uitgevochten werd met vele snelle tijden en verrassingen. Ook worden nog eens de “ceremonie protocollaire” achterwege gelaten van zowel de jeugd als de senioren en kunnen de desbetreffende winnaars de medailles “even afhalen”.
  Ik denk dat Nederland blij mag zijn dat er zoveel buitenlanders meedoen aan dit kampioenschap, maar van mij had het wel wat minder gemogen zodat de Nederlandse zwemmers onderling de strijd uit zouden gaan vechten. De jeugd heeft de mogelijkheid om met/tegen grote namen te zwemmen, maar wordt er tijdens dit kampioenschap niet de nodige aandacht geschonken aan de daadwerkelijke prestaties die een motiverende en stimulerende rol kunnen vervullen.Van de jeugd moeten we het later toch van hebben?

 6. @Marc : jouw idee gaat sowieso niet werken want je kan nooit een prijsuitreiking doen voordat alle jeugdzwemmers hebben gezwommen. Dus dan moet de prijsuitreiking wachten tot alle series zijn gezwommen en moeten de zwemmers uit de snelste 4 series een uur of twee gaan wachten op hun medaille.
  Ik heb verder even de startlijsten nagekeken en het is zeker niet zo dat er altijd 10 jeugdzwemmers bij de eerste 40 staan. Alleen op de rugslag bij de dames zijn het er 10 (of meer), op de overige afstanden niet, waarbij de vrijeslag afstanden extreem zijn met geen jeugdzwemmers bij de eerste 40 heren op de 100 en 200 vrij.

  Maar waarom niet juist andersom doen ? Laat de snelste 10 jeugdzwemmers starten in de LAATSTE serie van het programma, dus in het tweede deel van het programma. Kan er daarna direct een prijsuitreiking voor de jeugd plaats vinden zonder dat het invloed heeft op het programma van de potentiële olympiërs.
  Laat maar weten of dit een goed idee zou zijn, dan biet ik aan dit voorstel bij de KNZB neer te leggen.

 7. Mijn eerste reactie van gistermiddag was” ‘is dit een grap?’ Het is namelijk bijna lachwekkend als het niet zo verdrietig zou zijn.

  In mijn ogen volgt vanuit het bondsbureau teleurstelling op teleurstelling. Dat begint met een zwalkend beleid rond de limieten voor de NJK van vorig seizoen, het verplaatsen van het laatste competitieweekend ten behoeve van de Amsterdam Swimcup begin 2011 en het feit dat door het Open karakter van de Nederlandse kampioenschappen er Nederlandse (jeugd)zwemmers buiten de medailles vallen. Dit is de nieuwste episode in iets wat ik oprecht een verarming voor het Nederlandse zwemmers vindt. Het feit dat dit Open Nederlandse Kampioenschap enkel gericht is op de absolute top van het zwemmen staat voor mij als een paal boven water. Nederlandse zwemmers hebben nauwelijks kans op finaleplaatsen, laat staan op een medaille. Dit vindt ik bijzonder schrijnend.

  Maar waar ik ronduit boos over wordt is deze ontwikkeling voor de jeugdzwemmers. Bij de meisjes hebben we het hier over zwemsters van 14 en soms pas 13 jaar. Zij hebben geen aparte serie meer waarin zij strijden om medailles. En als ze al een medaille winnen, dan hoort daar geen feestelijke uitreiking bij maar dan mogen ze die komen ophalen. Ik denk dat alle trainers en ouders van zwemmende kinderen kunnen onderschrijven hoe er naar de NK wordt toegeleefd. Hard trainen, alles opzij zetten, vroeg naar bed en vroeg opstaan en gezond eten. Nu is daar eindelijk het grote moment, de dag waarop het moet gebeuren. In plaats van dat deze zwemmers een feestelijke wedstrijd krijgen, waarin hun prestaties centraal staan, worden zij opzij geschoven ten behoeve van de hele smalle seniorentop. Zwemmers die nog genoeg momenten krijgen waarop ze kunnen pieken en in de schijnwerpers staan. Maar juist voor de groep daar net onder en de jeugd wordt dit moment afgepakt.

  Ik vind het bijzonder jammer allemaal, zo jammer dat ik hoop dat met mij meer mensen bereid zijn om actie te ondernemen. Want in plaats van talentstimulering en talentontwikkeling wordt het talent op deze manier afgeremd en gedemotiveerd. Ik vind dat onacceptabel.

 8. Dit alles was al langer bekend. Alleen is het aantal internationale zwemmers nu erg hoog. Die zien ook kansen voor een goed bezet 50m toernooi met veel stevige tegenstand. Maar het is eigenlijk al mis sinds is vastgesteld dat dit een LB wedstrijd zou worden. Veel (jeugd)zwemmers zijn helemaal niet klaar voor een LB toernooi. Dat van die medaille uitreiking kan geen nieuws zijn. Dat van die jeugdserie wel. Er komt nu zelfs een C-finale om het NK stempel te redden.

  Sommige jeugdtoppers hebben besloten deze vervroegde / extra ONK Lange Baan dan maar gewoon te laten lopen.
  Ze weten / merken dat ze daar gewoon nog niet klaar voor zijn. En dat is voor 14-15 jarige meisjes en 16-17 jarige jongens best een zware keuze.
  Bovenstaande (last minute) maatregelen van de KNZB zijn killing voor het competitiegevoel en voor het gevoel bij een echt ONK deel te nemen (wie wil er als talent immers niet met de toppers in de voorstart staan) dit in combinatie met de extreme deelnemersaantallen maakt deze keuze achteraf alleen nog maar meer te verdedigen.

  Wat jammer dat we niet gewoon 2 toernooien organiseren. Korte Baan is immers ook een specialiteit.
  Een Eindhoven Swim Cup Lange Baan nu in december en ook nog in december een NK Korte Baan.
  Dan hebben we in maart / april ook niet 2 Swim Cups LB. Dat is op zich natuurlijk in de aanloop naar de ONK LB weer een voordeel, maar deelname aan een LB limietwedstrijd is natuurlijk weer veel goedkoper dan een weekend Swim Cup. Ach ja zo heb ieder nadeel zn voordeel (en andersom) … :)

  En dat alles om één of twee (drie) handjevol toppers de kans te bieden op meer kwalificatiemomenten. Dan hadden we net zo goed een extra WB wedstrijd kunnen aanwijzen voor die kwalificatie. Of wat zou er mis zijn geweest met de Antwerpen Flanders Cup of de Antwerpen Diamond Swimming Race beiden LB en beiden in januari hiervoor aan te wijzen. De RTCs en (een deel van) de selecties van de KNZB gaan hier immers al jaren naar toe. Lekker dichtbij en trainingstechnisch goed te doen na een ONK KB begin december. Die had het beperkte aantal toppers sowieso links kunnen laten liggen ihkv de voorbereiding op het Olympische Lange Baan seizoen. Dan had de rest van Nederland gewoon een ONK KB gehad.

  Boos worden helpt niet, je verwonderen misschien wel.
  Een voorstel voor gewoon ook een ONK KB voorafgaand aan een olympisch jaar heeft het iig (nog) niet gehaald.

  In ieder geval hulde voor de Dolfijn met hun extra “NK” KB wedstrijd op 11 december (Martinez Cup).

 9. Naar aanleiding van de reacties hierboven, mails en berichten op facebook hebben wij zojuist een mail gestuurd naar Jacco en Titus met de vraag of het zwemmen van een snelste jeugdserie als afsluiter van ieder programma (dus als laatste van de ‘overige’ series) een optie zou zijn.
  Dit zou ook de mogelijkheid bieden een prijsuitreiking te doen, zonder dat de toppers uit de snelste 4 series hier last van hebben. Zij liggen dan al lekker in hun hotel uit te rusten en kunnen zich optimaal voorbereiden op wat hopelijk super finales zullen worden, met veel Olympische limieten !!

 10. Kunnen we hier niet een discussie document over starten, een zogenaamde green paper? En op die manier de verschillende ideeën en voorstellen bundelen. Dan geeft dat ons wat meer houvast en kan de bond er op termijn (hopelijk) ook wat mee doen.

 11. Opzich een leuk idee die jeugdseries aan einde van elk programma. Het zal waarschijnlijk wel afgewezen worden omdat de betere jeugdzwemmers daar de dupe van worden. Iemand als Esmee Vermeulen maakt gewoon kans op OS en zal in dat geval haar middagrust moeten opofferen om tegen mensen te zwemmen haar een stuk minder tegenstand kunnen geven.

 12. Jammer dat het de Nederlandse jeugdzwemmers niet wordt gegund om hun medaille op te halen met het gepaste eerbetoon. Waar moeten de jeugdzwemmers de motivatie vandaan halen? Een Nederlands Kampioenschap moet die motivatie zijn. Hier doen ze het voor. Nu worden ze weggemoffeld in de massa en tijd om juist die groep zwemmers de aandacht te geven die ze verdienen is er niet. De overgang van een NJK naar een NK is op deze manier te groot!
  Meiden van 14 en 15 jaar gaan op in de massa en strijden tegen leeftijdsgenoten wordt ze ontnomen.
  Lang vantevoren was al bekend dat het een groot toernooi zou worden. Een dag extra inlassen voor dit ONK was in mijn ogen een betere keuze geweest.
  De KNZB is kampioen om te zorgen dat de Nederlandse Kampioenschappen voor de Nederlandse jeugd een illusie wordt. Tijdens de NJK was de deelname veel te groot door de limieten zo te stellen dat bijna heel Zwemmend Nederland een limiet kon halen. Nu worden er zoveel andere zwemmers toegelaten dat de Nederlandse jeugd letterlijk aan de kant geschoven wordt. Schande!

 13. Wordt het niet eens tijd dat er in een breder verband naar dit soort toernooien wordt gekeken in plaats van alleen de visie van de bondscoaches. Hun view is toch erg beperkt ( en deels ook terecht). Echter, ze destimuleren nu al geruime tijd de breedtesport waar alle deelnemers van de OS 2020 en 2024 uit moeten ontstaan. Een smallere basis betekent een smallere top. Het is toch dieptriest dat zwemmers een NK laten lopen vanwege maatregelen die om het zwemmen heen worden genomen. Ik gun de toppers hun moment en ik hoop dat we van ze kunnen genieten komende zomer. Maar de aanstormende jeugd en de subtop bij de senioren worden vertrapt en verwezen tot bijnummers. Dit komt niemand ten goede.
  De oplossing voor een jeugdserie aan het eind van het programma is toch niet nieuw. Dat gebeurde al een aantal jaren. En heeft iemand al nagedacht over de rust van de zwemmer die in serie 5 boven zichzelf uitstijgt en de finale haalt ( ook al is dat misschien een B of C-finale).

  @Dick, ik zou dan ook eens willen pleiten voor een andere indeling van de programma’s op een NK voor de jeugd. Jacco en Martin hebben in het Keerpunt hun mond vol over het specialisatiemoment van de zwemmer. Echter voor een NK worden deze jeugdzwemmers gedwongen al 2 jaar eerder dan Jacco en Martin wensen keuzes te moeten maken over de te zwemmen afstanden. Dit omdat het prgramma niet toestaat elke afstand te zwemmen waar je mogelijk een limiet voor hebt behaald. Verplaats dan sommige jeugd programma’s naar de middag of iets dergelijks. Zodanig dat een keuze maken niet nodig is. Denk aan een NJK-vorm op het NK voor de jeugd. Dit moet wel doordacht en goed uitgewerkt worden. Misschien worden betere vormen wel bedacht door anderen. Leuk effect kan zijn dat er meer mensen bij de finales aanwezig zullen zijn.

 14. @Adriaan : ik gun het Esmee van harte, maar ik denk dat Londen voor haar nog net te vroeg komt.
  De kans dat er een 4x200vrij estafette zal starten in Londen is klein (als die kans er al is ?)* en op de 100m vrijeslag is ze op dit moment de nummer 13. Als ze zich blijft ontwikkelen zoals ze dat de afgelopen jaren heeft gedaan zal ze een sterke zwemster zijn in het team voor Rio, maar de 4x100vrij in Londen zie ik nog niet gebeuren.

  Mocht een van de trainers van NZA deze discussie trouwens volgen dan ben ik wel benieuwd wat hun mening hierover is. Hebben jullie Esmee liever in de strijd met andere jeugdzwemsters in een snelste serie of liever als nummer 32 op de 100 en nummer 22 op de 200vrij (waarmee ze natuurlijk wel een van de mogelijke finalisten is voor de 200m en dus in de voorgestelde wijziging met een jeugdserie minder rust heeft) ?

  * De bepalingen voor de estafettes zijn :
  – Eerste 12 op de WK in Shanghai (er deed geen Nederlandse 4x200vrij mee in Shanghai)
  – Naast een plaats bij de eerste 12 op het WK 2011 is nominatie en/of kwalificatie voor de estafettes ook mogelijk door tijdens een van de andere kwalificatiemomenten een tijd te zwemmen die sneller is dan of gelijk aan de 12e tijd het WK 2011.

  De 12e tijd op de WK was voor Zweden met 8.02.30 en onze snelste 4 dames komen op basis van hun inschrijving daar ruim onder, maar mogen er wel opgetelde tijden gebruikt worden of moet de tijd als estafetteploeg neergezet worden ?

 15. @Martin: Als ik de trainer van Esmee was zou ik het wel weten. Beiden in de snelste 4 series.
  De meeste rust naar de evt. C-finale. De meeste echte competitie en olympisch ingedeeld met de toppers mee ook al is he in een buitenbaan. Esmee kan sowieso goed haar eigen race zwemmen en als ze in de snelste jeugdserie zit moet ze helemaal haar eigen race zwemmen ver voor de andere 9 uit en dan heeft ze geen competitie. Het enige voordeel iedereen kan zien dat je de snelste jeugdzwemmer bent, maar dat wisten we al. En je zwemt tegen je oude zwemvriendinnen, maar die ziet ze toch al regelmatig op andere wedstrijden / KNZB dagen / bij het RTC.

  @Leo: over het specialisatiemoment van de zwemmer …. en daarom hebben wij tegen onze dochter gezegd… zwem nu op de Martinezcup is wat je nu echt een keer wilt zwemmen en niet wat iedereen of jijzelf van je verwacht.
  2 van de 3 is daarmee (in ieder geval voor ons) een verrassing. En 4 normale zekerheidjes zwemt ze niet.

 16. Op livetiming staat een 4 x 200 ploeg van NL. Die zwemmen wel. Wie? Geen idee, neem aan de snelste 4 die ook de series op de OS zouden zwemmen?

  Verder lees ik veel negatieve reacties, waarvan een enkele begrijpelijk. Echter hoor ik NIEMAND over de mooie dingen!
  Normaal winnen 3! jeugdzwemmers een medaille. Nu zwemmen ze ALLEMAAL tussen wereldtoppers. Deze kun je zien starten, keren, sprinten en als je wil ‘aanraken’ tijdens het inzwemmen.
  Ook coaches kunnen veel leren van coaches van wereldtoppers.

  Daarnaast weten ook (jeugd)zwemmers de digitale snelweg te vinden. Niets is frustrerender dan negatieve reacties lezen van jou coach of trainer (niemand persoonlijk bedoeld) Spreek over de huidige situatie met je zwemmer, maar leg de focus op de mooie dingen.
  Een toernooi met zulke wereldtoppers waar jij in je Speedo tussenstond pakt niemand je meer af. Mooi verhaal op je 80ste? verjaardag. Vertellen over je vierde plaats is ook zo wat…

  Moraal;
  Maak er wat moois van. Negatieve reacties kun je samen bundelen en aanbieden aan de knzb? Ik zou hier ten alle tijden mijn zwemmers hier buiten houden en ervoor zorgen dat zij hiervan ‘niets’ lezen of zien.

  Welke club neemt er een podium mee!? Een foto is zo gemaakt…goede clubreclame.

 17. @Jan, Tuurlijk er zijn ook mooie kanten aan het verhaal van de aanwezigheid van de toppers. Die zeker niet vergeten moeten worden. Hiervoor alleen zwemt en traint een jeugdzwemmer echter niet dag in dag uit. Wel voor het plezier EN die medaille en prijsuitreiking op de NK.

  Dat er geen prijsuitreiking zou zijn was inderdaad al langer bekend, hoewel ik dat erg sneu vind voor alle jeugdzwemmers. Het niet zwemmen van een aparte jeugdserie is nieuw, voor zover ik weet. Het rechtstreekse duel geeft een extra element aan de strijd om de jeugdtitel. Het is jammer dat dit nu waarschijnlijk ook niet het geval zal zijn.

  Het enige wat de zwemmers, zwemsters en hun trainers en coaches en familie nu nog kunnen doen is er onder de gegeven omstandigheden het beste van maken en hopen dat de KNZB zich de opmerkingen ter harte neemt voor een volgend NK.

 18. Eerlijk gezegd begrijp ik niet, ik ben geen insider maar sportliefhebber, waarom er drie OKT’s zijn? In andere landen (GB, Frankrijk, Duitsland, VS, Australië enz.) beperkt men zich tot één OKT (trials), in Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld wel bij het schaatsen. Het hele programma van acht dagen kopiëren zoals sommige landen is wellicht wat teveel van het goede, maar het lijkt mij mooi om één keer per jaar een toernooi te hebben waarbij je kan zeggen dat de acht besten van Nederland in een finale zitten.

  2 van de 3 estafettes waarop Nederland (nog) niet gekwalificeerd is heeft de knzb een team ingeschreven, op de 4×100 vrij mannen echter niet. Waarom probeert men het ook niet op deze afstand?

 19. Nou Steven, ik denk dat die trials er ook een beetje mee te maken hebben dat de door jouw genoemde landen meerdere kanshebbers op vele nummers hebben. Daar gaat het er echt om wie de 2 snelsten zijn, die halen normaal gesproken de limiet ook wel.
  In Nederland zijn er op dit moment alleen meerdere kanshebbers op de 50 en 100 vrij bij de dames. Waarom dan trials houden, zodat de snelste twee zich zouden plaatsen. Op een aantal nummers zal er gewoon geen limiet worden gehaald. Vaak is er dan maar één zwemmer. En die zal dan echt aan de vastgestelde limiet moeten voldoen.

 20. @Jan : die estafette ploegen waren me nog niet opgevallen, erg interessant.

  Als het daarbij een poging betreft om de 12e tijd van de WK in Shanghai te slechten met een team wat de series zou kunnen zwemmen bij de OS zullen er wel twee heren zijn die zich achter hun oren krabben.
  Met de tijden gezwommen bij de Swimcup in Eindhoven zouden de toemalige nummers 2 tm 5 bij de heren tot 7.19.06 zijn gekomen (Joost, Bas, Dion en Stefan), maar aangezien Bas en Stefan een punt achter hun loopbaan hebben gezet ben ik zeer benieuwd wie het nu zouden moeten gaan doen. Arjen en Job zijn iig de volgende twee op de ranglijst.

  Streeftijd voor de heren (12e plaats WK) : 7.15.65 (finaleplaats WK was 7.13.31)

  Bij de dames zullen waarschijnlijk ook de nummers 2 tm 5 het moeten opknappen, want Femke zullen ze zeker willen sparen in de series (als daar ruimte voor is….), maar mogelijk zwemt ze wel om kwalificatie af te dwingen ?
  Zou het wel ERG gaaf vinden als de 4×200 dames zich kwalificeert, zitten namelijk op 1 augustus op de tribune in Londen : dames 100vrij (Femke en Ranomi ? Of stiekem toch Marleen ? of Inge ?), heren 200rug (Nick) en de 4x200vrij dames. Verwacht geen kwalificatie op de 200schoolslag dames of 200wissel heren helaas :)

  Streeftijd voor de dames (12e plaats WK) : 8.02.30 (finaleplaats WK was 7.57.15)

  De ploeg op de 4x100ws dames lijkt mij een paralympische ploeg (gezien de inschrijftijd)

 21. @Kim, dat veel van de door mij genoemde landen een hoger niveau hebben m.b.t. zwemmen lijkt me duidelijk, daar hoeven we niet over te discussiëren. Al zullen er ook landen met minder niveau op die manier kwalificeren. Die trials/nationale kampioenschappen zorgen er ook voor dat de nationale titel een veel grotere waarde krijgt, zie bijvoorbeeld het schaatsen. Wellicht levert het ook meer publiciteit op, iets waar de zwemwereld zich in het verleden wel eens tekortgedaan voelde (met name door de NOS). Daarnaast zorgt één kwalificatietoernooi wel voor overzicht en duidelijkheid.

  @Martin, die tijden lijken niet onhaalbaar. Zeker voor de dames liggen er kansen.

 22. @Jan, je houdt een mooi en warm pleidooi voor de positieve kanten van de medaille en daar wil ik me ook van harte bij aansluiten. Ik vind echter dat het een het ander niet uitsluit. Ik ben altijd positief en optimistisch als het kan, maar ook kritisch als het moet.

  Natuurlijk is het van belang om naar de zwemmers toe positief te zijn. In mijn geval ben ik dat ook iedere dag, bij iedere training. Samen met hen spreek ik over hoe we deze wedstrijd tot een succes gaan maken, hoe ze hun allerbeste prestatie juist op de ONK kunnen neerzetten en hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. We spreken over het plezier van een weekend lang met elkaar op de tribunes zitten en hoe we elkaar kunnen oppeppen. Maar als zwemmers met vragen komen over de gang van zaken bij deze ONK en ik zelf ook vraagtekens zet bij het beleid, waarom zou ik daar dan ook niet met hen over spreken? Waarom zou ik niet laten merken dat ik deze mening heb en de hoop uitspreken dat we deze ONK nog leuker kunnen maken? Ik merk juist dat als ik open ben naar de zwemmers en zij naar mij (ook over moeilijke zaken), zij het allerbeste in mij naar voren halen en ik in hen.

 23. In een reactie op de vraag die wij hebben gesteld mbt tot een jeugdserie + ceremonie aan het eind van de ‘overige’ series, ontvingen wij zojuist de volgende reactie :

  “Er is bewust gekozen om geen snelste jeugdseries (finales) te zwemmen. Wij geloven dat een serie-indeling op tijd sporters ten goede komt. Daartoe lieten wij voor deze wedstrijd de jeugdleeftijden los, nu juíst om uitdrukking te geven aan talentontwikkeling en de kansen te benutten die deze unieke wedstrijd biedt om tegen “vreemde” collegae een eigen race te zwemmen. Wij zien dat als een extra ervaringskans. Een dergelijk leermoment gaat ons inziens boven “het gemak” van een jeugdfinale”.

  Tevens wordt er gemeld dat de KNZB zich nog beraad over mogelijkheden de medaillewinnaars bij de jeugd de aandacht te geven die zij verdienen. Echter, zonder ceremonie.

 24. Die 4 snelste series aan het begin. Is dat dan 4x8banen of 4×10 banen??

 25. De snelste 4 series eerst is 4x10 banen (dus 40 zwemmers)

  Bij de programma’s waarbij de snelste serie/series in het finale programma worden gezwommen geldt dat de series in het avond/finale programma op 8 banen worden gezwommen.
  Dus bij de 400vrij/400ws zwemmen de eerste 16 zwemmers tijdens het finale programma, bij de 800/1500vrij en de estafettes zwemmen de snelste 8 zwemmers/teams tijdens het finale programma.

Leave a Response