Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

4x200m vrijeslag dames doet gooi naar Londen

Email dit bericht Print dit bericht

In de startlijsten van de Open Nederlandse Kampioenschappen / Olympisch Kwalificatie Toernooi vielen bij de 4x200m vrijelag estafettes de ploegen ‘Netherlands 1’ op. Bij de dames staat deze ploeg ingeschreven met een tijd van 7.53.84, wat niet anders kan betekenen dat het hier een inschrijving van de snelste Nederlandse zwemsters betekent. De enige conclusie die wij hierbij konden trekken was dat er een ploeg een poging zal gaan doen zich alsnog te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen.

Navraag leert dat dit inderdaad het geval is. De ploeg die op zondagmiddag aan de start zal verschijnen zal bestaan uit de snelste 4 zwemsters van de 200m vrijeslag van zaterdag, waarbij zowel de tijden uit de series als eventuele finales mee tellen voor plaatsing.
Kijkend naar de startlijsten zou uiteraard Femke Heemskerk de eerste gegadigde zijn voor deze ploeg, maar in verband met haar waarschijnlijke persoonlijke programma bij de Olympische Spelen zal zijn geen onderdeel uitmaken van een ploeg die de series moet gaan zwemmen en dus zwemt ze niet mee in Netherlands 1.
Bij afwezigheid van Inge Dekker valt haar naam er ook tussenuit en dus blijven de volgende zwemsters over :
Sharon van Rouwendaal (2.00.67), Lieke Verouden (2.00.84), Elise Bouwens (2.00.95), Wendy vd Zanden (2.01.03), Esmee Vermeulen (2.01.22), Joelle Scheps (2.01.73), Rieneke Terink (2.01.75) en Saskia de Jonge (2.02.19).

Bij de Olympische Spelen mogen er maximaal 16 landen deelnemen. De top 12 van het afgelopen WK in Shanghai zijn al geplaatst, waardoor het slechts nog ruimte is voor 4 tijdsnelste landen.
Om zich alsnog te kwalificeren zal Netherlands 1 zich dus moeten plaatsen bij de 4 tijdsnelsten EN moeten voldoen aan de eis van het NOC/NSF.
Die eis ligt gelijk aan de 12e tijd van het WK van afgelopen zomer en dus zal zal Netherlands 1 minimaal een tijd moeten neerzetten van 8.02.30, de tijd die de Zweedse dames in de series van de WK zwommen.
Of de ploeg, als die tijd wordt gehaald, wordt afgevaardigd is daarna aan Jacco Verhaeren, hij zal moeten bepalen of hij de ploeg finale-waardig vindt. Om hem te helpen bij die keuze moeten de dames dus zo hard mogelijk zwemmen, waarbij een tijd in de buurt van 7.57.15 (finale entree WK) uiteraard van positieve invloed zal zijn.

In de strijd om een startplek voor Londen krijgt Netherlands 1 overigens stevige concurrentie van Spanje die met 7.56.67 op de startlijst staan genoteerd. Naar verwachting azen ook zij op een van de tijdsnelste plekken, want ook zij waren afwezig op de 4x200m vrijeslag in Shanghai.

Een kwalificatie voor de heren 4x200m vrijeslag lijkt een stuk verder weg dan voor de dames. Zelf met de snelste zwemmers van het afgelopen jaar (Sebastiaan Verschuren, Joost Rijns, Bas van Velthoven en Dion Dreesens) was de gewenste 7.15.65 (12e plaats WK) al moeilijk haalbaar. Zet daarbij het individuele programma van Sebastiaan (dus geen series 4x200vrij in Londen) en het stoppen van Bas en nummer 5 op de ranglijst Stefan de Die, dan lijkt de zware taak op de schouders te komen van Joost, Dion, Arjen van der Meulen en Job Kienhuis (of Jurjen Willemsen / Rutger van Oosterhout aangezien Job niet op de startlijst van de 200vrij staat). Als zij als Netherlands 1 toch onder de 7.15.65 weten te duiken (of zelfs onder de finale entree tijd van 7.13.31) zou dat waarschijnlijk de verrassing van het toernooi zijn.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments

 1. Eindelijk wordt mijn vermoeden werkelijkheid! Vooral de dames maken echt een bijzonder goede kans. Wel even een foutje in het artikelen. De dames moeten voor NOC*NSF 8.02,30 zwemmen en niet 8.03,30 (zwemsite.nl : aangepast)

  Maar verder top dat jullie het uitgezocht hebben!

 2. Van Rouwendaal zal toch geen 200 vrij gaan zwemmen? Past denk ik niet echt in haar programma op de OS?? Zou wel leuk zijn als die anderen het halen!

 3. @Coen : waarom zou Sharon geen 200vrij gaan zwemmen ?

  Als ze zich zoals de laatste tijd op de rugslag richt heeft ze (uitgaand van het meest positieve scenario) op :
  29-07 series en halve finale 100rug
  30-07 finale 100rug
  02-08 series en halve finale 200rug
  03-08 finale 200rug

  Daar zou keurig tussen passen :
  01-08 series en finale 4x200vrij

 4. Valt qua programma inderdaad prima te doen. Ik heb veel gekkere programma’s gezien in het verleden.

 5. Inge Dekker zwom in het verleden ook goede 200 meters. Zou zij die ploeg niet in kunnen als ze weer blessurevrij is? Zij zwemt – normaal gesproken – toch alleen de 100 vlinder en 4×100 vrij in het eerste weekend!

 6. Normaal gesproken zal ze ook de 4×100 wissel doen natuurlijk. Maar het kan zeker wel ja.

Leave a Response