Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

ONK 2012 alleen te halen met 50m bad tijden

Email dit bericht Print dit bericht

Schreven we gisteren nog een stukje over de NJK 2012 en dat het halen van dat kampioenschap erg moeilijk zal worden met 25m-bad tijden, voor het ONK 2012 (senioren/jeugd) is dat zelfs onmogelijk. Om het behalen van limieten voor dit toernooi, welke uiteraard in een 50m-bad zal plaatsvinden, te stimuleren heeft de KNZB besloten ALLEEN 50m-bad limieten vast te stellen. Er zijn dus geen 25m-bad limieten en het is dus niet mogelijk je met tijden op de korte baan te kwalificeren.

De officiële onderbouwing van dit besluit :
De KNZB heeft de wens om, met het oog op de verdere ontwikkeling van zwemmers en zwemsters, alle potentiële deelnemers aan de ONK, de limieten te laten behalen op de baansoort waarop ook de wedstrijd plaats zal vinden. Daarom zijn, met ingang van het seizoen 2011-2012, uitsluitend 50 meterbad limieten vastgesteld voor de ONK.

Limieten ONK 2012 meisjes jeugd_dames
Limieten ONK 2012 jongens jeugd_heren
Limieten ONK 2012 meisjes jeugd_dames S1-S14
Limieten ONK 2012 jongens jeugd_heren S1-S14

14 Comments

 1. Waar zijn ze mee bezig bij de KNZB.

 2. Ik vraag me af of dit ook voor de zwemmers met een handicap zo is? Dat staat nergens vermeld…. Het lijkt er overigens niet op omdat er bij de gehandicapten al geen onderscheid gemaakt werd in tijden 25 en 50m bad.

  Als dat wel zo is wordt het voor zwemmers in de klasse S7 en lager wel lastig nog een limiet te halen. Deze zwemmers worden als het druk is vaak afgewezen als bij 50m bad limiet wedstrijden geschrapt moet worden ivm tijdsduur.

  Natuurlijk is deze regel ook voor valide zwemmers lastig. Er is in Nederland niet overal een 50 meterbad binnen 40 min enkele reis te bereiken. Al zullen de meeste zwemmers een langere reis hier wel voor over hebben.

  Daarnaast is het dus vaak druk bij limietwedstrijden in 50m bad. Door deze regel zullen deze wedstrijden nog drukker worden.

  Al begrijp ik de gedachte wel…. Of het in de praktijk handig is waag ik te betwijfelen. Het is te hopen dat er meer verenigingen zijn die limietwedstrijden gaan organiseren op 50m baan om zo iedereen de kans te geven de limieten op de verschillende afstanden te halen. Misschien is het een idee om bij deze limietwedstrijden in het vervolg te gaan selecteren op al eerder een limiet behaald op de ingeschreven afstand ja of nee. Waarbij diegenen die in procenten het dichtst tegen de limiet aan zitten als eerste worden geplaatst tot de series vol liggen. Als er dan nog ruimte is kunnen mensen die al een limiet hebben op de desbetreffende afstand de overige banen vullen om zo wedstrijd ervaring in 50m bad op te doen ter voorbereiding op de ONK. Geeft wel heel veel administratie en rekenwerk natuurlijk. 😉

 3. Terug naar vroeger tijden. Want daar komt het op neer. Vroeger kon je alleen plaatsen via de Zomerkampioenschappen. Die werden gehouden in 50m buiten bad, overige wedstrijden in binnenbad niet.
  Als je binnen Zeeland zou blijven is dat je enige kans om je te plaatsen. Gelukkig zijn er al verenigingen die Wachtebeke gevonden hebben, anders waren we weer op het punt van 20 jaar terug. Toen waren er nog 4 plaatsingswedstrijden voor de ZZZK, maar die zijn er zelfs niet meer. Het cirkeltje raakt weer rond.

 4. De limieten zijn nog pas een dagen bekend en het gezeur begint al weer. Ik vind het niet meer dan logisch dat er alleen 50 meter bad limieten moeten worden gezwommen voor een NK lange baan. Zwemmen in een 50 meterbad is nu eenmaal anders dan het zwemmen in kort bad. Het Nk moet een wedstrijd zijn waar de zwemmers en zwemsters moeite voor moeten doen om mee te mogen doen, anders worden het een soort veredelde kringkampioenschappen en geen deelnemer haalt er motivatie uit als hij kan melden dat hij 110ste geworden is op een NK.
  en de discussie dat er kringen zijn waar geen(of weining) 50 meterbaden zijn is wat mij betreft ook niet relevant, want als je daadwerkelijk iets te zoeken heb op een NK dan zal je de moeite moeten nemen met het afreizen naar limietwedstrijden in een 50 meter bad en die zijn er genoeg. plus door het NK korte baan in december in een langbad plaatsvindt krijgt iedere deelnemer (er mag ingeschreven worden met 25 meterbad tijden) straks de eerste (en misschien wel de beste) mogelijkheid om de limieten te zwemmen.

 5. 50 m baden genoeg?
  Nou in de 3 noordelijke provincies is er maar een 50 m bad. . Dus dat valt tegen.
  Dus de zwemmers uit het noorden moeten elk weekend maar richting de 50 m baden reizen om zo een limiet te halen.
  Wat maakt het nu dan uit of ze ook gewoon de 25 m bad limieten erbij blijven zetten.
  Waarom in de winter dan wel en in de zomer niet? Beetje vreemd.
  Maar er zijn wel meer vreemde dingen bij de KNZB.

 6. Blijft gewoon staan dat het volgens mij duidelijk is dat een NK lange baan met lange baan limieten moet worden behaald en NK korte baan met korte baan limieten word behaald.
  De (serieuze) deelnemers aan het ONK 2012 (jeugd en senioren) moeten de limieten voor de lange baan gehaald hebben na 1 juni 2011, oftewel de ONK en NJK lange baan van 2011 zitten in deze periode en de meeste deelnemers (waar een NK voor is bedoeld) hebben op de laatste NK of NJK al de limieten gezwommen (ondanks dat ze moeten voldoen aan de limiet van een jaar ouder) en over de 50 meter baden, in de maand oktober worden er alleen al limietwedstrijden in een 50 meter bad gezwommen in Amsterdam, Eindhoven, Dordrecht (2 keer), Amersfoort, drachten lijkt mij mooi verdeeld over nederland en keus genoeg.

 7. “De officiële onderbouwing van dit besluit :
  De KNZB heeft de wens om, met het oog op de verdere ontwikkeling van zwemmers en zwemsters, alle potentiële deelnemers aan de ONK, de limieten te laten behalen op de baansoort waarop ook de wedstrijd plaats zal vinden. Daarom zijn, met ingang van het seizoen 2011-2012, uitsluitend 50 meterbad limieten vastgesteld voor de ONK.”

  Om even in te gaan op de officiële onderbouwing van de KNZB, over het feit dat het ONK op 50m bad wordt gezwommen en dus de limieten in 50m bad worden vastgesteld. Op zich is dit een legitieme regel gezien het zwemmen op lange baan een werkelijk andere discipline is dan het zwemmen op korte baan. Toch zal het voor een hoop clubs en zwemmers wel een stuk lastiger worden om limieten te halen, gezien het beperkte aantal 50m baden in sommige gebieden, maar dat terzijde.

  Maar hoe zit het dan met de korte baan toernooien, zoals het EK korte baan, waarom mogen daar wel limieten gehaald worden op de lange baan. Deze toernooien worden toch ook niet in een 50m bad gezwommen.

 8. De onderbouwing van de KNZB zou je misschien nog als legitiem kunnen ervaren. Feit blijft straks wel dat de limietwedstrijden vollopen en dan of heel lang gaan duren of gelimiteerd worden in het aantal series waar juist de zwemmers de dupe van worden die de limiet zeer waarschijnlijk nog moeten halen. Dit vergt weer een grote belasting op organisaties en onzekerheid bij ingeschreven zwemmers of je überhaupt wel mag starten op de limietwedstrijd. Denk hier bijvoorbeeld maar eens aan de lange afstanden.
  Ben ook benieuwd hoe druk het wordt op de estafettes.

 9. @Marielle : Navraag bij Mark Faber, bondscoach van de paralympische zwemploeg leverde de volgende reactie op :

  Voor paralympische zwemmers/gehandicapte zwemmers geldt een limiet die zowel op 25 als op 50 meterbad kan worden gezwommen. Tevens worden zwemmers met een handicap vaak wel toegelaten tot limietwedstrijden op 25 en 50 meterbad. Dit is in de achterliggende 2 seizoenen aanzienlijk verbeterd.

  Alle informatie over limieten voor gehandicapte zwemmers kun je vinden op;
  http://www.knzb.nl/wedstrijdsport/gehandicaptensport/wedstrijdzwemmen/kampioenschappen/programma__limieten_en_bepalingen
  En http://www.knzb.nl/wedstrijdsport/gehandicaptensport/topsport/selectie_para_zwemmen/imoaz___lijs

 10. @Martin, bedankt voor alle informatie

 11. Van Henri Koek, trainer van Orca Leeuwarden kregen wij een uitgebreide reactie :

  “Ik vind het erg jammer dat de KNZB de laatste jaren niet in slaagt een consequent limietenbeleid te hanteren.
  Daarnaast lijkt de huidige samenstelling van limieten haaks te staan op enkele oorspronkelijke uitgangspunten van het MOZ. Namelijk

  *Het stimuleren om minder wedstrijden te gaan zwemmen
  *De ontwikkeling van zwemmers op de lange termijn.

  Tevens lijkt het mij toe dat het ‘afdwingen’ van 50m bad wedstrijden ipv het ‘stimuleren’ eerder een tweedeling in zwemmend Nederland te bewerkstelligen.

  De onderbouwing van deze argumentatie heb ik beschreven in bijgaand artikel. Het is vrij lang geworden, daarom heb ik het niet in z’n geheel als “reactie” geplaatst. Desalniettemin is het voor de geïnteresseerde wel leesbaar (hoop ik :-) ), Reacties zijn van harte welkom!”

  Henri Koek

 12. Henr:

  Een mooi stuk wat je hebt geschreven.
  Ik sta hier voor 100% achter.
  Je hebt gelijkt.
  Hopen dat de “deskundige heren”bij de KNZB dit ook lezen en hun eens achter de oren gaan krabben, van waar zijn we mee bezig.

 13. Henri,

  Ik vind ook dat je gelijk hebt een visie en de daaraan gekoppeld mogelijkheden moet wel met elkaar overeenkomen. Ik denk ook en ik weet het eigenlijk wel zeker dat vele andere trainers het met je eens zijn. Misschien moeten jullie (trainers) gezamelijk de bond benaderen. Zodat ze de kritiek die er is serieus gaan nemen en gaan kijken wat ze moeten doen.

 14. @Henri,

  Ik sluit mij volledig aan bij jou goed onderbouwde stuk. Lange termijn planning (iets waar ze in de opleiding toch op hameren 😉 ) is blijkbaar toch een moeilijk begrip.
  Overigens zijn limiettabellen vrij eenvoudig op een andere manier samen te stellen.

Leave a Response