Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Femke Heemskerk absolute top op 200vrij (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Femke Heemskerk

Dat het wel goed zat met de snelheid op de vrijeslag toonde Femke Heemskerk afgelopen zondag al aan in de 4x100m vrijeslag estafette. Navraag bij haar coach Romain Barnier leerde echter dat de aandacht voor de 100m en het daarbij ‘horende’ snelheidswerk maar beperkt was geweest. De meeste focus was juist gelegd op de 200m, daarop zou de beste prestatie geleverd moeten worden. In de series vanochtend bleek al dat het inderdaad ook op de 200m wel goed zat met de vorm van Femke, ze plaatste zich redelijk eenvoudig met 1.57.43 (opening 56.67) als 6e voor de halve finale, waarbij ze de laatste 50m duidelijk liet lopen.

Vanmiddag in de halve finale liet Femke echter zien dat niet alleen de laatste 50m nog een stuk harder kon, maar dat ze nog tot veel meer in staat was. Na een opening van 26.90 en 28.66 (100m in 55.56) waren een 29.71 op de 3e 50m en 30.27 op de laatste goed voor een totaal tijd van 1.55.54. Daarmee verpulverde ze haar eigen Nederlands record met precies 1 seconde en liet ze de concurrentie ver achter zich. Wereldrecordhoudster Federica Pellegrini (1.52.98 en tevens snelste ooit in textiel met 1.55.45) moest 0.88 toegeven op Femke en gaat als 2e naar de finale, Kylie Palmer was de nummer 3 met 1.56.69. Morgen mag Femke dus in baan 4 met deze dames de strijd aan gaan voor de medailles, waarbij ook Camille Muffat en Sarah Sjoestroem nog niet kansloos zijn. Beslissend zal waarschijnlijk worden of Femke de laatste 50m door kan trekken, in de halve finale waren Pellegrini en Palmer een seconde sneller over de laatste baan.

50m schoolslag heren : Lennart naar de finale
In het ‘pakken tijdperk’ was Cameron van der Burgh een klasse apart op de 50m schoolslag, met een tijd van 26.67 wist hij bij de WK in Rome in 2009 het wereldrecord op zijn naam te zetten. Nu alle heren weer in een korte broek zwemmen zijn er meer heren die aanspraak maken op de titel, maar in de halve finales van vandaag was het toch weer Cameron die de snelste tijd neerzette. met 26.90 bleef hij samen met Felipe Franca Da Silva (26.95) nog net onder de 27 seconden. Winnaar van het goud op de 100m, Alexander Dale Oen (opening in de 100m van 27.21), vinden we op plaats 3, vlak voor Fabio Scozzoli (zilver op de 100m school) in 27.37. Op een gedeelde 5e plaats prijkt vervolgens de naam van Lennart Stekelenburg. Met 27.51 plaatste ook hij zich voor de finale van morgen en bleef hij slechts 0.07 verwijderd van zijn eigen Nederlands record. Een absolute top prestatie, zeker als je bedenkt dat Lennart zich dit jaar veel meer op de 100 en 200m heeft gericht dan op de 50m. Om de finale te halen was 27.57 nodig.

100m schoolslag dames : maximale behaald voor Moniek
In de halve finale verraste Moniek Nijhuis gisteren iedereen, inclusief zichzelf, met 1.07.60, een finale plaats en een limiet voor de Olympische Spelen. Vandaag in de finale probeerde ze die tijd nog wat scherper te stellen en ging daarom nog iets harder af. Iets te hard waarschijnlijk, want in de laatste meters ging het kaarsje bij Moniek uit. Uiteindelijk was plaats 8 haar deel in 1.07.97, in een race die gewonnen werd door Rebecca Soni in 1.05.05. Leisel Jones werd 2e in 1.06.25, Liping Ji 3e in 1.06.52. Voor nu is dus de 1.07.60 het maximaal haalbare voor Moniek en kan ze aan de slag voor komende winter en vormbehoud voor de Olympische Spelen.

200m vrijeslag heren : Lochte en zijn onderwaterfase
Helaas geen Sebastiaan Verschuren in de finale van van de 200m vrijeslag. Een mindere race (hij drukte het op twitter zelfs iets anders uit) in de halve finale koste hem een finale plaats en de kans op te strijden met de groten der aarde op de 200m vrijeslag.
Vooraf werd onder andere door Pieter van den Hoogenband verwacht dat de Amerikanen Phelps en Lochte 1 en 2 zouden worden. Wat Pieter echter niet verwachtte was dat het niet Phelps maar Lochte zou zijn die er met het goud vandoor zou gaan. Een zeer aanvallend gezwommen 3e 50m en super onder water fase na het 3e keerpunt leverde Lochte een dusdanige voorsprong op dat Phelps er niet meer bij kon komen en dus genoegen moest nemen met zilver (1.44.44 tegen 1.44.79). Ook Paul Biederman en Tae Hwan Park haalde Lochte nog een stuk bij in de laatste 50m, maar moesten met 1.44.88 en 1.44.92 genoegen nemen met plaats 3 en 4. Yannick Agnel keerde na 150m nog als 2e maar werd met 1.44.99 slechts 5e.

100m rugslag dames : Jing Zhao klopt Zueva en Coughlin op de finish
In de finale van de 100m rugslag leek het er 85m op dat Nathalie Coughlin het goud op kan gaan halen. Helaas voor haar ging de race over 100m en in de laatste slagen kwamen Anastasia Zueva en Jing Zhao slag voor slag dichterbij. Uiteindelijk was het de finish van Zhao die haar de overwinning opleverde in 59.05, voor Zueva in 59.06 en Coughlin in 59.15.
Geen Nederlandse inbreng in deze finale al liet Sharon van Rouwendaal gisteren in de halve finale met een nieuw Nederlands record voor 18-jarigen en Olympisch limiet van 1.00.14 zien snel dichter bij te komen. Zwemmend kan ze zich al meten met de absolute top, met een nog verder verbeterde start en keerpunten maakt zij volgend jaar kans op een finale bij de Olympische Spelen in Londen.

100m rugslag heren : dubbelslag voor Fransen
Er zijn wel eerder finales op een WK geƫindigd in 2 gouden medailles, maar zover bekend kwamen de winnaars nog nooit uit hetzelfde land. Camille Lacourt en Jeremy Stravius zorgden voor dit unieke feit door beiden in 52.76 aan te tikken en dus klonk het Franse volkslied voor beide heren. Mochten beide heren hun race nog een keer terugkijken dan kan Stravius zich overigens afvragen waarom hij het goud niet in zijn eentje won, bij de finish tilde hij zijn hoofd op ruim voordat hij de kant raakte, een fout die hem goud had kunnen kosten.
Ryosuke Irie zwom de snelste 2e 50m van het hele veld en lijkt de grootste kanshebber op goud in de 200m rugslag. Op de 100m moest hij met 52.98 genoegen nemen met brons.

1500m vrijeslag dames : Lotte Friis klasse apart
In de eerste paar 100m deed de Chinese Yiwen Shao nog een poging om de Deense Lotte Friis bij te houden, maar zij moest het al snel bekopen en eindigde uiteindelijk pas op een 8e plaats in deze finale. Na deze korte strijd was het verder een en al Friis wat de klok sloeg. Met rondjes rond de 32 seconden per 50m na ze afstand van het hele veld en zwom ze onbedreigd naar het goud in 15.49.59. Kate Ziegler wist vanaf zo’n 600m redelijk gelijke tred te houden met Friis en hield de schade daardoor beperkt tot 6 seconden (15.55.60). Xuanxu Li was de 3e dame op het podium met een tijd onder de 16 minuten, zij tikte aan in 15.58.02.

200m vlinderslag heren : hegomonie Phelps wankelt
Na de ochtend sessie kon er nog gezegd worden : hij hield in. Na de halve finale kan je zeggen : hij had de 200m vrijeslag finale nog in zijn benen. Maar als je de hele uitslag van de halve finale bekijkt ontkom je er niet aan om te zeggen : de hegomonie van Phelps wankelt. Met 1.54.85 plaatste Phelps zich nog wel als 3e voor de finale van morgen, maar die tijd staat in schril contrast met zijn winnende 1.51.51 van 2 jaar geleden. Takeshi Matsuda start morgen in baan 4 (1.54.30), naast hem dus Phelps op baan 3 en Yin Chen op baan 4 (1.54.80). Pawel Korziniowski was de nummer 8 in 1.55.85. Hij werd overigens 7e in de 2e halve finale, maar aangezien de finale in zijn geheel op tijd wordt ingedeeld bleef alleen Chen over uit de 1e halve finale. De overige 7 kwamen uit de 2e.

Voor de volledigheid kan je hier ook nog de series van afgelopen nacht bekijken :

Uitslagen vind je op omega timing

Tagged as: , , ,

Leave a Response