Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Diamanten status voor Nederlands kwartet (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Na Europees en Olympisch goud in 2008 en Wereldgoud in 2009 werd de dames estafette 4x100m vrijeslag een gouden status aangemeten. Met het goud van vandaag moest daar volgens de dames maar de ‘kleur’ diamant aan toegevoegd worden. Ondanks zwaar verweer van de Amerikaanse ploeg waren Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk wederom de snelste ploeg en dus winnaars van het goud.

In de series hadden Marleen, Ranomi, Maud van der Meer en Femke Heemskerk nog genoegen moeten nemen met de 2e plaats achter de ploeg van de Verenigde Staten. Marleen zette als startzwemster wel een keurige 54.41 neer, gevolgd door 53.66 voor Ranomi. Debutante Maud deed vervolgens wat van haar gevraagd werd met 54.70 (overname 0,13) en Femke maakt het ‘eenvoudig’ af met 52.99. Achteraf (altijd makkelijk praten), had de ploeg ook met Ilse Kraaijeveld de finale gehaald, maar voordeel was nu wel dat de ploeg in een van de middelste banen in de finale was gekomen.

In de finale werd de plek van Maud overgenomen door Inge Dekker, die in verband met haar 100m vlinderslag in de series gespaard werd. Dat zij vervolgens met 54.91 niet echt kon imponeren betekende dat de ploeg na 100m pas op de 7e plaats overnam, bijna een seconde achter de Verenigde Staten. Een supersnelle eerste 50m van Ranomi (25.19) zorgde ervoor dat zij opstoomde naar de 2e plaats, maar in de 2e 50m verloor ze toch weer terrein op Missy Franklin die met 52.99 nog 0.27 sneller zwom dan Ranomi.
Een gewaagde overname van Marleen (0.04!) en een splittijd van 53.33 tegenover 54.12 voor Jessica Hardy (ook zij ging met 25.12 waarschijnlijk net iets te hard af) bracht Nederland terug in de race en lanceerde Femke op plaats 2 met slechts 0.30 seconden achterstand. Femke liet er vervolgens geen twijfel over bestaan dat het goud naar Nederland ging, want in de eerste 50m knalde ze keihard over Dana Vollmer heen. Met 24.74 tegen 25.58 voor Vollmer had ze de achterstand van 0.30 omgebogen naar een voorsprong van een halve seconde en in de 2e 50m gaf ze dat niet meer weg. In 3.33.96 tikte Femke als eerste aan (split 52.46) en dus klonk bij de prijsuitreiking het Wilhelmus. Dit tijd was verder ook nog goed voor de snelste tijd ooit in textiel, de vorige toptijd stond op naam van de VS met 3.35.11 van de 2010 Pan Pacs. De Verenigde Staten moesten nu echter met 3.34.47 weer genoegen nemen met het zilver, Duitsland zwom van start tot finish op plaats 3 en tikte aan in 3.36.05.

Natuurlijk waren de dames na afloop van de race door het dolle heen en zoals terecht door Femke werd opgemerkt was de voorbereiding voor dit toernooi voor 3 van de 4 dames nog niet eens ideaal

Olympisch limiet Lennart Stekelenburg op 100school
Naast al dit sprint geweld van de dames was er nog een heugelijk feit te melden en dat was de Olympische limiet op de 100m schoolslag voor Lennart Stekelenburg. In de series maakte hij naar eigen zeggen nog een foutje, in de halve finale ging het net wat beter. Met 1.00.50 miste hij wel net de finale (1.00.26 was nodig voor de beste 8), maar dook hij wel onder de gestelde 1.00.53 voor Londen. Dat betekent dat hij aan 1.01.13 bij de NK in december genoeg heeft om zijn ticket voor de OS veilig te stellen. Alexander Dale Oen gaf Noorwegen een klein beetje positiviteit door de halve finales te winnen in 59.37, gevolgd door Kosuke Kitajima in 59.77 en Fabio Scozzoli in 59.83.

100m vlinderslag dames teleurstellend voor Inge Dekker
In de series opende Inge Dekker naar eigen zeggen te hard (26.65) en had daardoor moeite op de 2e 50m. In de halve finale pakte zet dat met 27.00 iets beter aan, maar toch kwam ze niet verder dan 58.70 (series 58.53). Helaas betekende haar tijd dat ze slechts 13e werd en dus morgen de finale vanaf de tribune moet bekijken. Dana Vollmer schoot wel uit haar slof, want met 56.47 kwam ze tot op 0.39 van het wereldrecord van Sarah Sjoestrom (Rome 2009) en verbrak daarmee als eerste het ‘textiel-wereldrecord’ van Inge de Bruijn. Die was in 2000 in Sydney tot 56.61 gekomen, daarna was nog geen enkele dame sneller in textiel. Sjoestrom zwom vandaag 57.29 en plaatste zich als 3e voor de finale, net achter de 57.18 voor Ying Lu. Andere finalsten zijn Alicia Coutts en Jessicah Schipper (beiden AUS) en Jemma Lowe en Ellen Gandy (beiden GBR). Het 3e tweetal uit 1 land in de finale werd vol gemaakt door Zige Liu uit China.

Goed begin (met omweg) voor Joeri Verlinden op 50m vlinderslag.
Er moest in de ochtend een swim-off aan te pas komen om Joeri Verlinden in de halve finale te krijgen van de 50m vlinderslag. Daarin wist hij de laatste meters toch nog wat terug te pakken op zijn concurrenten, maar met 23.73 werd hij wel uitgeschakeld voor de finale. Omdat dat echter geen verrassing was en hij met zijn tijd zeer dicht in de buurt van zijn Nederlands record van 23.66 kwam was Joeri toch aardig tevreden over zijn eerste optreden. Twitter : “Decent time at 50 fly.. Strange finish though, thought I didnt finish last.. Anyway speed is there, now time to stay relax..”

4x100vrij heren : Pieter is zijn ‘wereldrecord’ kwijt
Vooraf werd gedacht de strijd zou gaan tussen de Verenigde Staten en Frankrijk, uiteindelijk was het echter Australiƫ die er met het goud vandoor ging. Dat Australiƫ dat voor elkaar wist te krijgen was aan 2 dingen te danken : hun startzwemmer en hun overnames. James Magnussen zette als eerste zwemmer 47.49 op de klok en was daarmee de eerste heer die onder de 47.84 van Pieter van den Hoogenband uit 2000 dook in textiel. Vervolgens waren de 3 overnames van Australiƫ opgeteld goed voor 0.36 seconden ten opzichte van 0.79 voor Frankrijk. Zet dat af tegen de 0.14 seconden achterstand voor Frankrijk aan de finish en dan weet je waar zij het hebben laten liggen. De snelste splittijd kwam wel op naam van de slotzwemmer van Frankrijk Fabien Gilot (47.22, overname 0.18), maar met 3.11.14 verdiende zij slechts het zilver. De ploeg van de Verenigde Staten moest in 3.11.96 genoegen nemen met het brons. Michael Phelps kwam als startzwemmer tot 48.08. Zuid-Afrika miste 1 zwemmer om voor een verrassing te zorgen, zij zakten door de 49.56 van hun slotzwemmer Leith Shankland van plaats 2 naar plaats 5 op de laatste 100m.

400m vrijeslag heren : Tae Hwan Park klasse apart
Een 8e plaats met slechts 0.24 seconden over op de nummer 9, dat was het risico volle resultaat voor Tae Hwan Park in de series van de 400m vrijeslag. Nog niet wakker of met vuur gespeeld, wie zal het zeggen. In de finale liet de Koreaan echter zien dat het in ieder geval niet het maximale was geweest, want hij pakte bij de start direct de kop. Rond 200m moest hij die plaats even afstaan aan Yannick Agnel (na 250m keerde hij zelf als 4e), maar dankzij een stevige versnelling daarna zwom hij toch onbedreigd naar het goud. Me 3.42.04 was hij 1,2 seconden sneller dan Yang Sun (CHN) en had hij zelfs 2,1 seconden over op de bronzen Paul Biedermann. Agnel moest genoegen nemen met plaats 6.

400m vrijeslag dames : Federica Pellegrini
In tegenstelling tot Park bij de heren begon Federica Pellegrini rustig aan haar 400m vrijeslag. Na een 8e tijd na 50m, plaats 3 naar 100m, plaats 7 na 150m en plaats 5 na 200m (2.02.30), zette ze het gas echter vol open en zwom ze steeds verder weg bij de rest van het veld. Na 8 banen tikte ze aan in 4.01.97, meer dan 2 seconden voor haar concurrenten. Rebecca Adlington kwam met 4.04.01 uiteindelijk nog het dichtste bij en greep het zilver, Camille Mufat moest in de laatste 50m nog ene plaatsje toegeven en verdiende brons.

200m wisselslag dames halve finale : Olympisch kampioene Stephanie Rice
Om de finale te halen was 2.11.92 nodig, die tijd kwam op naam van Julia Wilkinson. Stephanie Rice was in de halve finale de snelste met 2.09.65, voor Ariana Kukors in 2.09.83 en Shiwen Ye in 2.10.08. De nummer 2 uit de series Mireia Belmonte Garcia (ESP) werd in de halve finale uitgeschakeld, ze kwam na 2.11.38 in de ochtend nu niet verder dan 2.12.37.

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Response