Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Cesar Cielo positief bevonden, maar niet gestraft

Email dit bericht Print dit bericht

Cesar Cielo

Olympisch en Wereldkampioen Cesar Cielo is samen met 3 andere Braziliaanse zwemmers positief bevonden bij de Maria Lenk Trophy vorige maand. Het viertal had bij een test tijdens die wedstrijd een plasje ingeleverd waarin het verboden middel Furosemide werd ontdekt. Gelukkig voor de zwemmers komen zij er vanaf met een waarschuwing omdat ze voldoende hebben kunnen aantonen dat aanwezigheid van de stof veroorzaakt is door een vervuiling van een voedingssupplement. Deze beslissing is genomen op basis van FINA regel DC 10.4 waarin (vrij vertaald) staat :
– Als een sporter kan aantonen hoe de stof in zijn/haar lichaam is gekomen en deze niet bedoelt was om de prestatie te verhogen, dan kan de straf die opgelegd wordt aangepast worden naar:
– 1e overtreding : Minimaal een waarschuwing en geen schorsing, maximaal een schorsing van 2 jaar
– Om de beperking van de straf te rechtvaardigen dient de sporter buiten zijn eigen verhaal ook voldoende bewijs aan te dragen dat de aanwezige stof niet bedoelt was om zijn/haar prestatie te verhogen of gebruikt is voor het verbergen van andere prestatie verbeterde middelen.

Al met al loopt de positieve test voor de 4 heren dus af met een sisser, maar het voed uiteraard wel de algehele ontevredenheid over het verschil in straffen die in de afgelopen jaren zijn uitgedeeld bij positieve tests.
Meer info hierover kan je vinden op swimnews.com.

Tagged as: , ,

2 Comments

  1. Tsja… Albert Subirats en atleet Gregory Sedoc zijn nooit positief maar wel voor één jaar geschorst. Vanwege een fout met het whereabouts systeem

  2. Laatste nieuws : “FINA will press for an urgent Court of Arbitration appeal hearing before pool racing at the world championships begins on July 24 in Shanghai if current investigations conclude within days that Brazil was wrong to issue only warnings to four swimmers, including Olympic and world champion Cesar Cielo, who tested positive for the diuretic furosemide.

    Cornel Maculescu, Executive Director of FINA, told SwimNews: “If the decision is to appeal, then it should be done urgently with CAS because the championships are there just in front of us. If we agree with the decision taken in Brazil, then that is another matter.”

Leave a Response