Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Cesar Cielo mag titels verdedigen

Email dit bericht Print dit bericht

Cesar Cielo

In een speciale spoed arbitrage heeft het Court of Arbitration for Sport (CAS) zich uitgesproken ten gunste van Cesar Cielo, Nicholas dos Santos en Henrique Barbosa. Dit drietal was kort geleden positief bevonden op het gebruik van Furosemide, een afvalmiddel wat ook gebruikt kan worden voor het maskeren van andere dopingmiddelen. In hun verdediging droegen de sporters aan, bijgestaan door de advocaat die ook Jessica Hardy verdedigde in een gelijksoortige zaak, dat de positieve testen het gevolg waren van een vervuild voedingssupplement. Het CAS heeft deze verklaring geaccepteerd en heeft de straf (een waarschuwing) die de Braziliaanse bond had uitgesproken overgenomen. FINA had aan het CAS een schorsing van 3 maanden gevraagd.

Uiteraard werd Jacco Verhaeren ook gevraagd naar zijn mening over deze ‘vrijspraak’

De complete uitspraak van het CAS :

Lausanne, 21 July 2011 – The Court of Arbitration for Sport (CAS) has rendered its decisions in the following cases concerning four Brazilian swimmers:

FINA v. Cesar Cielo & CBDA – FINA v. Nicholas dos Santos & CBDA – FINA v. Henrique Barbosa & CBDA – FINA v. Vinicus Waked & CBDA
Following a positive anti-doping control for the “specified substance” Furosemide, on 1 July 2011 the Brazilian Swimming Federation (CBDA) sanctioned each of the four swimmers with a warning. On 7 July 2011, the International Swimming Federation (FINA) filed appeals against such decisions requesting the CAS to impose an effective period of ineligibility on the athletes (3 months against Cielo, dos Santos and Barbosa, and 1 year against Waked).

With the agreement of all the parties concerned, the CAS conducted an expedited procedure and held a hearing in Shanghai on 20 July 2011 in the presence of the parties, their representatives and witnesses.

The CAS Panel composed of Alan Sullivan QC (Australia) President, Olivier Carrard (Switzerland) and Jeffrey Benz (USA) decided to dismiss the appeals filed by FINA against Cesar Cielo, Henrique Barbosa and Nicolas Dos Santos and to confirm the CBDA’s decision concerning them. The Panel upheld the appeal by FINA against Vinicus Waked and sanctioned the athlete with a one-year suspension, as a result of a second doping offence (Vinicus Waked was already sanctioned on 4 February 2010 with a two-month suspension following a positive test for a specified substance).

For their defence, the athletes have argued that the source of the Furosemide was a contamination of a caffeine supplement that they were regularly using upon prescription.

The CAS Panel will issue the full awards, with the grounds, in a few weeks.

Dankzij deze uitspraak kan Cielo volgende week zijn titels op de 50 en 100m vrijeslag verdedigen in Shanghai. In een reactie lieten onder andere Alain Bernard en Geoff Huegill weten de uitspraak zwak en ongelofelijk te vinden. De uitspraken van het CAS lijken verder ook zeer inconsistent te zijn, vooral op het gebied van voedingsupplementen ten opzicht van andere overtredingen. Zo is Albert Subirats voor een jaar geschorst doordat de zwembond van Venezuela vergeten was de whereabouts van de zwemmer in te leveren.

Het zwembad in Shanghai (foto : Sebastiaan Verschuren)

Tagged as: , ,

Leave a Response