Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Brons voor Ranomi Kromowidjojo op 100vrij (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Ranomi KromowidjojoVooraf was gehoopt op goud, maar met brons kon Ranomi Kromowidjojo toch zeer tevreden zijn. In de finale keerde ze nog als 7e maar dankzij de snelste 2e 50m van het hele veld schoof de pupil van Jacco Verhaeren op naar de 3e plaats. Jananette Ottesen en Aliaksandra Herasimenia deelden het goud in 53.45, voor dus de bronzen Ranomi in 53.66. Voor Femke Heemskerk was er helaas net geen medaille weggelegd, zij tickets als gedeeld 4e aan in 53.72, tegelijk met Francesca Halsall. Na afloop van de race waren Ranomi en haar coach vooral tevreden over de uitvoering van de race, het goud moet volgend jaar dan maar.

Een andere pupil van Verhaeren, Sharon van Rouwendaal, liet zien dat het gezegde ‘wat goed is komt snel’ ook op Nederlandse sporters van toepassing kan zijn. Naar Shanghai gekomen met een PR van 2.10.84 zwom zij eerst in de series naar 2.09.65 en greep daarmee direct een Olympische nominatie op deze afstand. Met die tijd kwam ze als 9e in de halve finale terecht, waarin ze in ieder geval tegen de verwachting van de commentator van de NOS in nogmaals zo’n hap van haar PR afhaalde. Met 2.08.42 zwom ze naar de in totaal 6e tijd van de halve finale, wederom een Olympisch limiet, een Nederlands record voor 18 jarigen en een Nederlands record senioren. In de finale mag ze het onder andere opnemen tegen het Amerikaanse fenomeen Missy Franklin, die met 2.05.90, de snelste tijd ooit in textiel, sneller dan de 2.06.52 van rugslag legende Krisztina Egerszegi uit 1991.

De volgende persoon die voldeed aan de Olympische limiet op zijn afstand was Joeri Verlinden. In de halve finale van de 100m vlinderslag kwam hij tot 51.97, ruim onder de vereiste 52.20. Dit betekende voor Joeri tevens dat hij morgen in de finale van start mag, want zijn tijd was goed voor plaats 8, plus dat alle 4 de heren van de 4x100m wisselslag (Nick, Lennart, Joeri en Sebastiaan) voldaan hebben aan individuele limieten. Mogelijk dat er zondag in de afsluitende estafette nog wat moois kan gebeuren.
In de race van Joeri (de baan naast hem) zette Phelps de snelste tijd neer van de halve finale met 51.47, de hele finale staat dus binnen 5 tienden ingeschreven.

Op de 50m vlinderslag bij de dames was er een mooi succes voor Inge Dekker. De ploeggenote van Femke in Marseille kon tot nu toe niet echt tevreden zijn over haar presteren tijdens dit WK, maar in de halve finale zette ze een mooie 25.78 op de klok. Daarmee hoefde ze alleen Therese Alshammer voor zich te dulden (25.52) en dus gaat ze als 2e naar de finale van morgen. Marleen Veldhhuis zien we daarin niet terug, zij werd met 26.61 slechts 14e.
Opvallend in de finale is ook de aanwezigheid van Dana Vollmer. Wat er precies mis ging bij de start van de winnares van de 100m vlinderslag is niet goed te zien op beeld, maar feit is dat ze bij het bovenkomen ruim een halve lengte achterstand had op het hele veld. Met 26.32 hield ze bij de finish echter precies 0.02 over op Li Tao en plaatste ze zich als 8e en laatste voor de finale.

Mocht er nog twijfel zijn over wie op dit moment de beste zwemmer ter wereld is, dan heeft Ryan Lochte vandaag wederom duidelijk zijn kanditatuur bevestigd voor die titel. In de 200m rugslag finale leidde hij van start tot finish en met de onderwater fase van zijn 3e keerpunt trok hij uiteindelijk het definitieve en overduidelijk gat naar de concurrentie. Met 1.52.96 bleef hij tevens slechts een seconde boven het wereldrecord van zijn landgenoot Aaron Peirsol, een tijd die Lochte verwacht in de toekomst te kunnen zwemmen. Rysosuke Irie werd 2e in 1.54.11 en met betere onder water fases kan hij het Lochte volgend jaar echt moeilijk maken. Brons was er voor Scott Tyler Clary (1.54.69).

Anderhalf uur later was het Lochte die als slotzwemmer van de Amerikaanse ploeg alweer zijn 4e gouden medaille veilig stelde. Met 1.44.56 was hij zo’n 3 seconden sneller dan zijn naaste concurrent Fabian Gilot die na 600m verrassend als eerste had mogen overnemen. De Franse ploeg wist het de Amerikanen tot dat punt verdraaid lastig te maken, maar dankzij Lochte ging het goud toch naar de verwachte winnaar. Frankrijk werd uiteindelijk wel 2e, nog voor de opstormende ploeg van China met slotzwemmer Yang Sun. Die laatste kan zondag in de finale van de 1500m vrijeslag een gooi gaan doen naar het wereldrecord van Grant Hackett, het enige wereldrecord bij de heren die de snelle pakken heeft overleefd.

Helaas geen wereldrecords op de 200m schoolslag bij de dames of heren, al gingen respecievelijk Rebecca Soni en Kosuke Kitajima er wel voor. Rebecca moest aan het eind van de race genoegen nemen met het goud in 2.21.47 (WR=2.20.12), Kitajima werd in de laatste 50m zelfs nog voorbij gezwommen door Daniel Gyurta. Kitajima tikte aan in 2.08.63, Gyurta was met .208.41 net iets sneller.

Na de halve finales van de 50m vrijeslag staat er zoals wel een beetje verwacht een Braziliaan boven aan de lijst voor de finale, alleen de naam is anders dan verwacht. In de 2e halve finale leek Cesar Cielo lange tijd de beste papieren te hebben, maar zijn landgenoot Bruno Fratus verraste vanuit baan 1 met 21.76. Cesar was met 21.79 de nummer 2, Nathan Adrian is voor de finale van morgen de nummer 3 in 21.94. Om de finale te halen was 22.07 nodig, Bernard redde het daarmee net wel, Matthew Targett en Sergey Fesikov redden het met 22.09 beiden net niet.

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Response