Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Startlijsten ONK online

Email dit bericht Print dit bericht

Op de livetiming site van de KNZB zijn de startlijsten voor het Open Nederlands Kampioenschap in Eindhoven verschenen. Totaal staan er 589 zwemmers ingeschreven met een totaal 1800 individuele en 75 estafette starts.
Grootste leverancier van deelnemers is de thuisploeg EIFFEL swimmers PSV met 46 deelnemers en 153 starts, gevolgd door De Dolfijn met 35 zwemmers en AZ&PC met 30.
Voor wat betreft de buitenlandse deelname staan er team uit Engeland, Belgie, Griekenland, Zwitserland en Duitsland op de startlijst. De meeste van die teams zijn vertegenwoordigd met 1 of 2 zwemmers, met uitzondering van Hellenic SC uit Griekenland, zij komen met 3 heren en 1 dame richting het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.
Net als voorgaande toernooien zijn er ook weer programma’s voor zwemmers met een handicap, waarbij de gehele EK selectie voor Berlijn (3 tm 10 juli) aan de start zal verschijnen.

Het toernooi begint op vrijdagochtend 10 juni om 9.00uur met de 400m vrijeslag bij de heren en eindigt zondagavond met de snelste serie van de dames 4x200m vrijeslag.

Livetiming site KNZB

Op de site van de KNZB was het volgende artikel met meer informatie te vinden :

Testwedstrijd
Voor de WK-kandidaten gelden de ONK als een ‘testwedstrijd’ of ‘tussenstation’. Er staan geen tickets op het spel voor een groot internationaal titeltoernooi en daarom nemen de aanwezige WK-gangers de vrijheid om soms hun hoofdnummer te laten vallen ten faveure van een andere afstand. Zo zwemt Ranomi Kromowidjojo net als in 2009 en 2010 niet de 100 meter vrije slag. Zij kiest voor een beperkt programma, waarin ze haar titels van vorig jaar op de 50 vrij en 50 rug verdedigt. Een andere pupil van Jacco Verhaeren, Sharon van Rouwendaal, geeft dit keer de voorkeur aan de 200 vlinder, 200 vrij en de 100 rug.
Moniek Nijhuis moet dit keer op de schoolslag de concurrentie missen van Tessa Brouwer, die tijdens het trainingskamp op Tenerife ongelukkig te van kwam en een breuk in de elleboog opliep. Zij herstelt goed, maar ONK zitten er niet in voor de Noord-Hollandse. Marleen Veldhuis komt tien jaar nadat zij in Eindhoven nog een zeer bescheiden rol speelde als B-finaliste op de 100 vrij, nu uit op de 50 vrij en de 50 en 100 meter vlinderslag.
Van de WK-gangers verschijnt verder Hinkelien Schreuder aan de start op de 50 meter rugslag en de 100 vrij, een afstand waar zij het zal moeten opnemen tegen Maud van der Meer, Ilse Kraaijeveld en Elise Bouwens.

Mannen vrijwel compleet
Ten opzichte van vorig jaar is er bij de mannen niet veel veranderd. Van de kampioenen is alleen Robin van Aggele (winnaar 50 vrij in 2010) definitief afgehaakt. Alle favorieten komen aan de start. Op vijftien van de zeventien nummers staan de titelhouders ingeschreven. Sebastiaan Verschuren is de favoriet op de 100, 200 en 400 vrij en vooral de confrontatie met Job Kienhuis (favoriet op de 800 en 1500 meter) zal interessant worden. Uiteraard staat Joeri Verlinden in de prognoses hoog genoteerd op de drie vlinderslagonderdelen.
Datzelfde geldt voor Lennart Stekelenburg op de schoolslag. Op de 200 meter zal de meeste tegenstand komen van titelverdediger Devi Wolthuizen, Bram Dekker en de bij de NK korte baan sterk naar voren gekomen Sebas van Lith.
Rugslagspecialisten Nick Driebergen en Bastiaan Lijesen komen elkaar tegen op de 50 en 100 meter, maar Driebergen zwemt daarnaast ook de 200 meter én als ‘bijnummer’ de 200 wissel.
Hij treft op dit nummer Bram Dekker en Wolthuizen. Een andere Limburger, Davy Verreussel, verdedigt zijn titel op de 400 meter wisselslag.

Coryfeeën ontbreken
Eindhoven zal ook enkele coryfeeën missen en dat zijn niet de minsten. Femke Heemskerk en Inge Dekker trainen sinds september vorig jaar in Marseille bij Romain Barnier en zij volgen tot twee weken voor de wereldkampioenschappen het programma van hun club. Zij starten in het NK-weekeinde bij de Mare Nostrumwedstrijden in Monaco en twee weken later bij de Open EDF in Parijs. Bij de vrouwen ontbreken verder de schoolslagzwemsters Tessa Brouwer (armbreuk) en Lia Dekker.
Bij de mannen volgt Stefan de Die de kampioenschappen vanuit Los Angeles, waar hij momenteel traint bij de USC Trojans, waar David Salo werkzaam is als trainer.
De zwemmer van E.ON-NZA komt met een groep andere Nederlanders van de zwemcentra uit Amsterdam en Eindhoven uit bij de Open Ierse kampioenschappen in Dublin (21 t/m 24 juli).

Jeugd
In de ochtenduren gelden de series niet alleen als kwalificatie voor de finales van de 50, 100 en 200 meter nummers. De wedstrijd staat dan tevens in het teken van kampioenschappen voor meisjesjeugd (15/16 jaar) en jongensjeugd (17/18 jaar). Van de nummers met een lengte van 400, 800 of 1500 meter wordt in het middagprogramma de snelste serie afgewerkt, de andere series staan ’s morgens geprogrammeerd. Op die onderdelen wordt de jeugdkampioen pas ’s middag bekend.

Bij de jeugd is er naast de strijd om de medailles nog de mogelijkheid om kwalificatie voor de Europese kampioenschappen in Belgrado (14 t/m 18 juli 2010). Tot nu hebben zich vijf deelnemers gemeld: Dion Dreesens, Roy Smeenge en Gavin van der Werf bij de jongens en Esmee Vermeulen, Maaike de Waard, Sylvia Dik, Annemarie Worst en Femke Remmits. Bondscoach Titus Mennen rekent erop dat zijn ploeg nog wel enige uitbreiding zal ondergaan.

Zwemmers met een handicap
Bij de kampioenschappen is er tevens de integratie van series voor zwemmers met een handicap. Uiteraard komt de selectie voor de EK Berlijn (3 t/m 10 juli 2011) aan de start. De EK-ploeg van bondscoach Mark Faber bestaat uit: Simon Boer, Lisa den Braber, Maurice Deelen, Thijs van den End, Wessel Everloo, Marc Evers, Mirjam de Koning-Peper, Marlou van der Kulk, Chantal Molenkamp, Marije Oosterhuis, Romy Pansters, Michael Schoenmaker, Lisette Teunissen, Michel Tielbeke, Magda Toeters en Mike van der Zanden.

Tagged as:

Leave a Response