Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nederlands record Lieke Verouden hoogtepunt finales ONK (HD-video)

Email dit bericht Print dit bericht

Misschien dat zwemmend Nederland de laatste tijd verwend is geraakt door de mooie prestaties van Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Sebastiaan Verschuren en de andere toppers die komende zomer Nederland gaan vertegenwoordigen in China bij de Wereldkampioenschappen. Het verschil tussen die groep en de zwemmers die daar achteraan komen is in ieder geval dusdanig groot dat de meeste races bij de Open Nederlandse Kampioenschappen OF niet spannend waren (met overmacht gewonnen) OF de eindtijd niet echt spectaculair te noemen was. Gelukkig waren er ook nog een aantal uitzonderingen, waarbij met name de 1500m bij de dames en de 1500m bij de jongens jeugd veel goed maakten.

Op de 1500m bij de dames was er goud voor Judith Stap met een nieuw Nederlands record voor 18-jarigen. Met 16.53.38 was ze bijna 10 seconden sneller dan Annelies Maas in 1978!. In een zeer vlakke race wist ze 100m tijden te zwemmen van rond de 1.07-1.08, wat dus leidde naar een duik onder de 17 minuten. In april tikte ze nog aan in 17.08.77. Mede-openwater zwemster Leonie van Noort finishte als 2e in 17.26.59.
Bij de jongens jeugd ging de strijd om het goud tussen Niek Perenboom en Marcel Schouten. De heren hielden elkaar, ondanks dat er 5 banen tussen lagen continu in de gaten en pas in de laatste 200m viel de beslissing. Niek bleek net iets meer over te hebben dan Marcel en greep het goud in 16.44.89, voor Marcel in 16.46.85.

Hoogte punt van de derde finale sessie was het enige Nederlandse record van het kampioenschap. Lieke Verouden, de dagen ervoor nog actief bij de Mare Nostrum tour in zuid-Europa, scherpte haar eigen record op de 400m wisselslag aan tot 4.45.68.

Uitslagen zijn te vinden op de livetiming pagina van het kampioenschap.

Tagged as: , ,

1 Comment

  1. Volgens mij is het niveau van het Nederlandse zwemmen de afgelopen 4 a 5 jaar enorm omhoog gegaan, ook in de breedte. Het is alleen jammer dat de NK niet de belangrijkste binnenlandse wedstrijd van het jaar is, zoals dat in heel veel andere landen wel het geval is. Wanneer het NK de status zou krijgen van belangrijkste kwalificatiewedstrijd (op een ander tijdstip) dan staan de toppers in vorm aan de start, is de Nederlands kampioen ook echt de beste van Nederland. En krijgen de sportfans/liefhebbers mooie (hopelijk live) televisie te zien.

Leave a Response