Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Junioren en jeugdrecords bij NK Sprint

Email dit bericht Print dit bericht

Het was alweer een aantal jaren geleden dat er in Emmen een Nederlands Kampioenschap georganiseerd werd. De laatste keer was in januari 2007 de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Van dat toernooi is alleen nog blijven hangen dat er veel kritiek was op het gebrek aan ruimte en een stevige discussie over de nooduitgangen bij een dergelijke drukte.
Van het toernooi van afgelopen weekend zal bij menigeen zeker de problemen met de elektronische tijdwaarneming bijblijven. Op zondagochtend werd aan de trainers en coaches medegedeeld dat de startknop van de tijdwaarneming het niet meer deed en dat er dus met een fluit gestart zou worden. De elektronische tijdwaarneming zou wel gestart worden van achter de jurytafel, waardoor het scorebord wel de juiste volgorde van aankomst aan gaf.
Omdat er voor de nummer van de dames een aantal recordpogingen waren aangevraagd werd er verder besloten om alle heren nummers eerst te doen, gevolgd door de dames nummers en tot slot de estafettes van de jongens en meiden jeugd. Al met al liep het programma door deze omstandigheden een uur uit, maar echt grote problemen leverde het niet op.

Iets anders wat zeker bij zal blijven is de verdeling tussen senioren en jeugdzwemmers.
Tot vorig jaar kon je er vanuit gaan dat in de finale uiteindelijk de snelste sprinters van Nederland aan de start stonden. Helaas hebben de (te) snelle senioren limieten daar een einde aan gemaakt. Een voorbeeld is de 100m wisselslag heren, waarbij de limiet van de heren (57.58) dusdanig snel was ten opzichte van de jeugd (of zelf senioren 1) limiet, dat een stevig aantal heren die finale waardige tijden hebben gezwommen afgelopen seizoen niet aan de start mochten verschijnen. De top 14 zwom in de series nu 1.00.27 of sneller, waarbij er nog 24 heren in Nederland zijn die sneller dan die tijd hebben gezwommen binnen de limietperiode, maar de limiet van de heren niet hadden gehaald. En ook bij de 50m rugslag waren er maar 3 heren die voldaan hadden aan de limiet, niet geheel toevallig de nummers 1, 2 en 3 in de einduitslag….

Natuurlijk werd er door de zwemmers die zich hadden weten te kwalificeren wel zo hard mogelijk gezwommen, wat resulteerde in een aantal mooie toptijden.
Op het gebied van records was het Daniel van der Deen die liet zien zijn goede vorm van de NJK vast te hebben gehoude. Op de 50m vrijeslag zwom hij een Nederlands Junioren Record met 23.43, waarmee hij Pieter vd Hoogenband uit de boeken schrapte. Even later voegde hij daar zijn 2e record aan toe op de 100m wisselslag in 57.92, dit keer ook nog genoeg voor een NR voor 16 jarigen.
Jens Bakker verbeterde het Nederlands Jeugd record op de 100m wisselslag met een tijd in de finale van 56.77, 0.24 seconden sneller dan hij was in Aken afgelopen oktober. Verder wisten de jongens jeugd van AZ&PC (erg goed in vorm dit weekend, getuige de tijden die de zwemmers neerzetten bij zowel de senioren als jeugd) op de 4x50m vrijeslag een nieuw NR voor verenigingen te vestigen. Met 1.35.91 werd het oude record van DWK uit 2009 met ruim 4 tienden verbeterd.

Bij de meiden was er een Nederlands Record voor 12 jarigen voor Rafaella van Nee op de 50m schoolslag. Met 35.34 evenaarde ze het record van Lisanne van Avezaath in 2009 in Aken had weten neer te zetten. Bij de dames kwam er nog een record op naam van de Dolfijn op de 4x50m wisselslag. Kira Toussain, Anouk Elzerman, Willemijn Knot en Lona Kroese zetten 1.51.98 neer, genoeg om het record was reeds op naam stond van de Dolfijn uit 2009 te verbeteren. Het was 1.52.39.

Verder waren er ook nog een tweetal kampioenschapsrecords te vermelden, keurig verdeeld tussen de 2 sexen. Joey de Ruiter pakte het record op de 50m rugslag (in zowel de series als halve finale) met 24.43 en 24.37, Lotte Goossen deed dat op de 100m wisselslag in de finale. Met 1.01.37 verwijderde zij het record van Hinkelien Schreuder uit 2007 uit de boeken. En met haar tijd is ze nu de nummer 4 op de eeuwige ranglijst, voor Joey betekende zijn tijd zelfs plaats 2! Alleen Nick Driebergen was bij de EK in Istanbul met 23.63 sneller.

Alle uitslagen zijn te vinden op de livetiming site van de KNZB.

Tagged as: , , ,

Leave a Response