Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Geen WK voor Hinkelien Schreuder

Email dit bericht Print dit bericht

Hinkelien Schreuder zal volgende maand niet aan de start verschijnen bij de Wereldkampioenschappen in Shanghai.
Ze had zich alleen op de 4x100m vrijeslag geplaatst voor de WK, maar zal de trip naar China dus niet maken.
Op haar eigen website geeft Hinkelien een verklaring voor afwezigheid bij het grootste toernooi van 2011.

In de aanloop naar de WK in juli is discussie ontstaan over de samenwerking tussen mijn trainer en mij. Het vertrouwen in deze samenwerking is door hem per direct opgezegd. Enkel dit is voor de Technisch directeur aanleiding geweest om mijn potentiële prestatie niveau voor de WK in twijfel te trekken. Hij heeft mij mede gedeeld dat hij mij met zekerheid niet op gaat stellen in de series van de 4x100m vrij estafette.

Graag had ik de kans gekregen om een topprestatie te leveren in Shanghai. Die wordt mij niet geboden. Het besluit van de Technisch directeur houdt in dat ik überhaupt geen kans krijg om een prestatie te leveren.

Ik heb me altijd volledig ingezet voor het welslagen van deze voorbereiding en de WK. Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn trainer het vertrouwen in de samenwerking op dit moment in de voorbereiding opzegt. De komende weken neem ik de tijd om me te beraden op de wijze waarop ik het vervolg van mijn zwemcarriere wil inrichten.

Hinkelien

Door afwezigheid van Hinkelien, de laatste jaren een vaste kracht in de extreem succesvolle estafetteploeg, blijven er 5 dames over die de estafette kunnen zwemmen : Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Maud van der Meer. Dit betekent dat Ranomi of Femke zal moeten starten in zowel de series als finales, iets wat liever voorkomen was.
Of dit van invloed zal zijn op de uiteindelijke klassering zal achteraf bepaald moeten worden.

Tagged as: , , , ,

9 Comments

 1. Zonde. Zulke ervaren krachten zijn van groot belang om ongeschonden (top 6, liefst top 4) door de series te komen.

 2. We zien wie er bij de KNZB in de driehoek Trainer (Technisch Directeur) – Zwemmer – Ouder aan het langste eind trekt.

  Onbegrijpelijk …. eenzijdig … per direct ….. het vertrouwen opzegggen, zo pal voor een belangrijk toernooi … gevolgd door … dan ook geen series 4 x 100 van de technisch directeur.

  Mooie soap weer op alle sportpagina’s … en de hoeveelste zwemmer / zwemster is dit die uit deze stal vertrekt ?
  Misschien wordt het tijd voor een evaluatie ……
  Oh nee … waarom …. we trekken gewoon het volgende blik toppers open ….

  Hinkelien … veel wijsheid bij je besluit over hoe verder … en blijf ajb beschikbaar voor de NL Top !

 3. De officiële reactie van Jacco Verhaeren op nu.nl :

  ”Hinkelien haar taak in Shanghai was om de estafette door de series naar een finaleplaats te loodsen. Maar het vertrouwen in een goede afloop hiervan is er niet, daarom heb ik dit besluit moeten nemen.”

  Volgens Verhaeren liep het al een tijd stroef tussen Schreuder en haar coach Marcel Wouda. Ze hebben de afgelopen periode geprobeerd om hier aan te werken, maar dat leidde niet tot verbetering.
  ”We hebben zondag overleg gehad. Maar het wederzijds vertrouwen was dusdanig beschadigd, dat ze niet samen verder konden. De basis voor een goede voorbereiding op de WK was hierdoor weg.”
  Er was vooral een gebrek aan communicatie en vertrouwen tussen de twee. ”Ze had niet veel vertrouwen in de werkwijze van Marcel. Het was ook te kort dag om haar nog ergens anders onder te brengen.”
  “Als ze zich individueel had gekwalificeerd, had ze dat nummer van mij overigens wel mogen zwemmen. Het gaat mij vooral om het teambelang. Maar het is heel vervelend dat het zo gelopen is. Beiden hebben hun best gedaan het toch nog in goede banen te leiden. Hierbij zijn alleen maar verliezers.”

  Verhaeren, die in verleden ook met Schreuder werkte, hoopt wel dat de zwemster voor volgend seizoen ergens anders een programma vindt waar ze wel vertrouwen in heeft.
  ”Daarbij wil ik geen enkele optie uitsluiten. Maar dit moet eerst bezinken. Dit is ook voor haar een enorme teleurstelling.”

 4. Van KNZB.nl :

  Technisch Directeur Jacco Verhaeren van de KNZB heeft besloten Hinkelien Schreuder, waarvan vanochtend bekend werd dat zij geen deel meer uitmaakt van de WK- selectie, te vervangen door Ilse Kraaijeveld. Hinkelien Schreuder was als zesde zwemster op de 4x100m vrije slag estafette geselecteerd als reserve. Ilse is de zevende 100m vrije slag zwemster van Nederland en komt daarmee als eerste in aanmerking voor deze vervanging.

  “ Twee reserves voor de 4x100m vrije slag zijn belangrijk, omdat de twee snelste zwemsters (Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo) indien mogelijk, bij verwachte finaleplaatsing, gespaard worden voor deze finale. Ook uit het oogpunt van mogelijke ziekte-of blessuregevallen zijn reserves nodig. Een top 12 klassering bij de WK garandeert een startbewijs op de Olympische Spelen, dat mag niet in gevaar komen door het mogelijk wegvallen van zwemsters die een verzekerde basisplaats hebben”, aldus Verhaeren.

 5. Vreemd dat in een jaar drie zwemmers bij Wouda vertrekken vanwege “communicatieproblemen”. Zou het niet aan hem kunnen liggen? Technisch zullen de programma’s kloppen, maar misschien geen flexibele aanpassing aan zwemmers? En een trainer die te verkrampt en te wantrouwend communiceert?

 6. Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en ??. Wie is die derde zwemmer dan ?

 7. De derde was Arjan van der Meulen en wellicht Joeri Verlinden

 8. Volgens mij was het niet Youri want die ging “in goed overleg” naar NZA. Wouda wilde volgens mij niet verder met Arjen v.d. Meulen ivm “communicatieproblemen” ,meestal is iemand het dan niet eens met de trainer. Grappig: Arjen zwom prompt een EK limiet zag ik bij de ONK, toen hij bij Jeanet Mulder ging trainen. Wat mij als zwemliefhebber vooral steekt is dat iemand als Hinkelien Schreuder die zich jarenlang heeft ingezet voor Effelzwemmers PSV en nooit te beroerd was om zich in te zetten voor van alles en nog wat zo aan de kant gezet wordt. Treurig! Wat doet de KNZB en wat doet het bestuur van Eiffelzwemmers PSV? Haar laten stikken?

 9. Ik hoop dat Ilse haar rol in de series waarmaakt en de estafetteploeg zich gewoon kwalificeert voor de finale.
  Anders krijgen we allemaal what if scenario’s.
  Als ze het wel halen heeft Jacco in ieder geval geen ongelijk met deze keuze.
  Wat het resultaat was als Hinkelien gewoon mee was gegaan zullen we nooit weten.

  …. vertrouwen tussen de twee. ”Ze had …. jammer van deze zinsovergang: twee en enkelvoud
  ik hoop dat eea uit verband is gerukt, nu impliceert dit toch weer één oorzaak, terwijl de hele verklaring juist wijst op een gestoorde verstandhouding tussen de twee.

  In ieder geval heel zuur voor Hinkelien.

Leave a Response