Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Ploeg voor de Wereldkampioenschappen compleet (HD-video)

Email dit bericht Print dit bericht

Tijdens de finales van de 4e dag van de Swimcup Eindhoven is de ploeg voor de Wereldkampioenschappen in Shanghai komende zomer nog verder uitgebreid. Zowel Sharon van Rouwendaal als Moniek Nijhuis wisten hun ‘bespreek-geval-status’ om te zetten naar ‘gekwalificeerd’.
Sharon had tijdens de series van de 200m rugslag al laten zien dat de richttijd van 2.10.84 haalbaar moest zijn in de finale, maar het dan ook doen is een tweede. Dankzij een zeer sterke laatste baan kwam ze echter precies uit op de benodigde 2.10.84 en dus wist zij zich op dat moment zeker van een plekje in het vliegtuig richting China.

Voor Moniek Nijhuis was er de afgelopen periode teleurstelling op teleurstelling te noteren. Meerdere malen leek ze op weg naar kwalificatie voor Shanghai om vervolgens op een paar honderdsten te stranden van de richttijd. Natuurlijk maakte ze een goede kans om geplaatst te worden door middel van de 4x100m wisselslag estafette, maar een individueel limiet leek net te ver. Tot vanmiddag dus, want bij haar allerlaatste kans op de 100m schoolslag sloeg ze genadeloos toe en pakte met 1.08.03 haar ticket naar Shanghai.

Op de 1500m vrijeslag van de heren was het wederom een ‘one-man-show’ van Job Kienhuis. Na de 800m van een paar dagen geleden werd er eigenlijk niets anders van hem verwacht dan een nieuw Nederlands record en dus de ticket voor Shanghai. Het liefst nog met een tijd onder de 15minuten. Dat laatste zal Job komende zomer moeten laten zien, maar met 15.06.10 voldeed hij wel aan de eerste 2 wensen : Nederlands record en 2e kwalificatie voor de WK.

In het klapstuk van de middag, de 50m vrijeslag bij de dames was er een hoofdrol voor ‘Ma Veldhuis’.
Natuurlijk had zij zich reeds geplaatste voor de 4x100m vrijeslag, maar in haar eigen woorden ‘Voor een estafette plek ben ik niet blijven zwemmen’. In de laatste race waarin ze zich voor de 24.61 van Hinkelien Schreuder kon nestelen was het raak. Met 24.54 werd ze nog wel verslagen door de 24.35 van Ranomi Kromowidjojo (de beste tijd in de wereld dit jaar), maar pakte ze wel het individuele ticket voor Shanghai. Helaas voor Hinkelien betekende dit dat ze zich niet individueel wist te plaatsten voor de WK, maar op twitter meldde ze reeds zich nu vol te richten op de estafette om daarmee wederom te titel te pakken.

Na afloop van de laatste finale sessie was het tijd om de beste prestaties van het toernooi op een rij te zetten en kreeg de top 8 een envelop met inhoud.

Tevens maakte bondscoach Jacco Verhaeren de ploeg bekend die voor Nederland aan de start zal verschijnen in Shanghai. Uiteraard was het grootste deel van de ploeg reeds in te vullen, met individuele limieten voor bij de dames :
– Femke Heemskerk (100vrij, 200vrij en 100rug)
– Ranomi Kromowidjojo (50vrij, 100vrij, 50vlinder)
– Inge Dekker (50vlinder, 100vlinder)
– Marleen Veldhuis (50vrij)
– Moniek Nijhuis (100school)
– Sharon van Rouwendaal (200rug).

Bij de heren waren dankzij het behalen van de richttijd geplaatst :
– Nick Driebergen (100rug, 200rug)
– Bastiaan Lijesen (100rug)
– Lennart Stekelenburg (50school, 100school, 200school)
– Joeri Verlinden (100vlinder)
– Sebastiaan Verschuren (100vrij, 200vrij)
– Job Kienhuis (800vrij, 1500vrij).

Tel daarbij open water zwemster Linsy Heister en je hebt een ploeg van 13 zwemmers en zwemsters die geen spanning hoefden te hebben over hun uitverkiezing.

Wel veel spanning uiteraard voor de zwemmers die het of net niet hadden gehaald (Joost Reijns) of die mogelijk mee mochten voor een estafette. Uiteindelijk koos Jacco Verhaeren ervoor om de 4x200m vrijeslag bij de heren niet mee te nemen, maar de grote progressie van Joost Reijns op zowel de 100 als 200m vrijeslag te belonen met een ticket naar Shanghai.
Bij de dames mogen nieuweling Maud van de Meer en ‘oud-gediende’ Hinkelien Schreuder hun beste 100m vrijeslag in pakken richting China, alsmede Tessa Brouwer die als backup voor de 4x100m wisselslag werd toegevoegd aan de in totaal dus 17 zwemmers grote ploeg.

De uitslagen van de Swimcup Eindhoven

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Response