Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NK Sprint wordt vooral jeugdkampioenschap

Email dit bericht Print dit bericht

Sinds vorige week zijn op zwemrank.nl de ranglijsten voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen te vinden. Uiteraard houden we die zo volledig als het maar kan (mis je nog uitslagen van meer dan een week oud, mail ze dan naar ons), maar natuurlijk zitten we niet stil.
Vandaag is er dan ook een nieuwe feature toegevoegd, de mogelijkheid om niet alleen de behaalde limieten voor de NJK op te vragen, maar ook die voor het Open Nederlands Kampioenschap in Eindhoven van 10 tot en met 12 juni en het Nederlands Kampioenschap Sprint in Emmen op 25 en 26 juni.
Voor beide wedstrijden gelden limieten die in de lijn liggen van de talentontwikkeling die de KNZB voorstaat en dus is het niet verwonderlijk dat de limieten bij de jeugd eenvoudiger te halen zijn dan die bij de senioren. Een korte blik op de ranglijsten voor de NK Sprint leert echter dat de balans tussen jeugd zwemmers en senioren zwemmers wel erg in de richting van de jeugd is geschoven.

Zo zijn er op de 100m wisselslag bij de heren nog maar 5 zwemmers die de limiet bij de senioren hebben gehaald. Bij de senioren 2 (1992) zijn dat er 7, bij de jeugd 2 en jonger zijn het er 42. Dit zelfde beeld zie je ook op de andere afstanden, met bijvoorbeeld op de 50vrij : 35 senioren, 24 senioren 2 en 118 jongens jeugd 2 en jonger.
Bij de dames is de situatie niet anders. Op de 50vrij zien we voorlopig 38 namen uit 1993 en ouder, 46 uit 1994 en nu al 156(!) meiden uit 1995 en jonger die voldaan hebben aan de gestelde limiettijd van 29.18.

Het mag dus duidelijk zijn dat de keuze die de KNZB heeft gemaakt met betrekking tot talentontwikkeling ook hier zijn impact heeft.
Helaas is de vraag of dit allemaal gaat passen in het zwembad in Emmen ook gerechtvaardigd. Gezien de aanpassingen die nodig zijn geweest om het aantal zwemmers wat aan de NJK mag deelnemen binnen de juiste proporties te houden, lijkt het ons verstandig als de KNZB zich ook op korte termijn gaat buigen over de NK sprint.

Kijk voor alle ranglijsten op zwemrank.nl onder het menu-item ‘Limieten’

Tagged as: , ,

2 Comments

 1. De KNZB moet gewoon naar het feit van:
  – 2 series met senioren
  – 1 serie met senioren 1/2,
  – 2 series met jeugd en jonger
  daarnaast het selecteren van 4 reserve zwemmers per catogorie (gebaseerd op tijden van de ranglijst).

  Zo wel voor de NK als de NK Sprint. Zo blijven de kampioenschappen echter nog aantrekkelijk. Juist met de moderne ranglijst technieken van de laatste jaren, kan iedereen ten alle tijden kijken waar zij staan en hoeveel zij zich nog (ongeveer) moet verbeteren.

  Voor de NJK moeten ze dit ook gewoon gaan introduceren:
  – 50 meter vrije slag: 4 series
  – 100 en 200 meter vrije slag: 3 series
  – overige 100 en 200 meters, 2 series
  – 400 meter vrije slag 2 series
  – 400 meter wisselslag 1 serie.

  Op deze manier blijven de toeschouwers enig sinds beperkt. Daarnaast blijft de tijdsduur van de sessies beperkt, zodat zwemmers goed de tijd hebben om tussen de sessies rusten. Maar vooral dat het een kwalitatief hoog/goed toernooi blijft.

  Jaargangfinales zijn een heel mooi voorbeeld, op het gebied van plaatsing op ranglijst!

 2. Dit vind ik wel erg ver gaan. Bij jaargangfinales worden er geen limieten gebruikt.

Leave a Response