Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NJK plaatsing op FINA punten: Zwemrank biedt ranglijsten

Email dit bericht Print dit bericht

Bron : KNZB.nl
Vorige week berichtten wij u over de beperkende maatregel bij de NJK door vooraf het aantal series per zwemnummer te maximeren. Daarbij hebben wij melding gemaakt van het feit dat limieten behaald op een 50 meter baan, voorrang zouden krijgen op limieten behaald op een 25 meter baan.
Handhaving van deze regel sluit mogelijk zwemmers en zwemsters uit die tot de junioren top van Nederland behoren. Bovendien hebben trainers geen kans gehad rekening te houden met de wedstrijdplanning met het oog op het belang van 50-meter bad limieten, waardoor zwemmers en zwemsters zich gedwongen voelen alsnog wedstrijden te zwemmen op een lange baan teneinde mogelijke uitsluiting te voorkomen.

Daarom kondigen wij aan dat limieten behaald op een 25- of 50 meter baan gelijkwaardig behandeld zullen worden bij de acceptatie voor deelname, waarbij het maximaal aantal series gerespecteerd blijft. Om gezwommen 25- en 50 meterbad tijden gelijkwaardig te beoordelen zullen de tijden gekoppeld worden aan de FINA puntentabel. Wel zullen bij de indeling van de series, conform de bepalingen, eerst de limiettijden behaald op een 50 meter baan worden ingedeeld, aangevuld met de limiettijden behaald op een 25 meter baan.

Om een indicatie te krijgen van de stand van zaken betreffende de gecombineerde 25 en 50 meter ranglijst met weergave van FINA punten, verwijzen wij u naar http://zwemrank.nl

Tot zover het officiƫle bericht van de KNZB. Zoals we reeds zaterdagavond wisten te melden, heeft de KNZB er nu dus inderdaad voor gekozen de 25m en 50m bad limieten gelijk te gaan behandelen. Hiermee zorgen ze ervoor dat in ieder geval de snelste zwemmers van Nederland bij het NJK aanwezig zullen zijn.
Op plekken rond de ‘streep’ zijn er uiteraard een aantal zwemmers die na de eerste aanpassing (instellen van ranglijsten) wel binnen de geplaatsten stonden (met een 50m bad limiet) en nu niet meer. Behoorlijk teleurstellend natuurlijk en een goede les voor de KNZB om dit soort beslissingen een volgende keer nog verder ‘door te rekenen’.
Voor iedereen die dit betreft : heel veel succes in de komende weken met het alsnog opschuiven naar een plekje boven de streep.

Mochten er op dit moment of in de toekomst nog wensen zijn voor zwemrank.nl, dan kunnen die uiteraard naar ons gemaild worden. Gebruik daarvoor het contact formulier of info@zwemsite.nl.

Tagged as: , , ,

7 Comments

 1. @Martin en zijn helpers … Top dat zwemrank … Top !!!

  KNZB: nu svp nog asap de publicatie van de maatregelen voor o.a. huisvesting zwemmers (in tent ipv op de tribune !), beperken aantal toeschouwers (1 per zwemmer per sessie ?) en belangrijk een goed zuurstofrijk niet te warm klimaat in het bad: dat kan half juni nog een aardige uitdaging worden (mooi weer)

  MNC Dordrecht en KNZB; heel veel suc6 met de organisatie, hopelijk wordt het voor degenen die wel mogen zwemmen een succesvol NJK met topprestaties.

  En dan gewoon in 2012 strakkere limieten bij de jongste junioren, dan voorkomen we de teleurstellingen van nu.

 2. Mijn dochter is een van de zwemsters voor wie bij het NJK de limieten zijn verschoven. Zij is 13 en is sinds dit jaar wat sneller gaan zwemmen. In Januari heeft zij op een fractie het NJK in Terneuzen gemist. Geen nood vond zij, ze is immers beter in een 50 meter bad omdat ze minder snel keert dan de rest. Gelukkig voor haar waren de bepalingen van het NJK zo dat ze haar limiet(en) het beste in een 50 meter bad kan halen. Na hard trainen kwam de schok van de gelimiteerde start. Geen nood. Afgelopen weekend had zij haar zinnen gezet op een limiet voor het NJK. En ja hoor een pr (ook t.o.v. haar 25 meter bad tijd) op de vrije slag en binnen de limiet. Daarbij ruim binnen de plaatsingslijst. Ik heb haar nog wel gezegd dat er nog anderen voorbij kunnen, maar ze had een marge van 60! zwemsters.

  Dolgelukkig maandagavond weer verder getraind.
  Lees ik tot mijn stomme verbazing dat op maandag er weer een verandering in de regels optreed. Als ik goed ben geinformeerd gaan de 50 meterbad zwemmers weer niet voor. Ik nakijken en…. jawel hoor ze valt er net buiten!

  Ik heb haar inmiddels het teleurstellende nieuws verteld. Lekker motiverend is dat zeg…..

  Als de regeling op de oorspronkelijke bepaling wordt terug gezet (dus 50 meter limieten eerst) mis je misschien wat top zwemmers, maar hou je wel aan de oorspronkelijke (sinds vorig jaar zomer bekend bij iedereen die het weten wil!!!) spelregels. Buiten dat gaat het om een wedstrijd in een 50 meter bad.
  De KNZB had vast moeten houden aan de limietregeling en het tournooi anders moeten organiseren (dag erbij of zo). Welke regel je nu dan ook hanteert (50/25 limieten, FINA of wat dan ook) er zijn altijd teleurgestelde zwemmertjes. En de bedoeling was toch om het topzwemmen juist te stimuleren bij de aankomende groep??

  Jammer voor mijn dochter en met haar een groep jongens en meiden die graag willen zwemmen

 3. Ik begrijp de KNZB niet dat de 50 meter tijden niet meer voorgaan op de 25 meter tijden.
  Je weet toch, dat het NJK in een 50 meter bad is.
  Wij wonen ook niet nabij een 50 meter bad, het is driekwartier rijden.
  Maar toch proberen we als vereniging in de vakanties en weekenden in een 50 meter bad te trainen.
  Verder is ons district ook de Kring kampioenschappen in een 25 meter bad.
  Ik vind het geen argument van de KNZB dat de trainers geen rekening kunnen houden met hun wedstrijdplanning naar 50 meter limieten.
  Wij zijn een kleine vereniging en kunnen het wel, waarom een ander niet?

 4. Euhm Marco, de eerste spelregels zijn er nog altijd, en dat is dat eerst de zwemmers met een limiet op de 50m baan ingedeeld worden in de series en dan pas de zwemmers met een tijd op de 25m baan.
  Dan moet je zeggen dat je alleen maar limieten kunt halen op de langebaan.
  Zolang je limieten op de korte EN lange baan kunt halen kun je de langebaan tijden geen voorrang geven op wie wel of niet mag meedoen.

 5. @ Kim : Er is een verschil tussen het ‘je plaatsen voor de NJK’ en de ‘indeling in series’.

  Om je te plaatsen voor de NJK moet je a) een limiet op 25m of 50m bad gehaald hebben en b) bij de eerste zoveel van de ranglijst staan aan het einde van de limietperiode.
  Op dat moment ben je ben je geplaatst voor de NJK.

  Hierna worden de series ingedeeld en daarbij worden eerst de mensen met een 50m bad limiet ingedeeld, daarna aangevuld met de mensen met een 25m bad limiet.
  Deze indeling bestaat al jaren en wordt gedaan omdat het hier een 50m bad wedstrijd betreft.

  Hopelijk is het zo duidelijk ? Kijk anders ook even op het vandaag (21-4-2011) geplaatste stukje met aanvullende informatie. Daarin staat deze vraag en een vraag over hoe omgegaan wordt met geplaatste zwemmers die bepaalde afstanden niet zwemmen.

 6. @ Martin,

  de serie indeling snap ik, maar Marco zegt het volgende:
  ‘Als de regeling op de oorspronkelijke bepaling wordt terug gezet (dus 50 meter limieten eerst) mis je misschien wat top zwemmers, maar hou je wel aan de oorspronkelijke (sinds vorig jaar zomer bekend bij iedereen die het weten wil!!!) spelregels. Buiten dat gaat het om een wedstrijd in een 50 meter bad.’

  Het ging er eerst om dat iedereen met een limiet mocht zwemmen. De series worden eerst ingedeeld met de 50m bad tijden en dan met de 25m bad tijden. Dat blijft. Prima, is altijd zo geweest.

  Wellicht heb ik Marco verkeerd begrepen, maar op mij komt het over alsof in de oorspronkelijke spelregels de 50m limieten voorrang krijgen. Maar ze krijgen alleen voorrang bij de indeling van de series.
  Er zijn nu zoveel wijzigingen geweest, dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je het over hebt.
  Stand van zaken nu: FINA-punten tellen.

 7. @ Kim : Ik had blijkbaar het stukje van Marco niet goed gelezen. Zijn opmerking over dat de spelregels al bekend waren sinds vorig jaar zomer klopt niet. Die regels waren zoals aangegeven alleen voor de INDELING van de series, niet voor de PLAATSING voor het kampioenschap.
  Feit is inderdaad dat de stand van zaken op dit moment is : FINA punten tellen.

Leave a Response