Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Marrit Steenbergen zwemt 3x Nederlands record 11 jarigen (HD-video)

Email dit bericht Print dit bericht

Marrit Steenbergen

Een paar geleden is op de zaterdag van de Swimcup de Pietercup opgezet. Deze wedstrijd heeft zijn naam uiteraard gekregen van de beste zwemmer die Nederland ooit heeft gehad en is bedoelt voor de minioren van Nederland. Zij kunnen tussen de series en de finales van de Swimcup door hun races zwemmen in de 2 wedstrijdbaden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.
Voor de minioren 3 en 4 betekent dit dat zij hun afstanden afleggen in het springbad, voor de minioren 5 en 6 (meisjes junioren 1) is het wedstrijdbad beschikbaar. Die laatste 2 leeftijden strijden vervolgens ook nog voor 8 finale plaatsen op de 100m vrijeslag, welke een paar uur later gezwommen worden als opening van de finales van de Swimcup.

In de series van meisjes minioren 5 / junioren 1 was het Marrit Steenbergen die tot 2 maal toe een nieuw Nederlands record voor 11 jarigen zwom.
Als eerste sneuvelde het bijna 35 jaar oude record op de 100m vrijeslag. Met 1.04.38 zwom de zwemster van DZ&PC het stokoude record van Anite de Gier uit de boeken. Anita zwom haar 1.05.17 in 1977 (!). Tevens plaatste ze zich als snelste voor de finale van de Pietercup later op de dag.

Een half uur later dook Marrit nogmaals het water in, dit keer voor de 200m wisselslag. Daarop stond het 11 jarigen record ook al zo’n 28 jaar, dit keer op naam van Danielle Veenhuizen. In 1983 kwam Danielle tot 2.40.37, nu was er voor Marrit 2.37.69.

En nog was de honger van Marrit naar records niet gestild, want in de finale van de Pietercup haalde ze nogmaals uit. Op de 100m vrijeslag verbeterde ze haar kersverse record van 1.04.38 met nog dik een seconde tot 1.03.14. Daarvoor had ze overigens wel de ‘hulp’ nodig van Marieke Tienstra van Trivia. Zij vocht met Marrit tot bij de finish en tikte aan in 1.03.53.

Bij de jongens ging de overwinning in de Pietercup zoals verwacht naar Nyls Kostanje. In de series zette hij met 1.02.03 al veruit de snelste tijd neer, in de finale liet hij er ook geen twijfel over bestaan en zwom onbedreigd naar 1.00.68. Een klasse tijd maar geen record. Dat staat sinds 27 december 1990 met 59.28 op naam van…. juist, Pieter van den Hoogenband.

Nyls won verder ook nog de 100m vlinderslag in een knappe 1.13.46.

Tagged as:

Leave a Response