Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Lennart in Nederlands record naar de WK (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Hij had het gisteren na de 50m schoolslag al aangegeven, maar natuurlijk moet je het dan ook nog doen. De 200m schoolslag is vanaf vandaag officieel toegevoegd aan het arsenaal van Lennart Stekelenburg. Met 2.11.35 dook hij onder het Nederlands record van 2.11.79 wat sinds 2009 op naam stond van Thijs van Valkengoed en plaatste zich daarmee ook op de 200m voor de WK in Shanghai.
Natuurlijk deed de laatste 50m pijn, maar met tussentijden van 30.09 – 33.65 – 33.80 en 33.81 zette Lennart wel een hele vlakke race neer. Of de 2.11 wereldwijd enige aanzien krijgt valt nog wel te betwijfelen, maar voor iemand die zich er pas kort op richt biedt dit grote mogelijkheden.

Op de 100m rugslag bij de heren was er een man tegen man gevecht tussen Nick Driebergen en Bastiaan Lijesen. Bastiaan pakte op de eerste 50m een kleine voorsprong, maar Nick Driebergen kwam dankzij beter onder water werk toch al snel weer langszij. In de laatste 35m vochten beide heren vervolgens voor wat ze waard waren en het resultaat was 2 tijden onder de WK limiet van 54.40. Voor Nick was er 54.21, voor Bastiaan 54.31, zijn eerste WK ticket.

De finales van de 2e dag van Swimcup Eindhoven begonnen met de snelste serie van de 800m vrijeslag bij de dames. Achter de ongenaakbare Hannah Miley (8.36.31) was er een mooi gevecht tussen Esmee Vermeulen en Judith Stap. Esmee plaatste rond 400m een kleine demarage, maar in de laatste 100m probeerde Judith het gat toch weer dicht te zwemmen. De 2e plaats was uiteindelijk toch voor Esmee, die na de 100m vanochtend en de 400m gisteren nu ook de EJK limiet pakte op de 800m vrijeslag. Haar 8.54.06 was ruim onder de benodigde 8.57.36. Voor Judith kwam er 8.55.16 op het scorebord, een schitterende tijd waar haar coach Patrick Pearson had ingezet op ‘net onder de 9 minuten’.

Op de 100m rugslag geen WK ticket voor Sharon van Rouwendaal of Wendy van der Zanden. Door de blessure die Sharon opgelopen had kwam ze duidelijk tekort bij het starten en keren, wat de 1.01.36 des te knapper maakte. En na de 1.02.76 van vanochtend betekende haar tijd wederom een Nederlands record voor 18 jarigen. Met nog een kwart jaar te gaan tot de WK in Shanghai kan zeker verwacht worden dat dit niet het maximale is wat Sharon kan en dus lijkt het een logische keuze haar mee te nemen naar de WK. Ze zou dan samen met bijvoorbeeld Moniek Nijhuis of Tessa Brouwer op de schoolslag, Marleen Veldhuis of Hinkelien Schreuder op de vlinderslag en Marleen Veldhuis of Maud van der Meer op de vrijeslag de ‘ochtendploeg’ kunnen vormen. Als daarmee de finale gehaald wordt kunnen Femke Heemskerk (rug), Inge Dekker (vlinder) en Ranomi Kromowidjojo (vrij) het stokje overnemen.
Noot : Met de 1.01.36 is Sharon de 2e zwemster op de eeuwige ranglijst. Past op 11 maart jongstleden bracht Femke het Nederlands record van 1.01.82 naar 1.00.03.

Geen hernieuwde duik onder de 2.30 voor Tessa Brouwer op de 200m schoolslag. Met 33.80 en 37.85 (1.11.65) lag ze nog goed op schema, maar de 2e 100m, met splittijden van 38.98 en 40.12 waren niet genoeg. Ze eindigde nu op de 2e plaats in 2.30.74. Het goud ging naar Tanja Smid met 2.29.89, die ook niet tevreden kon zijn met haar tijd. Zij had een tijd van 2.26 en daarmee de limiet voor Londen in gedachte gehad.

Helaas werd de 100m vrijeslag bij de heren en dames niet het hoogtepunt waarop iedereen gehoopt had.
Bij de heren werd de B-finale gewonnen door Dominik Meichtry in 50.34. Van de Nederlandse mannen wist alleen Rutger van Oosterhout zich te verbeteren ten opzichte van de ochtend. Hij tikte aan in 50.93, vlak voor Jasper van Mierlo die na een supersnelle opening van 23.82 genoegen moest nemen met 51.06.
In de A-finale opende Sebastiaan Verschuren onbedoeld iets langzamer dan vanochtend, maar won hij nog wel. Zijn 49.04 was na de 49.00 van vanochtend echter een teleurstelling. Joost Reijns dook voor de 2e keer in zijn leven onder de 50 seconden, maar ook hij kon zich niet verbeteren ten opzichte van de ochtend, hij zwom exact dezelfde tijd van 49.44. Tel daarbij de 50.34 van Stefan de Die (PR 50.03 uit 2008) en de kans is klein dat de heren estafette in Shanghai aan de start zal verschijnen.

Bij de dames zal die estafette er uiteraard wel komen, want met Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo heeft Nederland 2 absolute wereldtoppers. Daarachter lijken Inge Dekker en Marleen Veldhuis (nu weer goed voor 54.73) ook weer goed voor een plekje in de ploeg die normaal gesproken meestrijd voor het goud. Welke zwemsters als reserves worden meegenomen voor de series zal aan het eind van het weekend bekend worden gemaakt door Jacco Verhaeren. De beste papieren lijken op dit moment voor Maud van de Meer (50.25, vanochtend 55.20), Hinkelien Schreuder (55.63) en Ilse Kraaijeveld (55.78). Overigens was Ranomi totaal niet te spreken over haar winnende 54.12. Of zoals ze het zelf verwoorde : ‘Dit is bij lange na niet genoeg om mee te doen voor de wereldtitel’.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Response