Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Beperking aantal deelnemers NJK Dordrecht

Email dit bericht Print dit bericht

Vanuit de KNZB is er in de afgelopen jaren een beleid uitgerold wat er voor moet zorgen dat er meer zwemmers vanuit de junioren doorstromen naar de jeugd en uiteindelijk de top bereiken bij de senioren. Om dit beleid te ondersteunen kennen we Nationale, Regionale en E.ON trainingscentra, waar de beste zwemmers van Nederland terecht kunnen om op hoog niveau te trainen. Daarbij moet er uiteraard wel gezorgd worden dan de aanwas van onder af voldoende is zodat de vele talenten die Nederland rijk is niet zomaar naar de achtergrond verdwijnen.
Een van de beleidsstandpunten die er aan toe moet dragen dat de ‘visvijver’ zo groot mogelijk is en blijft was de aanpassing van de limieten voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Door de limieten voor de jongste leeftijden wat te versoepelen werd getracht een grotere groep zwemmers de kans te bieden aan dit niveau te ruiken en daarmee extra motivatie te krijgen in de toekomst te blijven streven naar het hoogst haalbare.

Tijdens de Nederlandse Junioren Winter Kampioenschappen in Terneuzen bleek dat de aanpassing van de limieten hun uitwerking niet misten. Nog nooit was het aantal deelnemers aan een NJWK zo groot als in het Zeeuwse. Gelukkig wist de organisatie in samenwerking met de KNZB de wedstrijd toch in goede banen te leiden en kon er achteraf teruggekeken worden op een druk maar zeer geslaagd NJWK.
In de evaluatie van dit toernooi kwam echter wel naar voren dat er grote kans was dat het aantal deelnemers bij de NJK in Dordrecht komende zomer nog hoger zou zijn. De KNZB heeft vandaag dan ook aangekondigd maatregelen te nemen om de deelnemersaantallen bij de NJK in Dordrecht beheersbaar te houden teneinde een sportief, kwalitatief en organisatorisch goed NJK neer te kunnen blijven zetten.

Aankondiging maatregelen NJK Dordrecht
Gezien de gestelde limieten en de ontwikkelingen op de ranglijsten is de conclusie dat het aantal deelnemers in Dordrecht verder zal stijgen ten opzichte van de NJK Korte Baan in Terneuzen.
De NJK moet kwalitatief en sportief gezien een evenement blijven waarin de beste junioren van Nederland in een mooie ambiance en in een uitgebalanceerd programma hun krachten kunnen meten. Met de huidige limieten zijn we dat doel helaas voorbij geschoten. Om een kwalitatief, sportief en organisatorisch goed NJK neer te kunnen zetten, rest ons niets anders dan maatregelen te nemen teneinde het aantal deelnemers op een aantal afstanden terug te dringen.

Toelichting maatregelen NJK Dordrecht
De NJK Korte Baan was met een record deelname, zeer goede prestaties, zeer veel enthousiaste zwemmers en zwemsters en een al even enthousiast publiek een succesvol kampioenschap. De KNZB is echter van mening dat de maximale capaciteit qua programmaduur en aantal deelnemers in Terneuzen reeds is bereikt. De NJK moet kwalitatief en sportief gezien een evenement blijven waarin de beste junioren van Nederland in een mooie ambiance en in een uitgebalanceerd programma hun krachten kunnen meten. Met de huidige limieten zijn we dat doel helaas voorbij geschoten.

Om een kwalitatief, sportief en organisatorisch goed NJK neer te kunnen zetten, rest ons niets anders dan maatregelen te nemen teneinde het aantal deelnemers op een aantal afstanden terug te dringen. Dit stelt ons echter voor een groot dilemma. Wij zijn ons er terdege van bewust dat welke optie ook wordt gekozen, wij onherroepelijk zwemmers, zwemsters en ouders teleur zullen moeten stellen. Anderzijds vertrouwen wij erop dat zwemmend Nederland onze mening zal delen dat met de te verwachten deelnemersaantallen een kwalitatief, sportief en organisatorisch goed NJK niet haalbaar is.

Derhalve heeft de KNZB besloten om het aantal series bij de NJK in Terneuzen (met uitzondering van de estafettes en de programmanummers voor gehandicapten) als richtlijn te hanteren voor het maximeren van het aantal series bij de NJK in Dordrecht.
Het inzwemmen zal vervroegd worden naar 7.30 uur en de wedstrijden zullen ook iets eerder aanvangen, nl. om 8.45 uur.
Dit stelt ons in de gelegenheid om op een aantal programmanummers extra series te zwemmen terwijl voor de overige programmanummers het aantal series wordt gemaximeerd op het aantal series van de NJK Korte Baan in Terneuzen.
Let op: Zoals in de bepalingen van het NJK 2011 in Dordrecht is opgenomen zullen de series eerst worden ingedeeld met limieten behaald op een 50m bad, aangevuld met limieten behaald op een 25m bad. De zwemmers die in de 50m bad ranglijsten de limiet hebben behaald hebben daarmee voorrang!

Limieten NJK 2011 jongens en meisjes
Maximaal aantal series en deelnemers NJK Dordrecht

Om te bepalen of je met je limiet ook nog in aanmerking komt om te starten bij het NJK in Dordrecht kan je terecht op de ranking site van de KNZB.
Maar die heeft 1 groot nadeel : het is niet mogelijk om de limietperiode in te geven bij het ophalen van de ranglijsten.
Gelukkig kunnen wij van Zwemsite.nl een alternatief aanbieden wat deze mogelijkheid wel heeft : zwemrank.nl.
Op deze site kan je vervolgens naar Ranglijsten gaan. Voer hier als periode 01-06-2010 t/m 29-5-2011 in en kies het geslacht, de jaargang(en), slag, afstand en de baanlengte (25/50m bad). Druk vervolgens op ‘GO’ om de top 200 te zien.
Op korte termijn komt er een aparte pagina, speciaal voor de NJK.

Noot: Zwemrank.nl is een initiatief buiten de KNZB. Aan de ranglijsten op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Tagged as: ,

25 Comments

 1. Ik vind dit verschrikkelijk.
  Nu heb ik een zwemster die zondag een limiet kan zwemmen op de 200 vrij/200 wissel. Op beide zit ze er nu heel dicht bij.
  Stel, ze haalt die limiet, dan moet ik haar daarna gaan vertellen dat ze waarschijnlijk niet eens mag starten. Dag motivatie!
  Voor haar de enige kans om NK te zwemmen, en dan mag ze waarschijnlijk niet gaan.
  Ik weet nu al dat ik zondag met een rotgevoel naast het bad zal staan.
  Bij de NJK in Terneuzen dacht ik al, goed werk KNZB, dat hadden jullie eerder kunnen bedenken dat het versoepelen van de limieten geen goed plan is.
  En nu dit, ik vind dit nog erger! Limieten stellen, en dan achteraf zwemmers moeten teleurstellen dat ze niet mogen gaan.

 2. Dit slaat absoluut nergens op,

  ook ik heb nu mensen die misschien niet mogen starten terwijl ze wel voor dit NJK getraind hebben.
  Ook heb ik een paar meisjes die een gigantische progressie gemaakt hebben en nu een paar limieten bijna hebben, maar waarschijnlijk niet mogen zwemmen vanwege dit belachelijke idee.
  Als ze dit bekend hadden gemaakt meteen na de NJK in Terneuzen had het nog gekund,
  maar dit is echt veel te laat.
  Geef toe dat je fout zat en pas het voor volgend seizoen aan,
  als je motivatie voor zwemmers hoog op je lijstje hebt staan, moet je er niet voor zorgen dat zwemmers die de limieten hebben en daar veelal ontzettend blij mee zijn, niet eens mogen starten!

  echt ontzettend dom knzb…

 3. En dan hebben we het nog niet over het hele blik verenigingen en ouders die na lang zoeken eindelijk accomodatie in de buurt van Dordrecht hebben gevonden en dan nu moeten constateren dat ze niet met 20 maar met 10 zwemmers mogen gaan. De teleurstellingen van de vele zwemmers die na hard trainen eindelijk die felbegeerde limieten hebben gehaald en dan nu moeten constateren dat ze enorme progressie hebben gemaakt, limiet gehaald, maar jammer dan geen NJK want het wordt te druk.
  Werkt erg motiverend voor deze zwemmers, ouders en coaches.
  Is er niet ‘n bekend NL gezegde van: beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald? Want dat het druk zou worden in Dordrechts wist zwemmend Nederland in januari al! Maar nu half april zo’n beslissing nemen? KNZB dat kan niet.

 4. Later vandaag op zwemrank.nl in ieder geval de mogelijkheid om in 1 oogopslag de op dit moment geplaatste zwemmers te zien.
  Daarbij worden zoals in de bepalingen gesteld de limieten op de 50m baan boven de de limieten op de 25m baan gesteld.
  Meer info als de pagina klaar en online is.

 5. Op 3 februari is nav de evaluatie op deze site van de NJK KB Terneuzen al uit een extrapolatie geconcludeerd dat het aantal starts op de NJK LB in Dordrecht nog hoger dreigde te worden. Onverantwoord hoog.

  Totaal aantal starts Terneuzen 3.034, verwachte totaal aantal starts Dordrecht 4.100 !!

  details : http://www.zwemsite.nl/wp-content/uploads/2011/01/Deeknemers-aantallen-NJKs.pdf

  Door een strakke organisatie is de KNZB er met de organiserende vereniging in Terneuzen nog in geslaagd om de doorlooptijd binnen de perken te houden.
  De evaluatie van de limieten en deeelnemers aantallen voor de NJK LB en het kiezen voor maatregelen heeft tot nu moeten duren. Das jammer.
  De maatregel is misschien niet de meest duidelijke naar de zwemmers toe, maar wel echt noodzakelijk om nog te kunnen spreken van pauzes en tijdig in bed voor de noodzakelijke rust voor diegenen die meerdere afstanden zwemmen.

  Mijn voorkeur zou het hebben (gehad) om gewoon met de ranglijsten (van dit of vorig jaar) in de hand de niveau’s voor in ieder geval vrije slag en wisselslag en misschien ook rugslag voor de jongste jaargangen een half of één niveau of meer aan te scherpen. Dit moet dan leiden tot ongeveer het gewenste maximale aantal series.
  Dan zouden we gelijk ook duidelijkheid hebben gehad naar de zwemmers en verenigingen toe.

  Maar ja, besturen is keuzen maken en er wordt nu in ieder geval redelijk ruim voor de NJK (2 maanden) een keuze gemaakt. Dat valt te prijzen.

  Dat die keuze consequenties heeft voor die zwemmers die net de limieten halen is logisch, het gaat immers om het beperken van het aantal starts met ca. 1.100 en dat zijn dan zo maar 250 a 300 teleurgestelde zwemmers.
  Maar dat is dan altijd nog beter dan dat de 750 a 800 andere zwemmers als geesten / leeggeknepen dweilen uit een NJK LB weekend komen met prestaties onder hun niveau.
  Nog los van het feit dat je als organisatie en jury een hele dag aan de bak moet van ‘s-morgens 7 tot ‘s-avonds 9.

 6. Op zwemrank.nl is nu een aparte pagina NJK gemaakt, waarop de ranglijsten (50m bad gecombineerd met 25m bad) inclusief het maximaal aantal deelnemers te zien is.
  Ga naar zwemrank.nl en kilk op het menu NJK, de rest wijst zichzelf

 7. Twee maanden van te voren die keuze maken is niet te prijzen. Dat had veel eerder gemoeten. In oktober was al bekend dat er veel te veel zwemmers mee zouden doen na het publiceren van de limieten, kb en lb.
  Zwemmers die tot nu toe de motivatie hadden om voor die limiet te gaan, hebben dit totaal niet meer, omdat de kans erg klein word dat ze mee mogen doen.
  Wat zijn er nog voor een wedstrijden, zondag is speedo, dan nog 2 weekenden ZomerKring. Tussendoor nog twee weekenden waarin er vakantie is.
  Hier nog 2 weekenden voor Zomerkringlimieten. En op de Zomerkring moet het gebeuren op de langebaan om enigszins een kans te maken.

 8. Kim
  Eens, ik heb op 13 januari al een mail gestuurd aan de KNZB met de vraag de limieten in ieder geval voor de NJK LB Dordrecht aan te scherpen, zodat drama’s voorkomen zouden worden. Reactie was een verwijzing naar de maatrgelen van Terneuzen :(. Die pakten goed uit, gelukkig.
  Op 3 februari is hier al gesignaleerd dat het aantal starts in Dordrecht nog groter zou zijn. Het moment om dit direct na de NJK KB te melden, met goede redenen. Helaas, dat is niet gebeurd. Volgend seizoen beter, zullen we maar denken

  Maar niets doen ? Met 4.000 starts wordt het een puinhoop ! Dat is een simpel rekensommetje.

  En leuk dat jullie een Zomerkring in Lang Bad hebben.
  In Groningen is de PGZK gewoon in een 25m bad. Dus die zwemmers uit Groningen zullen binnenkort overal in t land opduiken om zich nog binnen de NJK startlijsten te zwemmen.
  En ja, das dan heel erg zuur en kost weer veel vrije weekenden.
  Maar geef toe 70 series 50m vrije slag op een NJK …. hmmm. Zwemmers die wel mogen starten bij een NJK maar niet bij de Krjngkampioenschappen, dat kan toch niet de bedoeling zijn.

  Kortom niet bij de pakken neerzitten … (top)sport is hard …. ff knallen en anders de progressie nog een paar jaartjes doorzetten. Misschien moet zo’n zwemster wel naar een grotere eON MOZ club (kan je in ieder geval op de NJK starten in een estafette) of daar in ieder geval een paar keer per week mee gaan trainen om de laatste stap ook te zetten. Of een paar 50m trainingen voorafgaand aan de Kringkampioenschappen, je zult versteld staan hoeveel seconden en tientallen plaatsen op de ranglijst dat kan schelen. Voorbeelden te over in de hudige ranglijsten van zwemmers die in een jaar hele grote sprongen maken. Dat kan nog bij de junioren maar wordt natuurlijk steeds moeilijker.

  En ja ik heb makkelijk praten met een dochter in de top van de ranglijsten.
  Maar onze zoon was gewoon een heel aardige en niet meer dan dat kringzwemmer. Maar wij zijn ook nog steeds heel trots op zijn medailles bij de 50m finales van de kring en de B-kampioenschappen. Een PGZK limiet was voor hem niet haalbaar, een NJK limiet al helemaal niet. Maar het blijft een topper op zijn niveau.

 9. Frank, ik ben het met je eens dat zoveel zwemmers ook geen goed idee is. Dat had ik voor Terneuzen al, en na Terneuzen zeker. Maar jammer dat er nu pas maatregelen worden genomen.

 10. De consequenties van deze beslissing wordt zeer duidelijk op zwemrank.nl

  Een paar voorbeelden van de stand van zaken op dit moment :
  200vrij jongens 1998 : Mirko Ligtenberg zou op dit moment met 2.27.70 (25m bad) buiten de boot vallen, terwijl 2.36.86 op het 50m bad nog genoeg is om te mogen zwemmen
  400vrij jongens 1998 : 5.14.00 op 25m baan is niet genoeg, 5.31.75 op 50m baan wel
  400wissel jongens 1997 : 5.18.31 op 25m bad is te weinig, 5.36.14 op 50m bad is genoeg.
  400vrij meisjes 1998 : 5.07.25 haal je het niet mee, met 5.21.12 op 50m bad wel.

  Het mag duidelijk zijn dat zeker bij de langere afstanden een limiet op de 50m baan de enige manier is om ‘zeker’ te zijn dat je mag starten.
  En @Frank : als je dochter de 400vrij wil zwemmen in Dordrecht zal ze toch nog even een 50m bad wedstrijd op moeten zoeken. Ze staat op dit moment als ‘snelste 25m bad zwemster zonder een 50m bad limiet’ met 4.36.89 op plaats 10 en er mogen er maar 8 zwemmen!!

 11. Deze maatregelen komen vooral veel en veel te laat. Voor wie nu opeens niet meer snel genoeg is zijn er nog maar zes weken over om limieten te zwemmen (of aan te scherpen als je niet helemaal zeker bent dat je tijd voldoende scherp is). Voor de eerste weken liggen wedstrijdprogramma’s en vakanties al vast en daarna zijn de KK. In Groningen zijn de KK niet eens in een lang bad en bij veel kringen staan niet alle nummers op het programma.
  Voor heel wat zwemmers en verenigingen is het helemaal niet zo normaal om vaker dan 2 of 3 keer per jaar een langbadwedstrijd te zwemmen. Dat is natuurlijk een slechte keuze, maar op deze korte termijn kan daar ook niks meer aan worden gedaan.

  Toen de limieten gepubliceerd werden had men al aan kunnen zien komen dat dat tot problemen zou leiden. Toen de inschrijvingen voor Terneuzen binnenkwamen moet het ook voor de KNZB toch wel duidelijk zijn geworden. We zijn inmiddels al weer 4 maanden verder. De enige ‘nette’ maatregelen die zo laat nog genomen hadden kunnen worden zijn verplaatsing naar Eindhoven (waarschijnlijk niet voldoende) of verlenging van het NJK naar vier dagen. Beide is lastig tot zeer lastig voor verenigingen en de NJK-organisatie, maar in ieder geval een beetje eerlijker.

  Een onwenselijk neveneffect van deze maatregel is dat nu bij de oudste junioren, die al helemaal niet van die makkelijke limieten hadden, zelfs zwemmers met de langbadlimiet kunnen gaan afvallen. Het eerste slachtoffer dat ik kon ontdekken is Marre Zandringa met een toch zeker niet misselijke 4.54 op de 400 vrij. En dan gaan natuurlijk al die zwemsters met hele snelle kortbadtijden (ik zie een 4.36) ook nog een poging doen om zich in de langbadtop-8 te nestelen.

 12. Al geruime tijd verbaas ik me over het prutswerk dat de KNZB dit jaar aflevert. Dit is een nieuwe episode aan het al niet zo fraaie verhaal. Een niet limitatieve opsomming :
  • Voor de zomer van 2010 had de KNZB de toezegging gedaan dat ONKkb limieten gezwommen kunnen worden
  tot 2 weken voor het ONKkb. In de zomer werd dit zonder mededeling naar 3 weken gebracht. Verenigingen
  hadden hier hun wedstrijdkalender reeds op ingesteld. Gevolg: KNZB moest op haar schreden terugkeren en het
  behalen van limieten toestaan tot 2 weken voor ONKkb.
  • Het laat en in eerste instantie verkeerd publiceren van de NJK limieten
  • Het gehannes met de Swimcup Amsterdam en de verplaatsingen van competitie.
  • Het niet goed ingeschatte effect van de juniorenlimieten op de bezetting in Terneuzen. Overigens nog steeds
  chapeau voor de organisatie van De Schelde.
  • Het vervangen van de ONKkb 2011 door een langebaan tbv 10-20 topzwemmers.
  • De maatregelen voor de NJKlb op een uiterst laat moment.

  Uit de verklaring van de limieten voor NJK 2010-2011 citeer ik de volgende woorden :

  De KNZB heeft er BEWUST voor gekozen om de gekozen niveaus waaraan de limieten zijn gekoppeld voor alle afstanden en slagen gelijk te laten zijn.Daarmee wordt overal dezelfde lijn ingezet.
  Dit heeft als gevolg dat met name bij de jongere leeftijden de deelname extra GESTIMULEERD wordt, waarmee een STIMULANS voor de junioren gegeven wordt om zich ook in de navolgende jaren verder te blijven ontwikkelen teneinde het gewenste NK niveau te behouden.

  Einde citaat

  Ik kan het in principe met deze beleidslijn eens zijn. Maar de maatregelen die nu zijn afgekondigd staan haaks op deze keuzes. Als je dit soort beleid op hoog niveau toepast buiten de sportwereld, kost dat je de kop. Het spijt me te moeten zeggen maar dit beleid is van een dergelijk amateuristisch niveau dat geen enkele zwemclub hier meer van op aan kan. Je zou bijna een nieuwe bond gaan oprichten.

  In een van de commentaren wordt gesuggereerd dat 2 maanden voor de NJK nog ruim is. Bedenk dan eens vanuit het standpunt van een trainer dat er een schema (jaarplan) is met als piek de NJK. Dan heb je onderweg daar naar toe de vereiste doelen gehaald( de limieten) en dan krijg je doodleuk te horen dat je niet mag starten. Als we nu praten over het stimuleren van zwemmers dan is de KNZB echt goed bezig. Zoals ook al is aangegeven is het aantal wedstrijden in de komende periode beperkt. Niet alleen Groningen zwemt in een 25 m bad haar KK. Dit geldt voor meerdere kringen. Je zou daar maar je laatste poging willen doen. Nutteloos op sommige afstanden.

  Naar mijn mening kun je het niet maken om deelnemers te weigeren. Dat dit consequenties heeft voor de organisatie: uiteraard. Hier had in oktober t/m januari al op ingespeeld kunnen worden. Mensen hebben nagenoeg alles al geregeld, verlof, verblijf, vervoer om in Dordrecht aanwezig te kunnen zijn. Ik zal het niet over eventuele kosten hebben.

  En dan de locatie : Ook voor het gemaximaliseerde aantal zwemmers is in Dordrecht niet voldoende ruimte. Dit leerde de MKO ons al. Dus ook hier moet een ‘tentoplossing’ uitkomst bieden. Dan hoop ik ook nog dat de temperatuur in het bad onder controle wordt gebracht. Ook dat was een pluspunt in Terneuzen.

  Kortom: KNZB ga achter je beleid staan en wijs geen zwemmers af. Het zijn de potentiële toppers van de toekomst.
  Ben ik blij met hele lange sessies ? Nee, maar in dit stadium dit soort maatregelen afkondigen duidt op een bureaucratische besturing die afbreuk doet aan de beleving van de sport van vele zwemmers en zwemsters. Ik vind de uitbreiding naar 4 dagen een prima idee. Heeft ook gevolgen, maar dan geef je aan een eerlijke oplossing voor je, door je zelf gecreëerde, probleem aan te bieden. De startgelden zullen voldoende financiële basis geven voor deze keuze.

 13. Joeri en Leo
  Spijker op zn kop, iedere maatregel is nu te laat …. wat mij betreft had de KNZB de “maatregel” (welke dan ook) direct na de NJK KB Terneuzen moeten nemen. En dan liefst / eerlijkste aangescherpte limieten.
  Maar GEEN maatregel is m.i. geen optie.
  Dan is 2 maanden voor de NJK iig beter dan zoals bij Terneuzen 3 weken voor de NJK maatregelen nemen.

  De oudste junioren (m jun3 en j jun4), niet de oorzaak van de lange doorlooptijd van de NJK, worden de dupe.
  Strakke limieten LB of KB als je die dan zwemt …. dan zou je moeten kunnen zwemmen. Das wel motiverend he.
  Maar ja de maatregel zorgt zo ook voor ongewenste slachtoffers …. Zo heb ieder voordeel zn nadeel :)

  Joerie en Martin. Ik ken mn dochter die geeft vrijdagochtend waarschijnlijk de voorkeur aan de 100m vlinderslag, dus die 4.36 …. dat zal niet een jagen op een LB limiet in de top 8 worden. Maar dat is wel haar keuze (samen met haar trainer), dus wie weet maakt ze nog een andere keuze ….. ik laat me graag verbazen.
  Stom dat ik die blauwe streep de 1e keer verkeerd interpreteerde. Ik dacht ze staat erbij dus :)
  En Martin: top dat zwemrank, scheelt je als ouder / trainer zo avonden bladeren in de echte ranglijsten.
  Heb je enig idee hoe compleet de ranglijsten zijn?
  Dit natuurlijk buiten onze buitenlandse NL zwemmers / zwemsters die iedere keer als duveltjes uit doosjes opduiken.

  Leo en Joeri: verlengen van de wedstrijd met een extra dag. Ik zou dat graag op een middelbare school uitleggen als je geen sportstatus hebt. Plus dat er dan weer een andere indeling van de afstanden komt, dan moet je ook weer gaan nadenken waar je in welk dagdeel je focus legt en welke limieten interessant worden die je dan nog moet gaan zwemmen. En die overnachtingsaccomodatie een dag extra …. pff dat gaat dus niet meer lukken he.

  We kunnen natuurlijk ‘s-morgens om 6 uur inzwemmen en dan vanaf 7 uur wedstrijd. De meeste zwemmers van NJK niveau zijn immers gewend aan ‘s-morgens vroeg trainen, dan dineren we in het bad en overnachten met zn allen spartaans in slaapzakken in de tent, daar worden ze hard van …. shrug …. kunnen alle 4000 starts in 3 dagen.

 14. @Frank : de ranglijsten zijn zover bijgewerkt als de KNZB ook is. Enige wat er op dit moment nog mist zijn inderdaad misschien wat ‘buitenlanders in Nederlandse dienst’ en de tijden die als startzwemmer van een estafette zijn neergezet. Overigens zullen dat er niet veel zijn op het 50m bad, misschien een paar van de kringkampioenschappen van vorig jaar.

  Mocht iemand trouwens een tijd missen van iemand, stuur dan gewoon even een berichtje, het liefst met de datum en plaats waar de wedstrijd heeft plaatsgevonden.
  Ik heb vanmiddag nog een paar buitenlandse wedstrijden (Aken, Seraing, Antwerpen, Osnabruck) toegevoegd, maar mogelijk dat het noorden van het land ook nog een FINTAN wedstrijd of iets dergelijks in Duitsland heeft gehad ?
  Eventueel kunnen jullie ook vragen aan jullie wedstrijdsecretariaten om alle lxf bestanden die ze hebben door te mailen. De import module filtert zelf of de wedstrijd al aanwezig is, dus dan komen eventuele missende uitslagen er ook bij te staan.

 15. Heel erg jammer, en niet nodig. Sport is beleving, je doelen stellen en die proberen te halen. Heel veel zwemmers kennen de limieten al maanden, hebben hun programma zo ingericht dat ze naar die limieten hebben toegewerkt, en hebben er een aantal gehaald. Mijn dochter is daar één van. Hoera, gebak! We gaan naar Dordrecht!

  De KNZB is er voor de zwemmers, en is er om dit soort beleving mogelijk te maken. Goed bestuur zou in dit geval dus betekenen dat je er alles aan doet om die beleving niet onderuit te halen. Een dag NJK erbij desnoods. Beperking van het aantal deelnemers is wel het laatste. Maar goed, wellicht is alles uit de kast gehaald om dat te vermijden, is dat niet gelukt, en is beperking van het aantal deelnemers onontkoombaar. Dat kan.

  Maar de echte onverteerbare oneerlijkheid zit in de voorrang voor de 50 meter limieten. Een handige methode van serie-indeling wordt ineens een nieuw limietmechanisme. Dit is absoluut onbegrijpelijk, en absoluut oneerlijk tegenover de zwemmers die 25m limietenhebben gezwommen. Waarom niet gewoon een evenredig deel 50m limieten en 25m limieten toelaten? Dat is mogelijk door beide limiettijden in dezelfde verhouding naar beneden te brengen tot je het gewenste aantal deelnemers hebt om de series te vullen. Waarom is dat niet zo gebeurd?

  Dit had beter gekund. Het gebak smaakt niet meer.

 16. Het gaat er juist niet om dat er geschrapt wordt in het aantal deelnemers. Dat is wel wat je zou wensen voor de duur van de wedstrijd, maar niet voor het afwijzen van de zwemmers. Of je nu de 25-meter limieten of de 50 – meter limieten voorrang geeft of een evenredig deel, het betekent nog steeds dat je zwemmers afwijst die een bepaalde grens hebben bereikt die starten op het NJK toestaat. De KNZB stelt deze grenzen en komt er nu (al!) achter dat ze een verkeerde vaststelling heeft gedaan. Dit afwijzen op welke grens dan ook, is ontoelaatbaar.

  Als je uiteindelijk tot zo iets moet komen zorg dan voor een evenredige vergelijking. Reken tijden om naar 50 m bad of laat iedereen met zijn/haar 25 m tijd inschrijven. Eerlijk, nee ook niet. Maar dat bestaat allang niet meer bij de KNZB.
  De KNZB zal haart probleem moeten oplossen en de weg die ze nu gekozen heeft is niet de goede. Als beleidsbepalende organsiatie van zwemmend Nederland bewijst ze de sport geen goede dienst.

 17. Vandaag was ik bij de bijscholing van de NVVZT en daar hoorde ik uit betrouwbare bron dat er bij de KNZB nog druk gediscussieerd wordt over dit onderwerp.
  Ze zitten ook in hun maag met het feit dat mensen met een E tijd mogelijk wel aan de NK mogen meedoen, terwijl mensen met een C tijd afvallen. Plus ze ‘dwingen’ kinderen nu tot het zwemmen van extra wedstrijden, wat weer indruist tegen de richtlijnen van het MSS.
  Het is mogelijk dat de KNZB begin volgende week met (nog) een aanpassing komt, waarbij het mogelijk zo is dat plaatsing op basis van FINA punten gaat gebeuren. Daarbij is het dus niet van belang of je de limiet nu in een 50m bad hebt gezwommen of in een 25m bad.

  Uiteraard hebben wij hierop vast een ‘voorschot’ genomen en de optie om de NJK ranglijsten te sorteren op FINA punten toegevoegd.
  Kijk op http://www.zwemrank.nl onder het menu NJK en kies ’50/25m bad’ voor de huidige stand van zaken of ‘FINA punten’ voor het effect wat de sortering op FINA punten zou hebben.

 18. Ik dacht dat het zwemmen van 25 m baan toch een heel andere discipline was dan 50 meter.
  In die FINA punten zou dat door de bank genomen moeten worden rechtgetrokken, maar … de praktijk leert dat dat anders is. Als dit het besluit wordt mist zwemrank inderdaad de startzwemmers (kijk maar bij NJK Terneuzen), 100 vrij wordt plaats 4. En geen 200 vrij, maar wel een 400 vrij nu :)

  En de baanindeling die doen we dan ook op Finapunten of doen we dan wel gewoon tijden LB / KB.

  En dan de maatregel voor de m jun 3 en j jun 4. Je laatste NJK, zwem je die keiharde limiet en dan mag je niet zwemmen omdat er van de andere jaargangen veel te veel series zijn en daardoor ok jouw jaargang gelimiteerd wordt … dat is ook wat :(.
  Wat mij betreft … het is gewoon een Lange Baan kampioenschap, dus LB tijden gaan voor.en
  Dat weten we met zn allen al sinds januari, dus tijd genoeg om je PR aan te scherpen.
  En wat zeggen we nu weer tegen die zwemmers, waarvan de club wel express LB trainingen heeft georganiseerd, die wel van het voorjaar het land rond zijn getrokken om de LB limiet te zwemmen en nu weer net niet mogen zwemmen omdat er een KB contingent zwemmers die lekker thuis zijn gebleven marthematisch (want dat is die FINA tabel) sneller is …. en … en …

  Iemand zei dat het met de doorlooptijden wel meevalt … nou het wordt gewoon net zo veel te lang als in Terneuzen.
  Ja en als we dan toch gaan wijzigen … m jun 3 en j jun 4!

  Wat een soap …

 19. @ Frank : zoals reeds onder de ranglijsten aangegeven is het bekend dat de startzwemmers van de estafettes nog missen. We zijn ermee bezig, maar zoals je vast zelf ook weet zitten er maar 24 uur in een dag en moeten wij ook soms nog gewoon werken of slapen 😉
  Dus nog even geduld, verwacht dat de startzwemmers er binnen een paar dagen bij staan :)

  En inhoudelijk op de keuze tussen plaatsing op 50/25m bad of op FINA punten (welke weer basis zijn voor de MSS tabellen) : voor beide keuzes is wat te zeggen, maar als de NK bedoelt is voor de snelste zwemmers van Nederland dan is in mijn ogen selectie op basis van FINA punten eerlijker.

  Je argument over LB trainingen en het land rondtrekken vind ik niet sterk, want het feit dat de 50m bad tijden boven de 25m bad tijden zouden prevaleren is pas kort bekend. Die trainingen zijn volgens mij georganiseerd om tijdens de NJK zo hard mogelijk te zwemmen, niet om je via het 50m te kwalificeren (een uitzondering daar gelaten)

  En voor wat betreft de lengte van de wedstrijd : Terneuzen was in mijn ogen prima te doen.
  Nee, het is geen Swimcup in Eindhoven waarbij je na 2,5uur weer buiten staat, maar dat zou ook tegen de filosofie over een grotere ‘visvijver’ met talenten op het NJK, waaruit later meer toppers boven komen drijven, in gaan.

 20. Ik hanteer nog steeds het standpunt dat een limiet behaald betekent dat je moet kunnen starten. Ook ik vond de sessietijden in Terneuzen goed te doen. Ik hoop echter dat Dordrecht een net zo aangenaam temperatuurklimaat geeft als in Terneuzen. Gisteren was het weer niet te harden. Als dat niet wordt opgelost zwem je zeker een gedevalueerd toernooi. Laat staan dat je nog een EYOF-limiet zou willen behalen. Nog een vraag is waar de zwemmers moeten huizen want die zaten gisteren ook al op de tribune en dan is er minder ruimte voor het publiek. Dan komt die éénouder maatregel ook vanzelf weer bovendrijven.

  Ook ik vind het argument van het rondtrekken niet sterk. Er zijn genoeg verenigingen die niet in 50 m kunnen of willen zwemmen. Die kun je daar niet voor straffen. Dat is ook de reden van de toevoeging van 25 m limieten. Anders kun je die ook wel schrappen.

  Een andere ( overigens net zo slechte) optie zou kunnen worden om maar 1 start per sessie toe te staan. Dan kan in ieder geval iedereen zwemmen. Krijg je dan het juiste kampioenschap. Nee, ook niet.
  Maar er is op dit moment geen goede optie meer. Dank aan de KNZB.

 21. Tja, brainwave …. songfestival oplossing
  We zwemmen in het weekend voor de NJK alle series boven serie no 4 of 5 of …. per jaargang in een NJK B-finale.
  Alleen de snelste 8 zwemmmers mogen dan starten tijdens de echte NJK
  Nu nog een zwembad vinden. De geboekte accomodaties voor tijdens de NJK, omboeken naar een week eerder of een verplicht familie weekend … gezellig.

 22. Reactie op de brainwave. Ruil de NK en de NJK om. 4e dag op 2e pinksterdag. Nu nog alle accommodaties omruilen.!!

 23. En weer worden de regels aangepast……..
  Denk je te weten waar je aan toe bent, en zwemt een kind (wat dat zijn junioren gewoon hoor) afgelopen zondag een limiet in het 50 meterbad, veranderen ze maandag weer de regels….
  weg plekje!

  Tot 15 juni weet je waarschijnliojk niet waar je aan toe bent. Ik ga morgenochtend eerst maar iemand troosten en proberen te motiveren om opnieuw te gaan trainen.
  KNZB thanks!

 24. Worden nu ook de inschrijfbepalingen aangepast zodat er ingeschreven kan worden met het hoogste FINA-puntentotaal ? Dit is namelijk lang niet altijd het geval bij een 50 m bad limiet. Dit betekent dan eventueel wel dat je in een vroeger serie komt te liggen als je er voor kiest om met je 25m limiet in te schrijven.

  vb Limiet behaald op 50 m bad : 500 punten
  Limiet behaald op 25 m bad : 550 punten

  Dit kan bepalend zijn over wel of niet mogen starten. Als de doelstelling dan toch is dat je de beste zwemmers aan de start wil hebben, dan zullen dus ook deze bepalingen aangepast moeten worden. Want volgens de bepalingen moet je inschrijven met je 50 m bad limiet.

 25. Wederom zijn deze regels weer gewijzigd. Als ouder en parttime-trainer kan ik het niet meer uitleggen aan mijn kinderen.

  De KNZB had zich eerder moeten bedenken wat het verruimen van de limieten tot gevolg zou kunnen hebben. Nu het spel van limieten zwemmen in volle gang is, kan je m.i. niet zomaar de spelregels veranderen. Met andere woorden, tijdens de wedstrijd kan je niet zomaar de spelregels wijzigen.

  Stel dat ik met een Waterpolo wedstrijd in de laatste minuut op voorsprong kom, kan ik de laatste minuut dan ook direct afschaffen? Zou soms handig zijn.

  De enige juiste reactie van de KNZB zou zijn, handhaven van de opgegeven limieten en accepteren dat er veel deelnemers zijn. Daar dan oplossingen voor zoeken, maar nu niet over de ruggen van de zwemmers allerlei beperkingen opleggen. Nederland Zwemland ? Ja maar vandaag even niet.

  En over oplossingen wil ik best meedenken, de KNZB heeft mijn adres.

Leave a Response