Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nederlands record Lieke Verouden (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Lieke VeroudenDe prestaties op de 2e dag van de Amsterdam Swimcup werden wederom gedomineerd door de dames. Daarbij was het echter niet Ranomi Kromowidjojo of Femke Heemskerk die voor een recordtijd zorgde, maar Lieke Verouden. Op de 400m wisselslag pakte ze een grote voorsprong op het oude record van Sharon van Rouwendaal op de schoolslag en wist daarna op de vrijeslag nog net voldoende over te halen. Met 4.47.47 verdween de 4.48.19 die van Rouwendaal in Duinkerken in 2008 had gezwommen uit de boeken. Een mooie beloning voor Lieke die na dit toernooi Fedor Hes zal volgen richting Antwerpen en daar zal gaan trainen.

Bij de 200m vrijeslag van de dames was er aan het eind van de dag ook nog bijna een Nederlands record te melden. Femke Heemskerk vertrok voortvarend maar had net niet genoeg in de tank om het de laatste 50m af te maken. Met 1.56.61 zette ze wel een absolute wereldtijd neer, maar haar eigen Nederlands record van 1.56.54 bleef net buiten schot. Uiteraard was de tijd van Femke wel ruim voldoende voor de WK richttijd en vormbehoud.

Ook Lennart Stekelenburg deed een gooi naar een Nederlands record en een ticket voor Shanghai, maar ook hij kwam in het tweede deel van zijn race wat tekort. Met 2.13.38 vestigde hij wel een nieuw Sloterparkbad record, maar dat zal hem niet veel uitgemaakt hebben.

Bij het eerste finale nummer was het Ranomi Kromowidjojo die haar kandidatuur nogmaals onderstreepte op de 50m vrijeslag. In een super sterk bezet veld wist zij net als eerste aan te tikken in 24.61. De nummer 2 was ditmaal Marleen Veldhuis die met 24.83 dik tevreden was, vlak voor Inge Dekker met 24.89. Hinkelien Schreuder bleef met 25.20 nog wat achter op deze dames, maar heeft dankzij haar 24.66 van de EK vorig jaar zomer nog wel steeds het tweede WK ticket in handen.

Met 24.23 was er voor Joeri Verlinden nog geen WK ticket (richttijd 23.46) en na de gemiste richttijd op de 100m van gisteren zal hij het of morgen op de 200m vlinderslag moeten doen, of anders over 4 weken in Eindhoven. In een onderling duel met de winnaar van de 100m gisteren moest hij ook op de 50m zijn meerdere erkennen in Conrad Czerniak. Die won in 24.19.

Op de 50m schoolslag bij de dames was er nogmaals een teleurstelling voor Moniek Nijhuis. Na de gemiste richttijd op de 100m schoolslag gisteren, kwam ze vandaag ook net tekort op de halve afstand. Met 31.75 bleef ze zo’n halve seconden verwijderd van de vormbehoudtijd. Zelf gaf ze aan dat de snelheid er gewoon nog niet was, maar met de Swimcup in Eindhoven nog voor de boeg is er nog van alles mogelijk voor de snelste schoolslagzwemster van Nederland.

Een eenzame race van Job Kienhuis leidde op de 1500m vrijeslag tot een zeer respectabele 15:19.78, iets meer dan 10 seconden boven de WK richttijd. Job zal als alles goed gaat over 4 weken echter beter in vorm zijn en dus moet de richttijd, de enige tijd die sneller is dan de door de FINA gepubliceerde limiet voor de Olympische Spelen!, zeker haalbaar zijn.


De 200m rugslag werd zoals verwacht een prooi voor Nick Driebergen, al was hij na afloop niet geheel tevreden met zijn tijd. Met 1.59.24 bleef hij wel wederom binnen de vormbehoudtijd voor Shanghai, maar de planning was een tijd in de 1.58. Dat zal dan dus komende zomer moeten gebeuren, of uiteraard sneller.

Hinkelien Schreuder won de 50m rugslag in 28.91, een degelijke tijd, vergelijkbaar met haar tijd op de 50m vrijeslag. Over 4 weken zal het waarschijnlijk ook bij haar nog een stuk(je) harder gaan.

In de finale van de 200m vlinderslag bij de dames was de Nederlandse inbreng redelijk beperkt. Jessica Spruit tekende bij de finish voor de 3e tijd in 2.19.19, waar de race met overmacht gewonnen werd door Martina Granstroem. Zij tikte aan in 2.10.56 en was daarmee net iets sneller dan de 2.10.68 van Otylia Jedrzejczak in 2004.

Op de 100m vrijeslag wel Nederlands succes voor Sebastiaan Verschuren. Na een opening van 24.10 kwam hij de 2e 50m op stoom en met 24.89 op de terugbaan bleef hij nog net onder de 49 seconden : 48.99. Met die fantastishe terugbaan pakte hij bovendien Stefan Nystrand terug die na 50m nog als snelste keerde in 23.57. De overige Nederlanders bleven met tijden boven de 50 seconden nog wel wat achter, waardoor de uitzending van een 4x100m vrijeslag estafette naar Shanghai erg twijfelachtig wordt. Daarvoor zijn toch echt 4 zwemmers nodig die onder de 50 seconden zwemmen.

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Response