Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Waar is de Universiade gebleven ?

Email dit bericht Print dit bericht

Toevallig kwamen wij een bericht tegen op internet over de Amerikaanse afvaardiging voor de Universiade 2011 in Shenzhen (China). Dit toernooi, bedoelt om de beste studenten uit de hele wereld tegen elkaar te laten uitkomen wordt gehouden van 12 tm 23 augustus, waarbij van 14 tm 19 augustus het volledige programma van de Wereldkampioenschappen (dus inclusief 50m’s vlinder, rug en schoolslag) verzwommen. Helaas heeft het NOC-NSF enkele jaren geleden besloten geen afvaardiging meer te sturen naar de Universiade. Jammer van een toernooi wat in het verleden toch de opstap is geweest voor behoorlijk wat topzwemmers.

De laatste Nederlandse deelnemer aan de Universiade was Bastiaan Tamminga in 2005. Het toernooi toen werd georganiseerd in het Turkse Izmir.
Zomaar wat (Nederlandse) namen uit een verder verleden :
2003 (Daegu, Zuid-Korea) had als winnaars onder andere Yuri Prilukov, James Gibson, Luo Xuejuan en Yana Klochkova
2001 (Beijing, China) Suze Valen (met zilver op de 50m vrijeslag). Zij was toen samen met haar zus Nienke aanwezig in China. Nienke werd toen 6e op de 50m schoolslag, een race die gewonnen werd door de Amerikaanse Tara Kirk. Andere opvallende namen : Oleg Lisogor, Igor Snitko, Peter Marshall, Camelia Potec, Reiko Nakamura
1999 (Palma de Mallorca, Spanje) met voor Nederland (onder andere ?) Paula Boot. Internationaal opvallend Denis Pimankov en het hele podium op de 100m schoolslag bij de dames : Amy Balcerzak, Amanda Beard en Brooke Hanson.
1997 (Messina, Italie) : Nienke Valen, Mark van der Zijden, later in Sydney als serie-zwemmer onderdeel van de bronzen 4x200m vrij estafette ploeg. Andere toppers : Denys Sylantyev, Martina Moravcova en Sventlana Bondarenko
1995 (Fukuoka, Japan) Stan Steegeling, Rob Nijweide, Dennis Rijnbeek, Martin van der Spoel, Tjakko Ruinemans, Chester Marsman, Melvin Bakker, Manon Masseurs, Marianna Muis (brons op de 50vrij en gedeeld zilver op de 100vrij), Ellen Elzerman, Iris Westik, Tamara van Gorkom. Internationaal : Fernando Scherer, Tom Malchow, Penny Heyns.

Tagged as:

2 Comments

  1. Helaas is de sfeer bij het studentenzwemmen in Nederland niet te vergelijken met dat in bijvoorbeeld de VS. Ik kan me daarom wel voorstellen dat hier geen budget voor vrijgemaakt wordt. Studenten die serieus zwemmen zijn vaak toch aangesloten bij RTC’s en NTC’s, waardoor ze zich beter op “reguliere” wedstrijd kunnen richten denk ik. In de VS zie je juist vaak dat grote atleten bij de universiteiten blijven omdat ze daar de echte faciliteiten hebben. Misschien ligt het probleem dus eerder bij de universiteiten dan bij het NOC NSF.

Trackbacks

  1. Tweets die vermelden Waar is de Universiade gebleven ? | Zwemsite.nl -- Topsy.com

Leave a Response