Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

NJK 2011 Terneuzen : een korte evaluatie

Email dit bericht Print dit bericht

Nu de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Terneuzen achter ons liggen is het tijd voor een evaluatie. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en wat kan er nog beter ? Was de angst voor (te) lange sessies achteraf een storm in een glas water of was het maar goed dat de angst uitgesproken werd, zodat de organisatie er op in kon springen ?
Bij deze uiteraard de vraag aan iedereen die het NJK heeft meegemaakt, in Terneuzen zelf, achter de computer of door berichten op internet/sms om je mening te geven. Op die manier kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat een volgend N(J)K nog beter wordt!

Duur van de sessies
Vooraf hebben wij en velen met ons de angst uitgesproken dat de sessies van het NJK erg lang zouden gaan duren. Vooral voor de zaterdag waren we bang dat de lunch er ‘bij in zou schieten’. Gelukkig werd dit ook onderkent door de KNZB en de organisatie en werd er het gehele toernooi gebruik gemaakt van de Duitse start. Dit betekende de eerste ochtend wel wat overuren voor de speaker om alle zwemmers na hun race een meter uit de kant te krijgen, zodat de tijdwaarneming goed kon blijven functioneren, maar het betekende wel dat er zo’n half uur tot drie kwartier per sessie gewonnen werd. Prima opgelost dus.

Drukte in het bad (zwemmers)
Door de nieuwe structuur voor het vaststellen van de limieten was het aantal deelnemers aan dit kampioenschap behoorlijk wat groter dan voorgaande edities. (Iemand enig idee of het een deelname record betrof ?). Hierdoor konden er een paar problemen ontstaan : ruimte gebrek om te zitten en ruimte gebrek bij het in/uitzwemmen.
Dankzij de zeer ruime tent achter het bad was er voldoende plek voor alle zwemmers om te zitten en zich in relatieve rust voor te bereiden op hun races. Door verlenging van het inzwemmen en de beschikbaarheid van het 5 baans bad naast het wedstrijdbad ontstonden er ook geen problemen bij het in- en uitzwemmen. Bijkomend voordeel van de lengte van de sessies was hierbij dat veel zwemmers die laat in het programma moesten zwemmen er voor kozen om ook pas later in te gaan zwemmen, waardoor er een betere verdeling ontstond. Een mooi geluk bij een ongeluk dus.
Twee kleine puntjes die voor verbetering vatbaar waren : de temperatuur in de tent en de drukte bij de voorstart. De luchtverwarming in de tent werkte op zich naar behoren, maar toch was er een grote temperatuursdaling te merken als de zon niet meer op de tent scheen. Een paar extra blowers, of misschien een constructie waarmee op meer plekken de warme lucht naar binnen werd geblazen kan dit een volgende keer waarschijnlijk wel oplossen. En over de drukte bij de voorstart : daar kon de organisatie niets aan doen, maar misschien is er in een volgend bad een grotere ruimte te vinden voor de voorstart. Nu was er op een aantal moment moeilijk door te komen, zeker als er 250+ zwemmers staan te wachten op de 50vrij.

Drukte in het bad (ouders)
Natuurlijk blijft het jammer voor veel kinderen dat niet iedereen die wil komen kijken er ook werkelijk in kon. Binnen mijn eigen vereniging werden de sessies verdeeld onder de ouders, de ene dag kwam moeder kijken, de volgende dag vader, waar ze graag beide dagen allebei op de tribune hadden gezeten. Het is uiteraard roeien met de riemen die je hebt, maar populair zal de beperking van toeschouwers nooit worden.
Wat wel opviel is dat gedurende het toernooi de regels voor de zwemmers die wilden aanmoedigen steeds verder werden aangescherpt. In de maatregelen die gepubliceerd werden op KNZB.nl voor het toernooi werd nog aangegeven dat “Het wedstrijdbad zal voor deelnemers en ploegleiders alleen toegankelijk zijn wanneer zij moeten coachen,zwemmen of voor het aanmoedigen van een teamgenoot.”
Dat laatste, aanmoedigen van een teamgenoot, werd in het weekend wel erg moeilijk gemaakt door de vrijwilligers die ploeggenoten niet toestonden bij baan 1 op het perron te komen. Jammer, want juist de aanmoedigingen van de kinderen zelf zorgt altijd voor extra sfeer en nog betere prestaties.

De video registratie
Voor het eerst in de historie van een N(J)K werd er groots uitgepakt met de video registratie van het toernooi. Overal in het gebouw waren video schermen geplaatst waarop de races gevolgd konden worden. Een fantastisch initiatief welke in mijn ogen nooit voldoende toegejuicht kan worden.
Toch zijn er ook wel wat puntjes van kritiek te noemen, voor het grootste gedeelte waarschijnlijk het gevolg van kinderziektes.
Zo kwamen er vele berichten van het thuisfront dat de beelden via internet moeilijk of zelfs onmogelijk te zien waren. Vaak werd alleen maar een zwart scherm getoond of kwam de reclame van zeelandnet continue voorbij, zonder dat het water in beeld kwam.
In het zwembad zelf had men vrijdag nog wat moeite om de beelden lekker in elkaar over te laten lopen, maar dat werd in de loop van het weekend steeds beter. Ook de tijdwaarneming kostte wat moeite, waarbij uiteindelijk deze uiteindelijk alleen getoond werd op het beeld van de finish.
De weergave van de deelnemers die aan de start stonden was prima verzorgt, de klassering na het aantikken hadden ze in mijn ogen beter weg kunnen laten. Vaak miste in die klassering 1 of meerdere banen waardoor de klassering die weergegeven werd volledig de plank missloeg. Zo heb ik bij meerdere snelste series goud, zilver en/of brons op beeld toegewezen zien worden aan banen die daar dus geen recht op hadden. Neem de klassering over van het (prima werkende) scorebord of toon het niet zou mijn advies zijn.

De elektronische tijdwaarneming
Gelukkig was het toernooi in Terneuzen er eentje met een nagenoeg vlekkeloos werkende tijdwaarneming. De enige probleempjes die zich voordeden was zover mij bekend de storing in het startsysteem bij de meiden estafette op zondagochtend en het ‘vastlopen’ van het scorebord op zondagmiddag. Of deze problemen een volgende keer voorkomen kunnen worden is uiteraard de vraag, een backup (kastje) voor het startsysteem is misschien geen overbodig luxe.
Aan de andere kant probeerde de tijdwaarneming wel extra service te leveren door niet alleen de totaaltijden op het scorebord te tonen, maar ook de onderlinge verschillen en laptijden. Welke volgorde daarin de beste is zal voor een volgend toernooi geƫvalueerd moeten worden. Als trainer zeg ik : totaaltijd, laptijd, onderling verschil, maar voor publiek zou het zomaar anders kunnen zijn.

De organisatie zelf
Zoals een goed lopende organisatie hoort te zijn heb ik eigenlijk niets van ze gemerkt. Ze deden hun werk in de achtergrond en aangezien alles soepel verlopen is (of in ieder geval van buitenaf lijkt te zijn) niet dan hulde. Voor welk deel die hulde bij de vrijwilligers gelegd moet worden en voor welk deel bij de KNZB kan ik niet bepalen, dat mogen ze zelf bepalen.

Al met al een zeer geslaagd toernooi met mooie prestaties in en buiten het bad.

Uiteraard zijn alle tijden, records, puntenklassementen en andere statistieken te vinden op de livetiming pagina van de KNZB. En op site van Kees Jan van Overbeeke vindt je een enorme hoeveelheid foto’s. Veel plezier en nogmaals : heb je een mening ? Laat hem horen!

Lucas Greven op weg naar een NR junioren op de 200school

Trend in deelnemers aantallen en starts bij NJK’s de afgelopen 3 jaar

Tagged as: ,

6 Comments

 1. Mooie evaluatie van Martin, we zullen als organisatie ook nog bij elkaar komen voor een evaluatie. Deze punten zullen we zeker meenemen, want goed gestructureerde meningen maken een volgend toernooi alleen maar beter.

  Als “projectleider” van de cameraregistratie heb ik hier gelijk even de kans om wat opheldering te geven over de punten die Martin aangeeft omtrent de beelden die te zien waren (of juist niet te zien op internet).

  Vanaf het moment dat we de eerste test uitvoerden waarbij alle componenten samenvielen bleek het dat we veel moesten improviseren. Alle plannen konden als het ware de prullenbak in. Gelukkig kregen we wel snel beeld op de beeldschermen in de accomodatie, dat was vanaf het begin ook prioriteit nummer 1.

  De live stream werd helaas het hele weekend een beetje ons zorgekindje. Vrijdag en zaterdagochtend hebben 2 vrijwilligers zich non-stop ingezet om toch beelden op het internet te kunnen aanbieden. Op zaterdagmiddag werd het euvel verholpen en kregen we de stream aan de praat.

  De finishpanelen kwamen helaas niet goed uit de verf. Het aangelegde netwerk bleek veel meer vertraging te hebben dan we tijdens de tests tegenkwamen (door volledige belasting) waardoor de data van de elektronische tijdwaarneming niet snel genoeg bij mijn pc aankwam, waardoor dataverlies optrad. De tijden die WEL werden weergegeven klopten wel, dus daarom heb ik besloten de panelen wel te laten zien, want ik vond iets beter dan niets.

  Conclusie: tijdens het weekend ontzettend veel geleerd en een hoop ideeen voor een volgende versie… Als het allemaal perfect zou zijn geweest was er ook geen ruimte meer voor verbetering!

  Ik hoop dat iedereen toch heeft kunnen genieten van de cameraregistratie, ondank de voorgenoemde gebreken.

 2. Wij als vereniging vonden dat het toernooi perfect was georganiseerd. Vantevoren hadden we allemaal veel angst hoe zal het gaan met de vele zwemmers in het bad, en hoe gaan je om met alle toeschouwers.
  Onze zwemmers vonden de tent fijn, was soms iets te koud, doordat de series lang waren, konden ze soms nog tussentijd weer terug naar de kampeerboerderij. Alleen wat ik achteraf nu jammer vind, het was dus helemaal niet druk met toeschouwers, zeker niet toen de estaffetes waren. De rest van ons gezin was daarom in het hoge noorden thuisgebleven.
  Hulde voor alle vrijwilligers, het liep prima.
  Ook de live timing werkte voor ons gezin op prime time prima.
  Maar waar is het flimpje gebleven dat op you tube zou worden gezet over de al te enthousiaste ouder??

 3. Hier een reactie van een toeschouwer/fan die op vrijdag en zaterdag de videobeelden van thuis heeft bekeken en op zondag de sfeer in het zwembad heeft geproefd.

  Als ik de evaluatie van Martin lees kom ik inderdaad een paar dingen tegen die onze deelnemers ook hebben ervaren;
  -de drukte bij de voorstart op 50 en 100m vrije slag;
  -het tegenhouden van zwemmers die teamgenoten willen aanmoedigen. Met Martin ben ik het helemaal eens dat hier
  goed naar gekeken moet worden. De sfeer binnen het team is immers ook heel belangrijk op zo’n weekend.

  De videoregistratie; op de vrijdag had je hier eigenlijk niets aan. Op zaterdagmiddag was dat gelukkig helemaal anders en hebben we thuis kunnen genieten van de beelden van de zwemmers. Het geeft toch een extra dimensie aan een NJK. Binnen onze vereniging hebben we een beetje promotie gemaakt waardoor de beleving binnen de vereniging als geheel veel groter wordt. Ze kunnen nu met eigen ogen zien wat hun clubgenoten presteerden. Ga hier dus vooral mee door!!!!! Het probleem van de tijdsregistratie was soms merkbaar maar ook vaak niet.

  De keuze van de KNZB om de drempel voor de jongste zwemmers (limieten) te verlagen en met name de motivatie kan ik zeker ondersteunen. Dit moet echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van het toernooi. Hoewel ik hier vooraf een beetje bang voor was, is me dat echt meegevallen en wat dat betreft een dikke pluim voor de KNZB en de organisatie van Terneuzen. Wellicht dat er wel limieten zijn die iets aangescherpt mogen worden om met name de dagafsluitingen iets te vervroegen. Met name de zaterdag was toch wel erg laat. Het avondmaal werd pas rond de klok van 21.00 uur geserveerd waardoor de slaaptijd, zeker voor de kleinsten die overnachten, wel erg kort was. Dat was bij ons ook wel te merken aan de tijden op de zondag.

  Toeschouwers/ouders; enerzijds heel begrijpelijk dat ouders hun kinderen willen aanmoedigen. Hier moet zeker ook aandacht aan worden besteed. Anderzijds gaat het belang van de zwemmers voorop. En wat dat betreft kan ik ook als ouder de keuze om het aantal beschikbare plaatsen in te perken alleen maar ondersteunen.

  Al met al is de beoordeling van deze toeschouwer/ouder als geheel verassend positief.

 4. Ik was voor het NJK kritisch.
  Maar na 3 dagen NJK geldt voor mij dezelfde beoordeling als Renee, als toeschouwer / ouder verrassend positief.
  Als 1 van uw verslaggevers ter plaatse een DIKKE PLUIM voor de organisatie.

  Ja streaming video over internet en locale netwerken (bandbreedte, timing) zijn ook voor mij als IT projectmanager in mijn dagelijks werk een crime. Ook al is alles vooraf getest, the proof of the pudding is in the eating. En ik heb ze vrijdag niet gezien maar het zal me achter de schermen een partijtje hectisch geweest zijn en ze hebben moeten slikken.
  Alle LOF voor het doorzettingsvermogen en de creativiteit die de organisatie / de vrijwilligers hebben getoond voor deze videoregistratie, inclusief een in de haast in elkaar gezette nieuwe videoserver bij de plaatselijke ICT shop :)
  De beeldregistratie in het bad was in ieder geval vanaf zaterdag dik in orde.
  En ook lof voor het edele handwerk om namen en tijden van de medaillewinnaars op het scorebord te krijgen.
  Ondanks de kinderziektes, deze zaken zullen binnenkort net zo volwassen worden als Live Timing nu is bij N(J)Ks.

  Of alle tijden van alle banen goed zichtbaar / leesbaar waren met de lichte vertekening van een breedbeeld camera …. misschien gewoon een tabel met de tijd, plek in de serie en overall ranking tot dan toe voor alle banen vol over het beeld en alleen een goud zilver brons kleurtje over de baan van nummer 1, 2 en 3 van de serie.
  Maar ja dit is typisch zo’n gevalletje … “achteraf kijk je een aap …”

  De tent was top, alleen werkte het weer niet echt mee op vrijdag en zondag (stevige wind, vorst en bewolkt). Zaterdag met een de zon op de tent was dat een stuk beter. De Garderone super, de kantine een verademing (ook de prijzen).

  De enige sessie waar het misging met de toeschouwers was de start van de zondagmidddagsessie. Ondanks kaarten kon niet iedereen in de zaal. De reden kan zijn dat de zwemmers die niet meer starten wel als publiek in de zaal zijn omdat ze mee terug moeten met de ploegleiders / ouders. Na de 100m schoolslag van de jongens en de eerste jaargangen 100m vrije slag van de meisjes was dit probleem snel opgelost.

  Het staat ook al een paar keer in de live verslagen, maar de totale jury, elektronische tijdwaarneming en omroeper verdienen een groot compliment. Een strak tempo en dat drie dagen lang. Als actief jurylid … ik was onder de indruk.
  De enige keer dat de tijdwaarneming haperde, lossen we dat snel op met een tussentijdknop van een startblok :) Tijden niet snel op het scorebord… dan een eigen netwerkkabel op zaterdag. Creativiteit ten top.

  Blijft over de duur van de sessies met name de zaterdagochtend en zaterdagmiddag en in mindere mate de andere middagsessies. Het wordt al snel heel laat.
  Ik begrijp het beleid van de KNZB. Het is een loflijk streven om 1 lijn te trekken voor alle slagen. Maar de praktijk is dat we dan horden zwemmers krijgen, goed voor de breedtesport, maar minder voor de teamspirit (o.a. slechts een handvol estafetteploegen, weinig zwemmers aan het bad voor aanmoedigen, aan en afvoer naar het bad tussendoor) en topprestaties. Aan de andere kant te strakke doorlooptijden door minder deelnemers dwingen ook tot het maken van keuzen, maar dan is het avondeten gewoon avondeten.

  Het NJK Dordrecht zal qua doorlooptijd echt geholpen zijn met strakkere limieten op de vrije slag en de wisselslag, zeker voor de jongere jaargangen. Als we dat willen moeten we dat wel nu doen.

  En voor wat betreft de organisatoren van het NJK Dordrecht …. bij ZPC de Schelde hebben ze een heleboel super ideeen en lessons learned.
  Tot ziens in Dordrecht (ons laatste NJK).

 5. Iets wat de KNZB nog wel mee zal moeten nemen in hun evaluatie is het aantal deelnemers wat verwacht kan worden in Dordrecht.
  Afgelopen jaren was het aantal deelnemers bij de zomerkampioenschappen beduidend hoger dan die van de winterkampioenschappen. Als deze trend zich doorzet zal het aantal deelnemers zo rond de 1000 uit gaan komen met totaal ongeveer 4000 starts en 100 estafettes.
  (Pdf toegevoegd aan artikel hierboven)

  Ik ben nog niet in Dodrecht geweest, maar kijkend naar de maximale aantallen die in Eindhoven in het bad kunnen verwacht ik nog wel wat hoofdbrekens voor de KNZB en de organisatie van de NJK in Dordrecht.

Trackbacks

 1. Tweets die vermelden NJK 2011 Terneuzen : een korte evaluatie | Zwemsite.nl -- Topsy.com

Leave a Response