Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Minioren clinic Noord Brabant doorslaand succes

Email dit bericht Print dit bericht

Woensdag 5 Januari 2011, eindelijk is het dan zover. 201 Kinderen, 16 verenigingen, 8 kleedkamers, 16 trainers, 700 meter zwemwater, 5 workshops, 28 nieuwe startblokken en veel vrijwilligers waren de ingredienten voor een onvergetelijke en leerzame dag!
In het “Pieter van den Hoogenband zwemstadion” in Eindhoven vond de eerste TOB (Talent Ontwikkeling Brabant) minioren & junioren (geboren 1998 t/m 2001) clinic plaats!

De clinic was opgezet aan de hand van een vijftal workshops:
• Wat is de beste techniek om met de nieuwe startblokken te starten
• Onderwaterfase techniek
• Landtraining
• Borstcrawl techniek
• (Sport) Voeding voor zwemmers

De clinic was georganiseerd door de KNZB kring Noord-Brabant samen met een paar trainers en zwemmers van 5 Brabantse verenigingen: Eiffel swimmers PSV, Neptunus ’58, Z&PV Nuenen, Zeester-Meerval (partner TOB (Talent Ontwikkeling Brabant)), Argo en één RTC Eindhoven zwemster. Het doel van deze clinic was het delen van kennis en ervaring, zodat iedereen er iets van kon leren!

201 Super enthousiaste zwemmers afkomstig van 16 Brabantse zwemverenigingen waren afgereisd naar Eindhoven. Bij binnenkomst kreeg iedereen instructie om vervolgens te kunnen gaan omkleden. Om 10.00 uur werden de kinderen in groepen verdeeld volgens een kleurcode, en werd er gestart met de workshops. Volgens een roulatie systeem werd iedereen in de gelegenheid gesteld om elke workshop te volgen.

Een korte impressie van de workshops:
Theoriegedeelte
Aan de hand van een presentatie en wat praktische voorbeelden, werd er veel verteld over eten en drinken voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden. Vooral wat er wel en niet nodig is werd helder en duidelijk aan de kinderen, trainers en ouders uitgelegd. Caroline Smits (Eiffel swimmers PSV en Marc Habers (TOB coördinator) wisten de kinderen duidelijk over te brengen van het belang van gezond eten en drinken.

Praktijkgedeelte
Het praktijkgedeelte stond voornamelijk in het teken van techniek op verschillende onderdelen. Landtraining

Landtraining clinic:
Zo waren Loek Herberts en Reinier Vos (beide fysiotherapeuten in opleiding binnen Zeester-Meerval) gepassioneerd bezig om het belang van landtraining aan de kinderen uit te leggen. Naast het 50 meter bad, werd er druk en geconcentreerd op de matjes aan de workshop deelgenomen. Het belang van landtraining is lang onderschat in de zwemwereld. Controle en coördinatie van spiergroepen, rompspanning en mobiliteit van wervelkolom en schouders zijn van cruciaal belang voor zwemmers.

Onderwaterfase clinic:
RTC Eindhoven zwemster Maud vd Meer en Stephanie Janssen van Zeester-Meerval verzorgden samen een clinic over onderwater fase. Enthausiast en gedreven wisten ze de kinderen de techniek over te brengen van het perfect stroomlijnen onder het water.

StarttechniekStartblok techniek clinic:
Zeester-Meerval trainers Onko Drent en Joeri Beetz verzorgden deze workshop. Deze twee ervaren rotten wisten de kinderen erg veel tips en tricks aan te leren hoe de start houding en reactie tijd verbeterd kan worden op de moderne nieuwe startblokken.

Zwemtechniek clinic:
Onder leiding van oud-wereld kampioene en olympisch deelneemster Annemarie Janssen (Annemarie Verstappen) en Martin de Wildt (Nuenen), kregen de deelnemers tijdens een half uur zwemtraining diverse aanwijzingen hoe ze hun techniek verbeteren konden. Back to basic en laagdrempeling, waren de succes factoren om de kinderen duidelijk te maken waar hun verbeterpunten lagen.

Nadat alle workshops doorlopen waren eindigde het ochtend deel om 13.00 uur.
De lunch werd gezamelijk genoten op de tribune van het wedstrijdbad, en daarna kon er worden begonnen met het middag programma.
Als afsluiting van de TOB minioren / junioren clinic stond een middagje samen schaatsen op het programma. Daar hebben de kinderen, trainers en ouders enorm van genoten.

Al met al was de clinic een groot succes! Erg leuk dat we met zijn allen bezig zijn geweest met verschillende techniek onderdelen binnen het wedstrijd zwemmen. Dit was voor iedereen een mooie ervaring en misschien wel een opstart naar nog meer van dit soort dagen in de komende zwemseizoenen.

Op de website van KNZB kring Noord-Brabant zal binnenkort een link worden geplaatst waar alle foto’s kunnen worden bekeken:

Tagged as: , ,

Leave a Response