Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Beperking toeschouwers NJK bekendgemaakt

Email dit bericht Print dit bericht

Met de oliebollen nog maar net achter de kiezen staan er toch in de komende weken alweer een aantal belangrijke wedstrijden voor de boeg. Komend weekend is het tijd voor de Kring Winterkampioenschappen, direct de week erna gevolgd door de 3e ronde van de verenigingscompetitie. Voor de Speedo kinderen kan er dan in het weekend van 22 en 23 januari wederom gezwommen worden en in het laatste weekend van januari is het tijd voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen kortebaan in Terneuzen. Voor dat laatste toernooi heeft de KNZB wat extra informatie online gezet, vooral om te zorgen dat het enorme aantal deelnemers niet gaat zorgen voor een chaos op de tribune.

Toegangskaarten.
Om teleurstellingen aan de kassa in Terneuzen te voorkomen, kiest de KNZB er voor om per vereniging een bepaald aantal toeschouwerskaarten toe te wijzen. Dit komt overeen met maximaal evenveel toeschouwerskaarten als dat er deelnemers van die vereniging zijn per sessie.
Bij inschrijving geeft u, via e-mail, het door uw vereniging gewenste aantal toeschouwerskaarten op (per sessie), eventueel worden restantkaarten later nog toegewezen. We gaan er van uit dat er kritisch wordt omgegaan met de opgave.

Livetiming & live video beelden
De organisatie van Z&PC De Schelde staat uiteraard weer garant voor een perfecte organisatie. Net als bij de NJK korte baan 2008 zal er uiteraard weer de beschikking zijn over livetiming en live videobeelden, die met meerdere camera’s worden gevoed. Via internet is de NJK dus prima te volgen. Meer informatie en de juiste internetlokaties zullen hier komen te staan.

Video voorzieningen in het zwembad
Daarnaast zullen er in het zwembad zelf en ook in het horeca gedeelte videoschermen geplaatst worden, zodat ten alle tijden de verrichtingen in het wedstrijdbad gevolgd kunnen worden.

Inschrijvingen
Dit alles zoals aangegeven om te zorgen dat er nog iets te zien zal zijn voor de ouders/grootouders/vrienden van de deelnemers. Door de gehanteerde limieten op basis van de MSS tabellen is het aantal zwemmers wat zich voor dit kampioenschap heeft weten te plaatsen, waarbij komend weekend die mogelijkheid ook nog bestaat, enorm toegenomen.

Op dit moment (met de uitslagen tm 19 december 2010 verwerkt) staat de teller op :
Jongens 1998 – 1997 – 1996 – 1995 – Meisjes 1999 – 1998 – 1997
50vrij – 85 – 118 – 110 – 39 – X – 130 – 34
100vrij – 80 – 116 – 101 – 37 – 60 – 95 – 36
200vrij – 51 – 76 – 68 – 31 – 31 – 70 – 19
400vrij – 31 – 35 – 43 – 11 – 21 – 35 – 10
100rug – 17 – 22 – 21 – 7 – 32 – 37 – 11
200rug – 34 – 45 – 21 – 7 – 31 – 38 – 8
100school – 28 – 30 – 29 – 9 – 21 – 29 – 10
200school – 27 – 22 – 20 – 6 – 16 – 21 – 7
100vlinder – 23 – 21 – 33 – 10 – 9 – 22 – 8
200vlinder – 12 – 7 – 7 – 1 – X – 7 – 2
200wissel – 48 – 53 – 38 – 10 – 45 – 77 – 20
400wissel – 11 – 18 – 24 – 8 – X – 42 – 9

Lengte sessies
Dit omgebouwd naar het programma krijgen we :

Vrijdag 28 januari – sessie 1 – aanvang 9.00uur
1 ) 400vrij meisjes junioren 1 – 3 series – 20 minuten
2 ) 400vrij meisjes junioren 2 – 5 series – 30 minuten
3 ) 400vrij meisjes junioren 3 – 2 series – 12 minuten
103) 400vrij meisjes junioren gehandicapten – 1 serie ? – 10 minuten
4 ) 200rug jongens junioren 1 – 5 series – 18 minuten
5 ) 200rug jongens junioren 2 – 6 series – 20 minuten
6 ) 200rug jongens junioren 3 – 3 series – 10 minuten
7 ) 200rug jongens junioren 4 – 1 serie – 4 minuten
8 ) 100vlinder meisjes junioren 1 – 1 serie – 2 minuten
9 ) 100vlinder meisjes junioren 2 – 3 series – 8 minuten
10) 100vlinder meisjes junioren 3 – 1 serie – 2 minuten
110) 100vlinder meisjes junioren gehandicapten – 1 serie ? – 3 minuten
11) 50vrij jongens junioren 1 – 11 series – 15 minuten
12) 50vrij jongens junioren 2 – 15 series – 20 minuten
13) 50vrij jongens junioren 3 – 14 series – 18 minuten
14) 50vrij jongens junioren 4 – 5 series – 7 minuten
114) 50vrij jongens junioren gehandicapten – 1 serie ? – 2 minuten
15) 4x200vrij jongens junioren 4 – 2 series ? – 20 minuten

Dit levert voor de eerste sessie een tijdsduur op van 221 minuten, of wel 3 uur en 39 minuten, exclusief prijsuitreikingen (3x 10 minuten ?) en als er in een lekker rap tempo door de series gegaan wordt.
Met aanvang wedstrijd om 9.00 uur ben je dan dus tussen 1 uur en half 2 het bad uit.

Voor de andere sessies komt het uit op :
Sessie 2 : 16.00 – 20.00 uur
Sessie 3 : 09.00 – 13.00 uur
Sessie 4 : 16.00 – 19.50 uur
Sessie 5 : 09.00 – 12.30 uur
Sessie 6 : 16.00 – 18.45 uur

Conclusie : lange sessies (tot 4 uur lengte), met daardoor slechts beperkt (2 uur) pauze tussen de ochtend en de middag sessie. Mochten er verenigingen zijn die op bijvoorbeeld een half uur rijden van Terneuzen overnachten, dan heb je tussen de middag ongeveer een uur om te eten en te rusten voordat je weer terug moet naar het bad. Een alternatief is om je ploeg op te splitsen en mensen snel het bad uit te sturen als ze klaar zijn. Dat gaat uiteraard alleen lukken als je voldoende vervoer en begeleiding hebt. De zwemmers die prijzen halen hebben daarbij pech, vooral de meisjes 100 school, de meisjes 100 rug en de jongens 200 school. Zij moeten afstand na die van hen afwachten voor de prijsuitreiking en die afstand duurt meer dan een uur.

Aantal deelnemers + publiek
Dan kijken we ook nog naar het maximaal aantal deelnemers per sessie. Om niet alle behaalde limieten naast elkaar te hoeven leggen, gaan we er vanuit dat het maximum bepaald wordt door het meisjes en jongens programma met de meeste behaalde limieten + 10 % die een andere limiet voor die sessie heeft gehaald.
Dit levert de volgende geschatte aantallen zwemmers (en dus publiek) op per sessie :
Sessie 1 : 430 deelnemers
Sessie 2 : 350 deelnemers
Sessie 3 : 350 deelnemers
Sessie 4 : 280 deelnemers
Sessie 5 : 400 deelnemers
Sessie 6 : 310 deelnemers

Hopelijk is het bad in Terneuzen daarop ingesteld.

Conclusie : Op papier lijkt het allemaal net te gaan passen bij de NJK in Terneuzen, met als grootste vraagteken de tijd die de zwemmers tussen de middag zullen hebben en hoe de verdeling van de toegangskaarten zal gaan lopen.
‘Hopelijk’ behalen niet al te veel zwemmers in het komend weekend nog (extra) limieten en zullen veel zwemmers/verenigingen ervoor gaan kiezen slechts 1 afstand per sessie te zwemmen. In dat geval zal het aantal starts enigszins beperkt worden en de sessies dus wat korter duren. Anders kan je voor de middagpauze soms beter een bedje mee nemen en in het bad blijven dan heen en weer rijden naar de overnachtingsplaats.

Tagged as:

20 Comments

 1. Mijn eerdere reactie op de TE schappelijke NJK limieten wordt bewaarheid.
  Hopelijk valt het aantal inschrijvingen mee.

  De keuze voor 1 toeschouwer per zwemmer snap ik ook.
  Misschien kunnen we een “kaarten uitruil balie” opzetten voor het zwembad of in de kantine ???
  Kan ik misschien toch nog mn dochter zien zwemmen in real life, zou me wel wat waard zijn. Bij deze een taart in de aanbieding :)

  Maar belangrijker:
  hopelijk zijn de zwemmers in staat deze 3 super lange dagen ook fysiek aan te kunnen zonder dat de prestaties er onder lijden.
  ‘s-Morgens om 6 uur (even na 6 uur) opstaan voor ontbijten en inzwemmen in zwembad vanaf 08.00 => 07.30 aanwezig, 1 nummer zwemmen (misschien 2). Dan ‘s-middag weer 1 nummer, als je pech hebt pas om 18.00 uur en als je pech hebt pas na 8 uur weer in het hotel / overnachtingslocatie, eten en naar bed.
  Lijkt me al met al niet ideaal.

 2. Dus de nummer 2 op de 200 vlinder jongens ’95 mag niet naar het NK, maar de nummer 118 op de 50 vrij jongens ’97 wel. Wanneer gaan die tabellen nu eens door de papierversnipperaar?

 3. Waar we allemaal al bang voor waren is gebeurd: nadat iedereen zijn woning/hotel of welke overnachting dan ook geregeld heeft voor het NJK in Terneuzen zijn ze er bij de KNZB dan toch achtergekomen dat het misschien wel een beetje druk gaat worden op de tribunes.
  Degenen die, net als wij, het NJK in 2008 in Terneuzen hebben meegemaakt (met redelijke limieten, zonder aanvulling in de series, bijv. 2 deeln. jongens junioren 1 op de 50 vrij) weten wel beter. Overvolle tribunes, op zaterdagmiddag werden de toegangsdeuren op last van de brandweer gesloten. 3 Dagen staan als haringen in een ton op de overvolle balustrade was voor velen de herinnering aan dat NJK. Vandaar dat eigenlijk iedereen wel wist dat dit niet goed zou komen.

  En dan praten we nu alleen nog maar over drukte op de tribunes. Weten we al waar alle zwemmertjes gaan verblijven? Toen de 100 vrij moest worden gezwommen was er in 2008 al geen plekje meer voor de zwemmertjes.
  En dan nog het in- en uitzwemmen tussen de nummers door. Ik gun iedereen zijn of haar limiet en ik begrijp heel goed dat heel veel kinderen nu heel blij zijn dat ze ook naar de Nederlandse Kampioenschappen mogen. Maar het moge duidelijk zijn dat in dit geval iets meer rekenwerk vooraf een hoop ellende had kunnen voorkomen. Ik ben bang dat vele ouders en zwemmertjes die nu voor het eerst kennismaken met het NJK zullen zeggen: dit nooit meer!
  En alle opa’s en oma’s die dachten trots te komen kijken naar het eerste Kampioenschap van hun kleinkind zullen het moeten doen met een computerschermpje (duimen dat het werkt). En de ouders die iedere ochtend om half 5 opstaan om hun kroost naar de zwemclub te brengen zullen elkaar de hersens in moeten slaan om hun bloedje ook daadwerkelijk te mogen zien zwemmen. Of een pact sluiten met andere ouders, zo van: jullie kind moet eerst, die van ons daarna, mogen jullie eerst onze kaart lenen en wij daarna die van jullie.
  En dan maar hopen dat die kinderen GEEN medaille winnen, want de prijsuitreiking is vele programmanummers verder en dan sta je nog in de kou buiten.

  Frank en Joeri hebben terdege een punt met de toewijzing van de limieten. Ook hier zijn al vele stemmen over opgegaan. Het is onvoorstelbaar dat medaillewinnaars van vorige NJK’s nu bij de oudere junioren niet eens meer het limiet kunnen behalen en er zodoende programma’s komen met maar een of twee zwemmers in het water. Terwijl er op andere slagen honderden te water gaan. Het is heel jammer dat het allemaal zo zwart/wit gesteld is. Laten we hopen dat we ondanks alles we straks toch kunnen genieten van mooie zwemsport en dat dit toch weer een leermoment wordt.

  En ga goed voorbereid van huis, want het zullen lange dagen worden!

 4. Het NJK. Strijden om een medaille. Wie wordt Nederlands kampioen op welke slag? Dit lijkt mij een strijd tussen de 18 snelste zwemmers in de ranglijsten op dat moment. Nummer 103 op de ranglijst heeft er volgens mij niks te zoeken.
  3 series van elke slag en afstand moet genoeg zijn.
  We moeten maar zien hoe we dit weekend doorkomen. Voor de zwemmers dus een enorme klus. En wij als ouders moeten maar uitvechten wie er welke sessie mag gaan kijken.
  Ik wens alle zwemmers en hun aanhang alle succes dit weekend. Hopelijk leren ze hier weer van.

 5. “Om teleurstellingen aan de kassa in Terneuzen te voorkomen, kiest de KNZB er voor om per vereniging een bepaald aantal toeschouwerskaarten toe te wijzen. Dit komt overeen met maximaal evenveel toeschouwerskaarten als dat er deelnemers van die vereniging zijn per sessie.

  Bij inschrijving geeft u, via e-mail, het door uw vereniging gewenste aantal toeschouwerskaarten op (per sessie), eventueel worden restantkaarten later nog toegewezen. We gaan er van uit dat er kritisch wordt omgegaan met de opgave.”

  Om teleurstelling te VOORKOMEN?

  Vrije dagen zijn bij onze werkgevers aangevraagd, hotelovernachtingen zijn geboekt en het logeeradres is voor onze jongste dochter geregeld. Kortom: wij waren er klaar voor en er werd met veel plezier naar dit evenement uitgekeken!
  Onze dochter heeft veel en hard met de trainers gewerkt om de benodigde limieten te halen en het NJK is voor haar en haar clubgenoten het hoogtepunt in een seizoen.
  Maar niet alleen voor haar … Ook wij als ouders willen graag het NJK meebeleven en onze dochter wil natuurlijk ook dat haar ouders deelgenoot zijn van haar zwemprestaties. Want het zwemmen is niet alleen haar “ding”, maar tevens ons ”ding” geworden. Dat kan ook niet anders, want haar passie voor het zwemmen heeft impact op het hele gezin.
  En nu kan er maar één ouder per sessie komen kijken; we zullen moeten afwegen wie bij welke sessie aanwezig mag zijn om haar ook daadwerkelijk te mogen zien zwemmen. De andere ouder mag met het mobieltje op de hotelkamer zitten (of wellicht via een scherm) en vanaf een afstand meebeleven met de sportieve strijd dat zich op hetzelfde moment in het zwembad afspeelt. We hadden het ons héél anders voorgesteld en zitten met een katergevoel.
  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat ouders, Opa’s en Oma’s haar/zijn kaartje moeten afstaan aan ouders waarvan kinderen een limiet hebben gehaald die waarschijnlijk ergens tussen de 60e en 113e plaats eindigen. Natuurlijk is dit niet fair om te zeggen termeer de kinderen voldaan hebben aan de gestelde limiet, maar zo voelt het wel. De kinderen die op die plaats eindigen hebben op een NJK niets te zoeken.

  Het is duidelijk hoe het tribuneprobleem door de KNZB wordt “opgelost”; benieuwd ben ik naar de oplossingen voor de problemen waar de zwemmers mee te maken krijgen. Allereerst: waar nemen al deze zwemmers plaats in het zwembad? Moeten ze op hun eigen verenigingstas gaan zitten? En het inzwemmen? In elke sessie zit een programma voor de vrije slag; dat wordt dringen in het water en uitkijken voor armen en benen in je gezicht. En dan het lange wachten tijdens de vrije slag programma’s. Vooral als je in de laatste serie(s) moet uitkomen! En dan tot slot de essentiële rustpauze tussen beide sessies. Wordt deze teruggebracht naar anderhalf uur?
  Met het oog op het aantal behaalde limieten, degradeert het NJK van het hoogst haalbare op Nationaal nivo naar een “gewone” limietwedstrijd. Erg spijtig.
  En dat allemaal omdat de KNZB een inschattingsfout heeft gemaakt door bepaalde limieten veel te zwak te stellen … Er zal vast van geleerd worden en volgend jaar zullen de desbetreffende limieten scherper gesteld worden. Maar daar hebben de zwemmers en ouders op dit NJK niets aan …
  Wie staat er nog meer op…Er moeten toch meer ouders zijn die dit ook vinden???

 6. Nederland heeft helaas maar één zwembad waar deze problemen niet van toepassing zijn en door de aanwezigheid van 10 banen bespaar je per 40 zwemmers één serie. Het zou mooi zijn als er in Nederland nog twee of drie zwembaden bijkomen zoals het PVDH stadion.

 7. Het 1-toeschouwerskaart-per-deelnemerbeleid is niet nieuw. Dat is al vaker toegepast. De eerste keer bij een NK sprint in Emmen, geloof ik. Ik snap dat dat voor ouders vervelend is, maar er kunnen nu eenmaal niet meer mensen in. Zwemmers en coaches moeten ook nog een plaats hebben. Ouders zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van talenten, maar voor een wedstrijd zijn ze toch nog net iets minder onmisbaar dan de zwemmers zelf.

  Door alleen naar je eigen kinderen te gaan kijken en een beetje creatief te kwartetten met toegangskaarten gedurende het toernooi is het waarschijnlijk best mogelijk om met meerdere ouders/supporters tegelijk te kijken. De life-video-oplossing is daarbij een mooie aanvulling. Zoals Steven ook al opmerkt: er is nu eenmaal maar één Pieter vd Hoogenbad.

  Ik maak me meer zorgen over het steeds weer wisselende beleid t.a.v. de limieten. Met behulp van allemaal pseudo-objectieve berekeningen worden die steeds weer volledig herzien met als gevolg dat een wedstrijd het ene jaar alleen voor de absolute top is en een jaar later opeens weer een veredeld kringkampioenschap. Bij de meisjes jeugd zie je die sprong dit jaar zelfs tussen winter en zomer.

  Het vervelendste vind ik wat ik hierboven ook al aanstipte. Bij sommige afstanden zijn de NJK-limieten makkelijker dan de (hele reële) limieten voor de Brabantse Kampioenschappen. Bij andere afstanden mogen de beste zwemmers van Nederland niet eens meedoen. Bovendien versterkt dit het Nederlandse probleem dat we bijna alleen maar goede (borstcrawl)sprinters hebben. Het is lastig om je te motiveren voor het ontwikkelen van je 200 vlinder en 400 wissel als de limieten daarop buiten je bereik lijken en de 50-en-100-vrijlimieten al gehaald zijn.

 8. Een goede reactie van Joeri waar ik me van harte bij aansluit.

 9. In de 21 eeuw waar we in staat moeten zijn om alle ranglijsten online te hebben, moeten we ook kunnen overstappen op de situatie dat niet met limiettijden wordt gewerkt maar met plaatsen. Bij alle 50m gewoon de snelste 40 laten zwemmen, bij alle 100m gewoon de snelste 32, bij alle 200m de snelste 24, langere afstanden de snelste 16.

  Natuurlijk is het leuk om al een paar maanden voor een NK te weten of je “erbij” zit, maar dat is een kwestie van wennen. De snellere zwemmers weten wel al langer van tevoren dat ze ‘safe’ zitten en voor de langzamere zwemmers blijft het spannend tot een paar weken voor het kampioenschap. Dan moet je dus – net als nu als je de limiet nog net niet hebt gehaald – zoeken naar extra wedstrijden.

  De uitdaging zit in de online ranglijsten, maar als dat lukt dan is dit toch voor iedereen de beste manier? Heb je ook genoeg middagpauze!

 10. Kennelijk trekken we geen lering uit de slechte ervaringen met het 1 toeschouwerkaart beleid . De respectloze situatie van een bomvol NJK in een klein bad had natuurlijk voorkomen moeten worden. Voor een druk bezet tournooi hebben we in Nederland alleen Eindhoven. Maak je de limieten soepel om welke reden dan ook, zit je vast aan Eindhoven. In Terneuzen kan je je geen soepele limieten veroorloven.

  Wie zich de NJK Drachten 2008 kan herinneren weet wat een overvol, warm bad doet met zwemmers, coaches, officials en familie. Ik vond het een bezoeking. In Terneuzen 2008 was het lastig om van en naar je plek op de tribune te komen. Als iedereen voortdurend in en uit gaat lopen om kaarten uit te ruilen dan kun je inderdaad maar beter achter de webcam plaatsnemen. Om een beetje rust in de sessies in te bouwen voor de zwemmers zou je kaartuitruil juist moeten tegengaan. Dan kan er maar 1 familielid per keer een sessie zien maar is er wel een beetje rust op de tribune. Als de zwemmers en coaches toch voorgaan kan je ook helemaal zonder publiek kunnen werken. Dan hebben de zwemmers en coaches voldoende plaats en heb je van ouders geen last. Die kijken buiten of thuis op het scherm. Ideaal toch?

 11. @Marcel : Een jaar geleden zijn wij begonnen met het ontwikkelen van zwemrank. Die site gaat het zeer makkelijk maken om de door jou voorgestelde ranglijsten te tonen.

  Grootste uitdaging was daarbij om alle uitslagen goed te kunnen verwerken, aangezien er binnen de richtlijnen van Splash nog wel wat variaties mogelijk zijn. Dit is vrijwel getackeld en als alles een beetje voorspoedig verloopt moeten de eerste ranglijsten nog dit kwartaal online komen.
  Daarbij moet je als eerste bijvoorbeeld denken aan de uitslagen van wedstrijden en ranglijsten over een gewenste periode (datum traject in tegenstelling tot seizoen zoals op rankings.knzb.nl).
  Verder kunnen we dan ook eenvoudig bijvoorbeeld de vergelijkende uitslagen maken van een competitie ronde, zoals die vroeger in de papieren zwemkroniek werden gepubliceerd. Hoef je niet meer alle uitslagen door te spitten om te kijken wat je concurrenten hebben gedaan :)

  Nog even geduld dus, het komt eraan. Mochten er trouwens nog ideeën/wensen zijn, schroom dan niet om een mailtje te sturen naar info@zwemsite.nl of klik op contact bovenaan zwemsite en vul het formulier in.

 12. @marcel: Ik ben wel erg voor het gebruik van limieten. O.a. omdat je dan zeker weet dat je ‘erbij zit’, maar vooral omdat het zwemmers leert om duidelijke doelen te stellen waarbij ze niet afhankelijk zijn van anderen. NK-deelname is voor heel veel zwemmers een belangrijke motivator om serieus aan wedstrijdzwemmen te (blijven) doen. Het is vervelend als je voor zo’n belangrijk doel afhankelijk bent van de prestaties van anderen (of van grote random fluctuaties van de limieten).

  Het is ook helemaal niet zo moeilijk om de limieten zodanig te kiezen dat je de gewenste deelnemeraantallen krijgt, maar je moet dan wel afstappen van de pseudo-objectieve tabellen en formules die nu gebruikt worden en gewoon naar ranglijsten en eerdere NK-uitslagen kijken.

  De KNZB heeft helaas altijd het idee gehad dat limieten niet gestuurd moeten worden door gewenste deelnemersaantallen, maar door zoiets abstracts als ‘gewenst niveau’. Met de op allerlei formules gebaseerde MSS-tabellen proberen ze dat ‘gewenst niveau’ te kwantificeren en te objectiveren. Bij het bepalen van A/A+ niveau gaat dat volgens mij nog best redelijk (al lijken de sprint- en bc-nummers relatief makkelijk), bij C/D/E/F-niveau gaat dat een stuk minder goed. Eenzelfde probleem hebben we vorig seizoen gezien bij de vervangende tijden in de competitie.

  ‘Gewenst niveau’ is helaas niet eenvoudig in formules uit te drukken. Het is moeilijk vol te houden dat de nummer 8 (jongens jun.2) op de 200 vlinder terecht thuiszit vanwege een te laag niveau en dat de nummer 118 (zelfde jaargang) op de 50 vrij een ‘betere’ zwemmer is.

 13. @Joeri: Ik begrijp dat veel mensen een limiet prettiger vinden. Maar je hebt ook geen finaleplaats als je onder een bepaalde tijd zwemt. Dus daar gaat het ook om plaatsen. Ik zie het als een “cultuurverandering”, ik denk niet dat het gaat gebeuren maar ik zou het erg toejuichen. Ik vind het werken met de snelste x juist iets “heroisch” hebben. Zoals hierboven ook al geschreven werd: een zwemmer moet het idee hebben van “wow ik mag meedoen aan een NK want ik zit bij de besten van nederland” en dat heb je dus niet als er zoveel series zijn op de 100 vrij!

 14. Het oude systeem van A en B limieten alles allemaal elegant en eenvoudig op. Met een A limiet doe je zeker mee met een B limiet mag je inschrijven. Met de B limieten mag je inschrijven. Met de B-limiet inschrijvingen vul je de series op.

  Met als voordelen:

  1. Met de A limiet kun je de internationale aansluiting bevorderen/handhaven. Dat wil de KNZB graag. Dit kan bijvoorbeeld een D tijd zijn. Haal je die limiettijd dan doe je zeker mee.
  2. Omdat NL een relatief klein zwemland is en er niet hard getrained wordt op jonge leeftijd (sorry mensen) kunnen we met de B limieten (richttijden) de snelste 8 of 16 (afhankelijk van bad?) zwemmers per nummer tegen elkaar uit laten komen. Val je buiten de snelste series heb je pech en moet je misschien de 50 vrij laten vallen om je in de training te concentreren op een minder courant nummer (200 vlinder, 400 wissel ?).

  Haal je niet de B limiet (F?) dan hoor je m.i. inderdaad niet op een N(J)K thuis (dan toch maar ietsje meer trainen misschien?). Als we op een 200 vlinder of 400 wissel in een land waar iedereen op z’n 8e een zwemdiploma heeft niemand op zijn 12e een F tijd kunnen laten zwemmen dan wordt het inderdaad tijd dat Jacco en Titus het land in trekken. Dat probleem kun je met een limietensysteem niet fixen.

 15. Ik ben ook voor het systeem wat Bas voorstelt. Zo heb je namelijk altijd leuke wedstrijden (genoeg deelnemers) en kun je ook nog topprestaties neerzetten (sessies duren niet te lang)

  Wat betreft de geschikte zwembaden qua deelnemers: Als de bond op zo’n manier wil faciliteren dat er topprestaties geleverd kunnen worden moeten de NK’s naar mijn idee standaard in E’ hoven of A’dam georganiseerd worden. Ook als er minder grote deelnemersaantallen zijn. Dit zijn gewoon de meest geschikte zwembaden.
  Ik vind dat als je van de bond mag verwachten dat ze de voorwaarden scheppen voor een topprestatie, op wat voor veruit de meeste zwemmers het belangrijkste toernooi van het jaar is.

  Naar mijn mening is het leveren van een persoonlijke absolute topprestatie totaal onmogelijk wanneer je hutjemutje zit opgepropt. Zoals dit keer het geval is.

 16. 12 januari stand ranglijsten KNZB
  Het kan nog erger worden. Hoezo pauze, hoezo warm eten op tijd ?
  Laten we hopen dat uit de de voorlopige startlijsten van dit weekend / komende week blijkt dat het aantal series meevalt.

  Vrijdagochtend 50 vrij jongens : potentieel 49 series dat zijn 400 zwemmers !
  Vrijdagmiddag 50 vrij meisjes: 23

  Zaterdagochtend 200 vrij jongens: 32 x 3’30” = 1uur en 45 minuten
  Zaterdagochtend 200 wissel jongens: 23 = 1 uur en 15 minuten
  Dat is samen alleen al van 9 – 12 uur ! dan nog 200 ss meisjes en 100 rug meisjes en de populaire 4×100 vrij meisjes
  Hoezo pauze

  Zaterdagmiddag: 200 vrij meisjes: 17 series
  Zaterdagmiddag 200 wissel meisjes: 23 series
  samen al goed voor tot 18.30

  Zondagochtend 100 vrij jongens: potentieel 50 series => 1 uur en 15 min => weer 400 zwemmers
  Zondagochtend 400 wissel jongens: 11 series => 1 uur en 15 min
  Samen ook zo maar goed voor tot 11.45

  Zondagmiddag 100 vrij meisjes: 30 series

  misschien moet de KNZB gebruik maken van onderstaande Slotbepaling
  Het KNZB bondsbestuur behoudt zich het recht van wijziging voor indien de omstandigheden dit noodzakelijk maken.

  Uhm en die taart staat nog steeds :)

 17. Wat voor taart is het ? En voor welke sessies heb je een kaart nodig ? :)

 18. slagroomtaart van de Hema, mag ook Appeltaart zijn, wel een grote :)
  moet ik kiezen :( …. zaterdagochtend (200 ss, 4×100 vrij), zondagochtend (100 ss, 4x100wissel)

 19. Met weemoed denken we terug aan het NJK korte baan in Heerenveen afgelopen jaar. Wat een fijn Kampioenschap! Mooie series, eventueel opgevuld met mensen die net niet de limiet hadden gehaald, zodat het niet gebeurde dat er maar 2 zwemmers streden om de medailles. Voor iedereen plek genoeg, zwemmers, trainers en ouders hebben zich 3 dagen lang prima vermaakt. Onze jongste zoon zwemt dit jaar voor het laatst bij de junioren. Altijd meegezwommen op de 50m en 100m vrije slag en vorig jaar zelfs een medaille op de 50 vrij. Dit jaar denkt hij er serieus over om “kritisch te gaan kijken naar zijn opgave” zoals de KNZB dat zo prachtig omschrijft. Hij had al minder afstanden opgegeven na alle berichten, maar nu overweegt hij de vrije slag te schrappen uit zijn programma, gezien de deelname van maar liefst 400!!!!! zwemmers op dit onderdeel. Waarschijnlijk moeten de kinderen na het inzwemmen terug naar het hotel en pas terugkomen op het moment dat hun programma gezwommen gaat worden. Ideaal? Bij lange na niet. Een Nederlands Kampioenschap onwaardig. Een mooi idee van Frank, de slotbepaling. Maar wij geloven niet dat dit gebeurd. Zou ook wel in en in triest zijn voor al die kindertjes en ouders die zich zo verheugen op hun (eerste?) deelname aan het NJK. Het blijft heel erg stil vanuit de KNZB. Er is een gezegde: wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten. Alleen zijn degenen die op de blaren gaan zitten dit keer onze kinderen, als ze sowieso al kunnen zitten. En dan praat ik al niet eens meer over ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en verdere enthousiaste toeschouwers. Want deze zitten er toch nauwelijks. Maar, zoals sommigen fijntjes opmerken: het is ook het NJK voor de kinderen, en niet voor de ouders. Zonder ouders geen kind in het water, en de meeste kinderen vinden het geweldig als er speciaal voor hen toeschouwers aanwezig zijn. Het zal druk worden in de kantine in Terneuzen. De horeca zal er blij mee zijn. Taart, nee dank je, dat eten we alleen bij feestelijke gelegenheden. En het feestelijke gevoel is helemaal verdwenen. Ik hoop dat de KNZB met deze inschrijflijsten “kritisch gaat kijken naar de opgave” en zich afvraagt hoe het allemaal zo fout heeft kunnen lopen.

 20. Nee, ik heb ook geen taart in de aanbieding, die eet ik ook alleen bij feestelijke gelegenheden. We gaan voor de vierde keer naar de juniorenkampioenschappen met onze zoon en de club. Wat anders een feest is om bij te zijn, denk je nu alleen hoe krijg ik de alle kinderen uitgerust aan de start. Ik denk dat ik het weekend een taxichauffeuse ben tussen het zwembad en de kampeerboerderij. Je laat een kind toch niet vier uur wachten in een zwembad voor dat hij aan de beurt is? Laat aub de knzb nog tot een maatregel komen, zulke lange series is een kampioenschap onwaardig.
  We wachten met spanning de inschrijflijsten af.

Leave a Response