Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Maksim Sjtsjerbakov geschorst voor missen dopingcontroles

Email dit bericht Print dit bericht

De internationale zwemfederatie FINA heeft de Rus Maksim Sjtsjerbakov donderdag voor een jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement.
De schoolslagspecialist, vorig jaar bij de EK kortebaan goed voor brons op de 200 meter, werd weliswaar niet betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen, maar hij miste in een tijdsbestek van achttien maanden drie controles daarop.
Dat overkwam Rafael Munoz ook, maar hij had bij één gelegenheid een goede reden. De Spanjaard ging vrijuit op grond van een medisch attest waarin sprake was van een ”psychisch uitzonderingsgeval”. Munoz mocht meedoen aan de EK in Boedapest en veroverde de titel op de 50 vlinder.

Voor Maksim betekent dit overigens waarschijnlijk ook dat hij de Olympische Spelen in Londen aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Sinds 1 juli 2008 geldt de regel dat als een sporter langer dan 6 maanden geschorst wordt hij/zij ook niet deel mag nemen aan de volgende Olympische Spelen. Over deze regel is overigens nog een rechtszaak gaande bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) in Zwitserland in verband met de schorsing van schoolslag sprintster Jessica Hardy. Zij werd bij de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Beijing positief bevonden en voor 2 jaar geschorst, een schorsing die later werd teruggebracht tot 1 jaar. Door de ‘ongelukkige timing’ van haar positieve test betekent dit echter dat ze 2 Olympische Spelen zal missen, wat het American Arbitration Association panel te zwaar gestraft vond. Dit mede doordat Jessica aannemelijk wist te maken dat de positieve test het resultaat was van een vervuild voedingssuplement.

Tagged as: , ,

Leave a Response