Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

EK dag 3 series : Verlinden en Skvortsov uitgeschakeld (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Dag 3 van de Europese Kampioenschappen kortebaan begonnen net als de voorgaande dagen redelijk rustig. In de eerste programma’s waren er weinig verrassingen te noteren, ook niet onder de Nederlandse deelnemers. Zwemmers waarvan verwacht werd dat ze de (halve) finale zouden halen wisten dat te doen, de overige zwemmers presteerden redelijk. Pas bij de 200m vlinderslag werd het publiek onaangenaam verrast toen Joeri Verlinden bleek te zijn uitgeschakeld voor de finale. Een laatste 50m van 31.18 koste hem de kop, hij kwam met 1.56.15 op de 10e plaats uit, op minder dan 2 tienden van de nummer 8. Enige troost is dat ook de regerend kampioen en Europees recordhouder Nikolay Skvortsov zich teveel in hield en 9e werd. Hij kwam 0,01 tekort.

50m rugslag dames : Scheuder snelste, Van der Zanden komt net te kort
Hinkelien Schreuder maakte optimaal gebruik van haar onder water fases en zwom eenvoudig naar 27.38, de snelste tijd in de series. Zij laat de halve finale echter schieten in verband met de finale van de 100m wisselslag en de 4x50m wisselslag. Wendy van der Zanden viel met 28.43 iets tegen, werd 9e, had door de afmelding van Hinkelien alsnog mogen starten (al hoorde we gisteren dan landgenoten niet mogen invallen bij afmeldingen ?), maar kiest voor de 200m rugslag van morgenochtend.

50m schoolslag heren : geen problemen voor Van Aggele en Stekelenburg
Zowel Robin van Aggele als Lennart Stekelenburg plaatsten zich voor de halve finale van vanmiddag. Robin was met 27.18 de nummer 4, Lennart met 27.39 de nummer 9. Winnaar van vorig jaar Alessandro Terrin besloot niet van start te gaan.

400m vrijeslag dames : Sharon door, Rieneke uitgeschakeld
Na haar super 100m rugslag van gisteren was het even afwachten hoe vandaag de 400m vrijeslag bij Sharon van Rouwendaal zou gaan. Maar met 4.07.91 plaatste ze zich keurig als nummer 6 voor de finale van vanmiddag. Voor Rieneke Terink viel na de series het doek. Met 4.09.51 kwam ze niet in de buurt van de 4.04.35 waarmee ze zich voor het EK had gekwalificeerd en werd ze op 0.14 seconden van plaats 8 dus net 9e. Meest opvallende gebeurtenis in de series van de 400m vrijeslag was het uitstappen van Federica Pellegrini. Na 150m vond zij het genoeg, aan de reactie van een van de Italiaanse coaches te zien overigens niet gepland.

100m rugslag heren : Driebergen en Lijesen door, Willemsen en Kersten uitgeschakeld
Nick Driebergen twitterde ‘Matige race en toch als 4e naar de halve finale vanmiddag. Kan alleen maar beter gaan!’ en daarmee somde hij keurig zijn race op. Bastiaan Lijesen kwam met 53.08 erg dicht in de buurt van zijn pr van 53.05 en gaat als 8e door naar de halve finale (Nick als 4e in 52.39). Jurjen Willemsen was net als 2 Russen en 2 Italianen het slachtoffer van de 2-per-land regel, maar met 53.39 tekende hij wel voor een PR. Jan Kersten kwam met 55.35 gewoon tekort.
Stanislav Donets nam met uiteindelijk 4 Russen in de top 7 geen risico en zette alvast 49.98 op de klok. Zijn eigen Europees record staat op 48.97, het wereldrecord sinds december vorig jaar op 48.94.

100m schoolslag dames : Nijhuis en Brouwer gecontroleerd door
Op de eerste 50m was Moniek Nijhuis een halve seconde sneller, op de 2e 50m Tessa Brouwer een tiende. Resultaat : 3e en 4 all-in met respectievelijk 1.07.12 en 1.07.51. Keurige gecontroleerde races en prima halve finale plaatsen. Snelste in de ochtend was Sophie de Ronchi met 1.06.93, voor de halve finale was 1.09.27 nog voldoende.

100m wisselslag heren : Mankoc op voor zijn 10e titel
Op dit nummer geen Nederlandse deelname, maar wel een sterk veld. Vorig jaar wist Peter Mankoc het wereldrecord nog aan te scherpen tot 50.76 maar werd hij in de finale verrassend geklopt door Duje Draganja. Verrassend vooral omdat de 9 afleveringen ervoor alle titels op de 100m wisselslag naar Mankoc waren gegaan! Misschien dat hij morgen alsnog zijn 10e titel kan halen ? Vanochtend ging hij in ieder geval eenvoudig als 3e door in 54.13, vlak achter de 53.82 en 53.95 van Tomas Fucik en Markus Deibler.

100m vlinderslag dames : wie kan Inge Dekker bedreigen ?
Met een soepele 58.09 liet Inge Dekker er geen twijfel over bestaan wie de favoriete is op de 100m vlinderslag. ‘Vanochtend 100vlinder makkelijk gezwommen en door naar de halve finale! Nu lekker lunchen’ aldus Inge zelf.

200m vlinderslag heren : teleurstelling voor Verlinden
Hij leek vrij zeker van zijn zaak met een overwinning in zijn serie, maar uiteindelijk stond Joeri Verlinden na de 200m vlinderslag met lege handen. De 31.18 op de laatste 50m was net te weinig voor een finale plaats, met 1.56.15 kwam hij 0.18 tekort. Nikolay Skvortsov, regerend kampioen en Europees record houder, deed het nog erger, want hij werd met 1.55.97 op slechts 0,01 uitgeschakeld.

4x50m wisselslag dames : zonder fouten wederom goud
Na de series van de 4x50m wisselslag lijkt het erop dat de finale ook wel schriftelijk afgedaan kan worden. Met 27.41 voor Femke Heemskerk, 30.75 voor Tessa Brouwer, 25.13 voor Ranomi Kromowidjojo en 23.63 voor Marleen Veldhuis is het gat met nummer 2 Duitsland ruim 3 seconden! Bedenk daarbij nog de finale opstelling van Nederland met Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi, dan kan alleen een foute overname nog roet in het eten gooien. Duitsland, Italie en Rusland lijken de 3 landen te zijn die mogen strijden om zilver en brons. Noorwegen werd uitgeschakeld door een te snelle overname van de laatste zwemster : -0.04…

1500m vrijeslag heren, langzaamste serie : sub-15-minuten
Voor het eerst onder de minuut op de 100m vrijeslag is een prestatie die veel zwemmers zich herinneren, voor het eerst onder de 15minuten op de 1500m vrijeslag is echter voor een stuk minder zwemmers weggelegd. Vanochtend voegde Uladzimir Zhyharau zich bij die groep met zijn tijd van 14.59.77. Vanavond wordt de snelste serie van dit programma gezwommen met medaillekandidaat Job Kienhuis.

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Response