Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Geen ranglijsten bij inschrijving NJK korte baan (update)

Email dit bericht Print dit bericht

Vandaag zijn de limieten voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan bekend gemaakt. Deze limieten zijn gebaseerd op de nieuwe tabellen van het MSS. En alhoewel de tabel misschien in zijn totaliteit weer iets scherpere tijden bevat, zijn de limieten zeker voor de jongere jongens en meiden niet sneller geworden. Dit omdat de limieten mee ‘groeien’ met de leeftijd van de zwemmers. Hierdoor zijn de limieten voor bijvoorbeeld de jongens junioren 1 (1998) gebaseerd op G-niveau en die van meisjes junioren 1 op F-niveau. Kijken we naar de limieten van de jongens junioren 4 of meisjes junioren 3, dan moeten zij voldoen aan het E-niveau van het MSS.
Op zich past deze opbouw van limieten zeer goed in de lijn die de KNZB al hanteert voor de selecties en limieten voor de senionren/jeugd.

Wat deze beslissing voor gevolgen heeft op de deelnemers aantallen zal in de komende maanden duidelijk worden, maar dat er bij de jongste junioren veel deelnemers zullen zijn is al wel duidelijk. Een korte blik in de ranglijsten van dit seizoen leert ons bijvoorbeeld dat er nu al 35 jongens hebben voldaan aan de 100vrij limiet. En op de 50m vrijeslag staat de teller al op 38, voor dit seizoen. Daar komen dus nog de zwemmers bij die dit seizoen die afstand nog niet gezwommen hebben.
Kijken we naar de jongens junioren 2 dan zijn er zelfs al (schrik niet) 58 (!!) zwemmers die aan de limiet voor de 50vrij hebben voldaan….

In ieder geval kan er NIET meer ingeschreven worden op basis van ranglijsten, de zwemmers zullen weer ‘gewoon’ aan de limieten moeten voldoen, maar dat lijkt in ieder geval bij de jongste leeftijd totaal geen probleem te worden…..

UPDATE : Rectificatie limiettijden NKkb Terneuzen meisjes junioren 2
Per abuis zijn de limiettijden meisjes junioren 2 gepubliceerd op E-niveau. De meisjes junioren 2 zouden op basis daarvan aan snellere tijden moeten voldoen in vergelijking met het jaar 2010 en sneller dienen te zijn dan de jongens junioren 2.
De limiettijden voor de meisjes junioren 2 zijn dientengevolge aangepast op F-niveau in relatie tot het nieuwe MSS. Daarmee heeft een groeimodel gestalte gekregen dat er als volgt uitziet.
Voor deelname aan de NJK kb dienen jongens junioren 1 en 2 tijden te zwemmen op G-niveau. Jongens junioren 3 en 4 presteren respectievelijk op minimaal F- en E-niveau. Meisjes junioren 1 en 2 acteren tenminste op F-niveau en meisjes junioren 3 op E-niveau.

De nieuwe versie van de limiettijden :
Limieten NJK kortebaan 2011

Tagged as: , , ,

4 Comments

 1. Wat een geschuif met die limieten toch steeds, ik heb ze niet bekeken maar hoor van verschillende kanten dat ze langzamer zijn in sommige gevallen dan voor de aanpassing na de introductie van de “snelle pakken.”

  Waarom niet het volgende systeem ipv vastgestelde tijden:

  stel van te voren het aantal series per nummer en leeftijd vast dat je maximaal wilt laten verzwemmen, bv 4. In een achtbanen bad is dat dus 32 zwemmers. Vervolgens stel je de limietperiode vast bv 1 januari 2009 – 1 januari 2010. Vervolgens maak je een ranglijst per categorie en afstand over deze periode en nodig je de snelste 32 zwemmers uit en nog een aantal reserves voor als mensen een nummer waarvoor ze zich geplaatst hebben niet willen zwemmen.

  Zo weet je altijd zeker dat de sessieduur niet uit de hand loopt of veel te kort is.

 2. Daar kan je als zwemmer niets mee. Als ik ga trainen heb ik een doeltijd, dan haal je die doeltijd, maar zijn er 32 sneller dan jij: dan mag je nog niet mee doen met de NK. Ik denk dat het heel belangrijk is dat zwemmers aan het begin van het seizoen weten wat er van ze verwacht wordt, en wat daar dan tegenover staat. Dat de limieten blijven verschuiven is natuurlijk ook niet handig, daar ben ik het mee eens. Ook voor de senioren is het onderlinge verschil tussen de afstanden enorm. Ik ben het er ook mee eens dat de limieten wel rekening moeten houden met hoeveel deelnemers er uiteindelijk ongeveer zouden komen op die afstanden.

 3. Combinatie van bovenstaand commentaar is eigenlijk een pleidooi voor A en B limieten zoals die er vroeger kennelijk waren. De echte limiet is dan de A-limiet (bijvoorbeeld E of D niveau), haal je die dan doe je zeker mee. Met een B Limiet (bv F of G niveau) kan je je inschrijven maar ben je niet zeker van deelname omdat er bv maximaal 5 series (50m,100m), resp 3 series (200,400m) zijn. Daarmee voorkom je de nadelen van een willekeurige ranglijst maar bevorder je wel (iets) bredere deelname en dat zonder limiet inflatie. Ook weet je aan het begin van het seizoen je doeltijden. Best of both worlds. Waarom B Limieten? Omdat NL te klein is voor voldoende deelname op strenge limieten van internationaal niveau.

  groet

  – bas

 4. Als je dan toch een tijd wil nemen om de reden die Arjan aangeeft, dan is de B limiet idd de oplossing om toch een motivatie voor de zwemmers te hebben in de vorm van een tijd (A limiet) en dmv de B limiet de verzekering dat je een redelijk deelnemersveld hebt.

  Ik vraag me overigens wel af of het mogelijk is de NK limiet als je doeltijd te stellen, als ze iedere editie zo veel verschillen met de vorige editie en toevallig deze keer ook nog relatief laat worden bekend gemaakt.

  Het is voor zwemmers die met de NK limiet als doeltijd werken dan ook te hopen dat de limiettijden de komende jaren ongeveer gelijk zullen blijven.

Leave a Response