Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Senioren en jeugd definitief ‘open’ bij NK’s

Email dit bericht Print dit bericht

Eind augustus plaatsen wij naar aanleiding van de bekendmaking van de limieten en bepalingen voor het Nederlands Kampioenschap kortebaan een artikel op zwemsite. In de reacties die op de bekendmaking van de bepalingen volgden, ging het vooral om het feit dat het NWK een verdergaande ‘Open’ status kreeg, waarbij er bij zowel de jeugd als de senioren alleen nog medailles zouden zijn voor de nummers 1, 2 en 3 in de uitslag, ongeacht of het hierbij Nederlandse of buitenlandse zwemmers betreft. Om aan alle mogelijke onduidelijkheid over dit punt een einde te maken, hebben we de KNZB gevraagd of de bepalingen ook zo bedoelt waren. Vandaag ontvingen wij hierop het volgende antwoord :

“Hierbij bevestigen we dat er ook jeugd ONK medailles zijn.
Dat wil zeggen goud, zilver, brons voor de eerste drie aankomenden (buitenlands of nederlands) voor zowel all-in als jeugd apart. Daarnaast krijgt de eerst aankomende Nederlandse zwemmer (jeugd en all–in) een kampioenschapsdiploma. Dit is inderdaad aangepast ten opzichte van vorig jaar.

De KNZB heeft er enkele jaren terug voor gekozen de NK’s Open NK’s te maken.
De prijsuitreikingen in het afgelopen jaar met zowel ONK als NK medailles leverden veel onduidelijkheid op bij zowel publiek als deelnemers.
Jeugdzwemmers konden zelfs 4 medailles halen op één afstand.
De prijsuitreikingen verliepen daardoor chaotisch en onoverzichtelijk en kosten relatief veel tijd.
De keuze voor een ONK is destijds gemaakt door het bondsbestuur. Dit heeft als gevolg dat er ONK medailles worden uitgereikt. De KNZB vindt het niet wenselijk per programmanummer dubbele medailles uit te reiken.
Er is daarom dit jaar voor gekozen om uitsluitend ONK medailles uit te reiken, met daarnaast een kampioenschapsdiploma voor de eerst aankomende Nederlander.”

Tagged as: ,

15 Comments

 1. Waar ik woon (Stein) is elk jaar wel een open Nederlands Kampioenschap triathlon.
  De laatste editie was de sprint + lange afstand. Daarbij werd de prijsuitreiking als volgt gedaan (inclusief leeftijdscategorieën):
  categorie zonder buitenlanders: NK medailles (dus geen ONK podium en geen ONK medailles)
  categorie met buitenlanders: die kregen bij podiumplaatsen een ONK medaille en 1, 2 en 3 uit NL een NK medaille.
  Bijvoorbeeld: nr.1 buitenlander, nr. 2 Nederlander, nr. 3 buitenlander (ONK podium) NK podium schuift nr. 2 van ONK op naar 1 en dan nummers 2 en 3 uit Nederland erbij.

  Dit kan bij het zwemmen ook.
  Hoeveel jeugdzwemmers halen een podiumplaats bij de senioren?
  Er zullen ook nummers zijn zonder buitenlanders.

  Los daarvan vind ik dat de nummers 1, 2 en 3 uit Nederland een medaille behoren te krijgen!
  Nee, wat krijg je nu, een diploma.
  Kijk mensen, ik ben Nederlands Kampioen. Oh wat leuk, mag ik de medaille zien? Nee sorry, die heb ik niet, heb alleen maar een diploma gekregen.

  Het heeft wellicht weinig zin, maar ik kan me hier echt kwaad over maken.
  Ze willen zoveel doen aan talentontwikkeling. Dan laat die zwemmers de beloning krijgen die ze verdienen. Dan zorg ervoor dat ze gemotiveerd blijven!

 2. Afgelopen weekend was er in Tilburg een open NK 10 km hardlopen op de weg met gewoon medailles voor de eerste 3 Nederlanders en dan ook nog in verschillende leeftijdsklassen. Ik heb niemand horen klagen dat dat te ingewikkeld was.

  Er lijken de afgelopen jaren aardige stappen te zijn gezet in het creëren van een goed topsportklimaat. Met de NTCs en RTCs, de SwimCups en ook de open NKs zijn er voor (bijna-)toppers betere kansen en omstandigheden dan 5 tot 10 jaar geleden. Met het MOZ-plan is ook op het gebied van talentontwikkeling wel het een en ander verbeterd. In Londen zullen we zien of dit allemaal ook echt iets oplevert.

  Het lijkt er alleen wel op – zoals ook Rick al eerder betoogde – dat de aandacht momenteel wel heel erg uitgaat naar de absolute top en de gedroomde weg daarnaartoe (vie MOZ-plan en de juiste kolom in de niveautabellen). Voor zwemmers die het topniveau niet halen, of dat via een andere dan de officiele weg willen doen, is volgens mij onvoldoende aandacht. De veranderingen bij de NKs (o.a. limieten, medailles) zijn daarbij misschien wel meer symptoom dan oorzaak.

  En dat is jammer. Want ook voor een goed topsportklimaat is het belangrijk dat er een brede en gemotiveerde groep subtoppers is. Die subtoppers zijn vreselijk belangrijk voor het motiveren van de aanstormende jeugd in de verenigingen. Zij zorgen ervoor dat niet alleen bij de RTCs/NTCs maar ook bij veel verenigingen serieus aan prestatief zwemmen kan worden gedaan. Zij motiveren de trainers bij de verenigingen om hun kennis op peil te houden en zich maximaal in te zetten voor de zwemsport. Ook zijn het vaak de subtoppers die met hun kennis en ervaring uiteindelijk als trainer de talenten van de toekomst gaan begeleiden.

 3. Zou het misschien een mogelijkheid zijn om de jeugd NK niet ‘open’ te maken en de senioren wel ?
  ALS de KNZB dan al problemen heeft met de onduidelijkheid en duur van de prijsuitreiking, dan zou het ook op die manier opgelost kunnen worden.

  Bij de senioren is het niveau op vrijwel alle afstanden dusdanig hoog dat het behalen van een medaille niet de motiverende factor zal zijn om al die uren in het water te gaan liggen. De zwemmers die in aanmerking komen voor een senioren medaille zwemmen vaak al 10+ uur en ik verwacht dat er maar heel weinig zullen zijn die dat doen met als belangrijkste doel een medaille op het NK.
  Bij de jeugd kan een NK medaille juist wel een (extra) motivatie zijn om extra uren te gaan maken. Veel zwemmers van die leeftijd (15-16 jaar) maken juist dan de keuze of ze er echt voor willen gaan of dat ze deelname aan een NK voldoende vinden. Daarbij kan de kans op een medaille net dat duwtje in de rug zijn voor een zwemmer die altijd tussen de 4e en 10e plaats eindigde. Hebben ze eenmaal de keuze gemaakt om echt voor de sport te gaan, dan zoeken ze vaak ook een vervolg studie die daarbij past, waardoor ze de overgang naar de senioren en het top-niveau in Nederland kunnen maken.

  Iemand voors en/of tegens ?

 4. Hoeveel niet-nederlandse jeugd zwemmers doen er normaal mee? Is het niet sowieso al zo dat er vooral senioren zwemmers vanuit het buitenland mee doen?

 5. @ Arjan : In de afgelopen jaren volgens mij niet veel, maar blijkbaar voldoende voor de KNZB om de prijsuitreiking onoverzichtelijk te vinden…. En als er toch weinig buitenlandse deelnemers bij de jeugd zijn zou een niet-open-jeugd NK weinig impact hebben, maar wel duidelijkheid scheppen voor de Nederlandse zwemmers.

 6. @Martin Senioren/Jeugd wel open maken heeft toch gevolgen. De oudere zwemmers bij een club als die van mij zorgen voor exposure, voorbeelden, breedte, subsidie en sponsorinkomsten. Het zou raar zijn als we als club de trainingsuren met het steigen der leeftijd doen afnemen omdat de beste dan al weg zouden moeten zijn.

 7. Jeugd open…. want die zijn ouder? Mooi niet. Ik ben het seizoen (als senioren/jeugd trainer) begonnen met 13 jarige meisjes. Die zijn dus al opgegeven door de KNZB.

 8. @Rick : allereerst is mijn basis standpunt dat het volledig open maken van de NK senioren/jeugd en daarbij het afschaffen van medailles voor de het NK (dus alleen nog ONK) niet de juiste keuze is. Alle punten die aangehaald worden over motivatie, exposure, sponsorinkomsten vindt ik vele malen meer waarde hebben dan de punten die de KNZB aanhaalt om de afschaffing ervan te rechtvaardigen :
  – Onduidelijkheid bij de prijsuitreiking : op te lossen met etere communicatie
  – Te lange prijsuitreikingen : met een strakkere organisatie los je dit ook op
  – 4 medailles voor 1 zwemmer : wees trots op een dergelijk talent of zorg ervoor dat er dusdanig veel sterke zwemmers komen dat dat niet haalbaar is

  Mijn opmerking over het niet open stellen van de jeugd (dus niet de junioren, maar de jeugdcategorieën bij het ONK) en het wel open stellen van de senioren was meer een compromis tussen het gekozen beleid van de KNZB en de gedachten van de trainers in Nederland.

  Ik vraag me trouwens af of we het beleid op dit punt bij de KNZB kunnen beïnvloeden. Kunnen we hiervoor ook wijzigingsvoorstellen indienen op de jaarvergadering ?

 9. Martin,

  Wat Rick denk ik bedoelt is dat er jeugdwemmers zijn ( meisjes) die in het najaar 2010 jarig zijn en dus nog 13 zijn en nu trainen in zijn jeugdgroep, nu wedstrijden zwemmen om een jeugdlimiet te halen, om mee te doen bij ONK KB.

  De leeftijd is dus niet junioren, maar “gewoon” een groep die bij de jeugd hoort.
  Ik proef in zijn tekst een stukje frustratie….Hoezo talentontwikkeling, oog voor de zwemmers en zijn motivatie?

  Zou de KNZB niet in de gaten hebben, dat de jeugdkampioenschappen door de jeugd belangrijk worden gevonden, dat het jeugdigen motiveert, dat ze een doel nastreven om daar een podiumplek te willen behalen….EN dat beloond willen zien……
  Tja… Mag het? Sommige meiden zijn in december dan ook nog maar 13 jaar en de rest 14 of maximaal 15 jaar!
  Waardeer hun inzet en enthousiasme voor de zwemsport, zorg voor een podium waar ze kunnen schitteren als Nederlands beste!

 10. @Leonard : daarom ben ik ook een tegenstander van het open NK bij de jeugd!
  Ik stelde daarom als compromis voor om de jeugd GEEN open NK te maken en de senioren WEL.
  Natuurlijk zou dat ten koste kunnen gaan van de buitenlandse jeugdzwemmer die bij het NK mee doet, maar daar heb ik niet zo’n moeite mee. En als hij of zij zo goed is dat hij/zij bij een buitenlands kampioenschap wil mee doen, dan moet het halen van een finale en het streven naar een all-in senioren medaille maar het doel worden voor die buitenlandse zwemmer.

  Dus : Jeugd NK NIET open en senioren NK WEL open een optie ?

 11. @Martin,
  KNZB heeft de NK’s al veel onaantrekkelijker gemaakt. Een halfbakken compromis zit ik niet op te wachten. Gewoon medailles voor de Nederlanders, niks minder.

  Het hele E.ON talentplan kan mij gestolen worden. Dik betaalde coaches en begeleiders van de KNZB worden mede dik betaald vanuit ons belastinggeld en de (dikke) KNZB contributies van onze zwemmers, nemen deze besluiten met een pennenstreek, zonder verantwoording af te leggen. Ze weten me vooral te vinden als ik een talent heb, maar de impact van hun beslissingen op mijn andere zwemmers of mijzelf interesseert ze echt niet.

  Ik heb mijn besluit te stoppen al genomen. Er is maar één reden om daar vanaf te wijken en dat zijn internationale toernooien waarvoor mijn zwemmers zich kunnen plaatsen. Dat motiveert me dan wel, want dan hebben we weer concrete doelen.

 12. @Rick,
  Enig idee of het mogelijk is om een voorstel in te dienen bij de bond om deze beslissing terug te draaien ?
  Zal zeker niet meer gebeuren voor de NK kortebaan van komende december, maar mogelijk voor de ONK ?

  Ik ben niet zo thuis in de statuten van de bond, wie heeft hier een antwoord op ?

 13. @ Rick

  Als je al zo gefrustreerd bent lijkt het me ook beter dat je gewoon stopt, volgens mij is er niks erger voor een zwemmer dan een gefrustreerde trainer!

  Dit is nou eenmaal KNZB beleid, kan je op de verschillende site’s wel hard roepen wat je er van vindt, je kan je eigen structuur er natuurlijk ook op aanpassen, om zo je talentvolle zwemmers dat laatste stapje ook te laten nemen.

 14. @Erik,

  Goed dat je ook je achternaam erbij zet. Weet ik wie het zegt.

  Het probleem is een beetje dat ik zelf een zwemmer ben geweest die juist gemotiveerd is geweest door die medailles. Zonder dat was ik niet gekomen waar ik nu ben. Dus het raakt me redelijk persoonlijk. En midden in de nacht wakker worden en een reactie schrijven is dan niet slim, dat geef ik toe.

  Ik kan mijn zwemmers proberen elke stap te laten nemen die denkbaar is en soms lukt dat ook. Maar het is lastig een doel te formuleren als logische doelen als NK finales en NK medailles het ene jaar heel eenvoudig en het andere jaar heel moeilijk zijn, afhankelijk van de buitenlandse deelname. Sporten waarbij er open NK’s zijn hebben soms wel en soms geen medailles voor Nederlanders. Maar meestal zijn er geen medailles omdat dit praktische problemen heeft, zoals in sporten waarin 1 tegen 1 gestreden wordt. Met zwemmen is dat niet zo. Waarom de medailles niet handhaven. Van mij mag dat zonder ceremonie. Het doel is echter van elke zwemmer de nummer één van Nederland, Europa of de Wereld te worden. Toch flauw als je het eerste doel haalt en een zilveren of bronzen medaille krijgt.

  Mijn zwemmers trainen 7 a 8 keer per week in het water met daarnaast land en krachttraining. Daar laten ze veel voor vallen, vooral ook sociale zaken. Je komt dan wel op een punt dat je je afvraagt of iemand persoonlijke ontwikkeling niet meer gebaat is bij een socialer leven dan bij het nastreven van een doel dat er ineens niet is omdat Bernard en andere toppers op de deelnemerslijst staan.

 15. @Erik,

  Nog een ding. De KNZB heeft altijd op mij kunnen rekenen. Ik heb heel wat vakantieweken opgenomen om tijdens KNZB activiteiten te helpen, zonder vergoeding. Het doet me dan ook pijn om te zien dat de KNZB steeds minder voelt als “mijn KNZB”.

Leave a Response