Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

KNZB maakt ONK kortebaan limieten bekend (update)

Email dit bericht Print dit bericht

Vandaag verscheen op de site van de KNZB het bericht dat de limieten voor de Open Nederlandse Kampioenschappen Kortebaan bekend zijn. Deze wedstrijd, die tijdens het Sinterklaasweekend (3-5 december) gehouden wordt in het Sloterparkbad in Amsterdam, valt op de internationale kalender net tussen 2 belangrijke wedstrijden in. Van 25 tm 29 november vindt in Eindhoven de EK kortebaan plaats en van 9 tm 15 december worden in Dubai de WK kortebaan gezwommen. Of dus in Amsterdam veel toppers verwacht moeten worden in nog maar de vraag, maar aan de andere kant biedt dat mogelijk aan jeugd talenten de kans om ervaring te doen in het zwemmen van finales.

In het bericht op de KNZB site wordt verder gemeld dat de ONK limieten wederom gebaseerd zijn op de MSS tabellen. Nu worden de nieuwe tabellen volgens de richtlijnen pas in september bekend gemaakt en dus zijn de limieten nog gebaseerd op de MSS tabellen van februari 2010. Of dit betekent dat de limieten voor het ONK 2011 sneller zullen worden zal dus pas over een maand duidelijk worden.

Naast de limieten voor de valide sporters zijn er tevens limieten bekend gemaakt voor de gehandicapten. Net als bij de afgelopen zomer NK wordt het programma voor hen ge├»ntegreerd in dat van de valide zwemmers. Voor beide partijen kan dit een positief effect hebben, want voor de gehandicapten betekent dit dat hun sport meer aandacht krijgt en voor de valide sporters dat ze tussen de programma’s door iets meer rust zullen hebben. Dat laatste zal bij sommige programma’s hard nodig zijn, want in tegenstelling tot het ONK afgelopen zomer wordt er niets vermeld over eventuele plaatsing via een ranglijst. Voorlopig gaan we er dan ook vanuit dat dit niet zal plaatsvinden bij de komende ONK kortebaan.

Limieten ONK kortebaan 2010
Bepalingen ONK kortebaan 2010

Noot : de bovenstaande bestanden komen van de site van de KNZB. De notitie in de kantlijn in de bepalingen staat ook als dusdanig in het bestand op de KNZB site. Blijkbaar was men nog niet toe gekomen aan de verwerking ervan. Verder staan er 2 tegenstrijdige regels in voor wat betreft het wel of niet doorgaan van een B-finale :
– B-finales worden uitsluitend gezwommen wanneer er na het verwerken van de afmeldingen 4 of meer B-finalisten zijn.
– B-finales worden uitsluitend gezwommen als er meer dan 2 B-finalisten zijn.
Dit zullen we nog even navragen bij de KNZB en hier toevoegen als het duidelijk is.

UPDATE 1-9-2010 : De bepalingen zijn tekstueel aangepast.
Het is nu duidelijk dat er bij minimaal 3 B-finalisten een B-finale gezwommen zal worden :
B-finales worden uitsluitend gezwommen als er meer dan 2 B-finalisten zijn.
Verder is de tekst over de medailles aangepast naar :
De eerste drie deelnemers all-in (Nederlandse en buitenlandse deelnemers) ontvangen een gouden resp. zilveren of bronzen ONK medaille. Daarnaast ontvangen de eerste drie jeugd deelnemers (Nederlandse en buitenlandse deelnemers) een gouden resp. zilveren of bronzen ONK jeugd medaille.
Daarbij lijkt het nu dus wel duidelijk dat er ook bij de jeugd slechts 1 set goud-zilver-brons wordt uitgedeeld, ongeacht de aanwezigheid van buitenlandse zwemmers in de top-3. Bij een sterke bezetting vanuit het buitenland kan de Nederlandse jeugd dus buiten de medailles vallen.

Tagged as: ,

6 Comments

 1. Wat ook opvalt in de bepalingen is dat er dit keer alleen ONK medailles zijn ook gaan deze naar buitenlanders. Er worden net als tijdens het ONK in Eindhoven afgelopen seizoen dus geen aparte NK medailles meer uitgedeeld aan de eerste drie Nederlandse zwemmers. Met als verschil dat dit tijdens het ONK in Eindhoven niet in de bepalingen stond.
  Tijdens dit ONK korte baan zullen er wel niet zoveel buitenlanders aan de start komen, maar het lijkt me geen goede zaak dat de eerste drie Nederlanders niet automatisch een medaille ontvangen. Het blijven toch de Nederlandse kampioenschappen!

 2. In de bepalingen lees ik wel dat dit alleen geldt voor de ALL-IN prijzen, dus niet voor de jeugd medailles. Het lijkt dus dat er bij de jeugd wel aparte medailles zijn voor de Nederlandse zwemmers en de buitenlandse. Overigens ben ik het men Niels eens dat het vreemd is dat buitenlanders in staat een Nederlands kampioenschap te winnen.

  Als ik me niet vergis is dit in Amerika opgelost door de A-finale alleen te vullen met Amerikaanse zwemmers, buitenlandse zwemmers kunnen zich alleen plaatsen voor B (en C) finales. En aangezien de medailles verdeeld worden onder de zwemmers uit de A-finale betekent dat automatisch dat het Amerikaanse zwemmers zijn.

  Nadelen van dit systeem als dat ook in Nederland ingevoerd zou worden is dat eventuele sterke zwemmers uit het buitenland geen stimulans voor Nederlandse zwemmers kunnen zijn in de A-finale. En hoe gaan we om met het systeem van de snelste serie tijdens het finale programma ? Mogen buitenlandse zwemmers dan ook niet in de serie zwemmen ?

 3. Bij het ONK 2010 stond in de bepalingen nog dat er medailles waren voor Nederlanders. Een jeugdzwemster van ons was 2e Nederlandse en 3e all-in (Martin, dat is inclusief buitenlanders). We hebben de KNZB gewezen op de bepalingen en uiteindelijk is de medaille toegestuurd!

  De KNZB heeft dus wel degelijk nog medailles gegeven voor Nederlanders tijdens de ONK 2010, maar hier geen ruchtbaarheid aan gegeven!

  Heeft iedereen wel zijn medaille gehad?

 4. Ik ben even zo vrij om hier ook de reactie van Rick op dit onderwerp op zwemkroniek te plaatsen, omdat ik denk dat het zeer goed het gevoel onder woorden brengt van veel clubtrainers. Het is mooi dat de RTC’s en NTC’s de snelste zwemmers willen opleiden tot toppers, maar zonder vissen in de vijver vang je al snel niets meer…..

  ——————————–

  Geen medailles meer voor Nederlanders op ONK…
  …of waarom is de Kampioen van Nederland volgens de KNZB geen Nederlands Kampioen is.

  In een discussie hier op het Zwemkroniek Forum onder de titel “Medaille uitreiking ONK” heb ik al eens gezegd wat ik van het plan vond dat er geen medailles zouden zijn voor Nederlanders op het ONK. Blijkbaar geen interessante discussie, want geen reacties. Bij het ONK 2010 werden door de KNZB de bepaling niet aangepast. Hoewel op de wedstrijd zelf geen medailles waren, zijn die na afloop wel aan medaillewinnaars toegestuurd (in ieder geval naar mijn club).

  Voor de ONK kortebaan 2010 is ook het reglement aangepast, waarmee duidelijk is dat voor de Nederlandse top 3 geen medailles meer zijn.

  Opsomming van doelstellingen die clubzwemmers is ontnomen:

  [1] Behalen NK limiet.
  Limieten zijn aanmerkelijk scherper, waardoor een gedeelte van de clubzwemmers ze niet meer konden halen

  [2] Behalen NK finale.
  De ene NK zijn er tot 5 snelle buitenlandse finalisten, de andere NK 0. Het is onmogelijk nog een NK plaats om te zetten in een richttijd.

  [3] Behalen NK medaille.
  Net als bij [2], als er veel snelle buitenlanders zijn (soms Olympische medaillewinnaars), dan is dit doel veel onrealistischer dan op momenten dat er amper buitenlandse belangstelling is.

  Het is dus onmogelijk vooraf doelen te bepalen anders dan het verbeteren van jezelf in vergelijking tot jezelf. De ONK is verworden tot een wedstrijd als alle anderen.

  Het effect zie ik op de club. Flink wat zwemmers haken af. Voor mij als coach is er zo ook geen fatsoenlijk seizoensdoel meer over.

  Ik begrijp de KNZB niet. Voor talenten richting internationale toernooien zijn er prachtige plannen en doelen. Maar voor de afvallers wordt alle doelen ontnomen. Het lijkt wel alsof de KNZB af wil van het clubzwemmen.

  Het gekke is dat de KNZB wel graag heeft dat ik als coach talenten goed en gemotiveerd op ga leiden. Maar ze vergeten dat ik de afvallers moet opvangen en zij zelf alleen de succesgevallen krijgen.

  Ik hoop van harte dat de ONK medailles voor Nederlanders terugkeren!

  Graag reacties!

  Rick Beerendonk

  PS Hopelijk blijven de Nederlandse Records nog wel voorbehouden voor Nederlanders en wordt dat niet vervangen door records gezwommen tijdens Nederlandse wedstrijden. ­čśë

 5. B-finales worden uitsluitend gezwommen als er meer dan 2 B-finalisten zijn.

  In tegenstelling tot de conclusie die in het stuk door Martin wordt getrokken Betekend dit volgens mij dat er pas bij 3 B finalisten een B finale is. Er staat immers duidelijk meer dan 2…

 6. @Marielle : je hebt gelijk, typefoutje verbeterd naar ‘3 B-finalisten’

Leave a Response