Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Does age matter ?

Email dit bericht Print dit bericht

Dara Torres

In de jaren 70 lag de piek bij zwemmers voordat ze 20 werden. In de jaren 80 en 90 verschoof dat langzaam naar mid-20 en in de afgelopen 10 jaar zien we steeds meer zwemmers die ook als ze de 30 gepasseerd zijn nog op het hoogste niveau presteren. Maar 1 persoon steekt er in dat opzicht duidelijk bovenuit en dat is Dara Torres.
Bij de spelen van Beijing won zij op 41 jarige leeftijd het zilver op de 50m vrijeslag waarbij ze slechts 0,01 toe hoefde te geven op winnares Britta Steffen. Dat waren voor Dara de 5e Olympische Spelen, de eerste waren in 1984 in Los Angeles!
En nu op 43 jarige leeftijd heeft Dara officieel aangekondigd dat ze wil gaan proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. In 2008 is ze reeds de oudste Olympische medaille winnares ooit bij het zwemmen geworden en met 12 Olympische medailles staat ze gelijk met Jenny Thompson voor de meeste Olympische medailles voor een Amerikaanse vrouw.

Grootste vraag in het vervolg van de zwemcarrière van Dara zal zijn of haar lichaam het vol houdt. Ze heeft de afgelopen decennia wel erg gezond geleefd, maar heeft ondertussen ook al meer dan 15 operaties ondergaan, waaronder vorig jaar nog een high-tech operatie aan haar linker knie. Op de vraag wat haar drijft om toch weer het water in te duiken is het antwoord duidelijk : ze mist het zwemmen.
In haar woorden “I wanted to get back into swimming on my terms. I just started training with the kids again and they are all giving me grief and teasing me. I have huge goggles and they asked me if windshield wipers come with them. It’s going to be fun being back again,” aldus Torres. “It depends on what my body dictates. I know that I am more susceptible to injury. Now that I’m a little bit older, it’s going to be even harder than when I was 41.”

Tagged as:

Leave a Response