Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Zilver en brons sluiten EK af (video)

Email dit bericht Print dit bericht

lenDe laatste finale sessie betekende nog 2 mooie medailles voor het Nederlandse team. Op de 50m vrijeslag was er zilver voor Hinkelien Schreuder en op de afsluitende 4x100m wisselslag was er brons voor de heren ploeg. Nick Driebergen (54.48), Lennart Stekelenburg (1.00.79), Joeri Verlinden (51.40) en Sebastiaan Verschuren (47.32, de snelste split van het hele veld, met een terugbaan van 24.48) kwamen tot 3.33.99, onder het oude kampioenschapsrecord en een verbetering van het Nederlands record was sinds de series op 3.36.00 stond. Ze moesten de ploegen van Frankrijk en Rusland voor zich dulden, al kwam Verschuren in de laatste 50m weer mooi richting Lagunov. Rusland nam overigens wel veel risico, want met 2 overnamen van 0.00 en 1 van 0.12 was het risico op diskwalificatie behoorlijk groot. In dat geval hadden we hun vrouwelijke collega’s gevolgd, want die werden geen Europees kampioen op de 4x100m wisselslag door een te snelle overname van Efimova. Met -0.12 was zij 9 honderdsten te snel.

Conclusie na een ruim een week EK : het Nederlandse zwemmen is in de breedte een stuk beter geworden en heeft nog voldoende potentie om door te groeien.

50m vrijeslag dames : Hinkelien Schreuder zilver

50m schoolslag dames : Moniek Nijhuis 4e

4x100m wisselslag heren : brons

Tagged as: , , , , , ,

5 Comments

 1. Maakt Duboscq niet eerst de vlinderbeenslag en dan pas de armslag. Naar mijn weten mag dat toch niet? Het is jammer genoeg niet heel goed te zien.

 2. Heb het een keer of 10 bekeken en het is een twijfel geval.
  De regels zeggen volgens mij dat de vlinderkick tijdens of na de armslag gemaakt mag worden.
  Dus op het moment dat de armslag wordt ingezet (de handen uiteen gaan) mag de kick gemaakt worden.
  Het is onduidelijk of Duboscq dat doet voordat hij de kick inzet.
  Voordeel van de twijfel zeg ik.

 3. Hij maakt zn beenslag wel heel erg vroeg inderdaad, maar volgens mij is daar nog nooit iemand voor gediskwalificeerd. In dit geval zou ik ook voordeel van de twijfel zeggen, maar zoiets is nauwelijks te zien door de officials aan de zijkant. Net als de vele vlinderbeenslagen van sommige zwemmers (oa. winnaar Scozzoli) bij de 50m school finale. Tijd voor het gebruik van videobeelden door de jury? Zie ook mijn reactie twee berichten geleden.

 4. Die meerdere beenslagen bij de 50m schoolslag start is inderdaad iets wat in mijn ogen zo snel mogelijk uitgebannen moet worden dmv video beelden.
  Sinds de WK in Rome zijn er volgens de berichtgeving video beelden beschikbaar voor de jury en je kan mij niet wijs maken dat ze het niet gezien hebben…..

  De jury (bovenwater) verwijt ik overigens niets, want het is werkelijk niet te zien!
  Naar aanleiding van de swimcup in Eindhoven waar Devi Wolthuizen geklopt werd in de finale van de 50m schoolslag door de illegale kicks na de start van zijn concurrent, heb ik het zelf ook uitgeprobeerd (series 50m schoolslag Maastricht) en bekeken in meerdere baden en bij meerdere zwemmers en je ziet het van de kant gewoon niet.
  Schittering van de zijkant en luchtbelletjes vanaf de startblokkant maken het onmogelijk om met zekerheid vast te stellen dat iemand het deed….

 5. Het is inderdaad niet goed te zien, handen kunnen al uit elkaar gaan. Voordeel zwemmer.
  Ik weet zelf ook uit ervaring dat het niet te zien is vanaf de kant. En zeker niet in een baan 5.
  Eens met Martin en Niels dat beelden gebruikt kunnen bij de start van de 50 meter. Maar op deze manier zie je maar een paar banen. Dan moet het wel eerlijk zijn en bij alle banen gebeuren.

Leave a Response