Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Wordt Bousquet de snelste man ter water ?

Email dit bericht Print dit bericht

Frederick Bousquet

Frederick Bousquet

Er is in de afgelopen jaren ontzettend veel over gezegd en geschreven, de invloed van de pakken op de prestaties in het water. Records gezwommen in de pakken zouden de komende 10 jaar niet meer verbeterd worden en het zwemmen zou moeite hebben om interessant te blijven voor het publiek. Ondertussen zijn er in Amerika de eerste grote wedstrijden geweest (de Nationals) en op dit moment zijn de Europese kampioenschappen in volle gang. Tot nu toe nog zonder wereldrecords en naar verwachting zal dat ook zo blijven. Camille Lacourt kwam er op de 50m rugslag nog het dichtste bij met 24.07, slechts 0.03 boven het wereldrecord van Liam Tancock van de WK in Rome vorig jaar. Met die tijd van 24.07 was Camille wel 0.73 (!) sneller dan het wereldrecord van 1 januari 2008, toen nog op naam van Thomas Rupprath. En zelfs als we een lange broek nog niet tot snelle pakken rekenen, was hij ong sneller dan de 24.33 van Randall Bal in december 2008 bij de Dutch Swim Cup in Eindhoven.

Ook op de 100m rugslag was het Lacourt die met 52.11 zeer dicht in de buurt van het wereldrecord van Aaron Peirsol kwam. Aaron zwom in juli 2009 in Indianapolis in een lange broek naar 51.94. Daarvoor hadden hij en Aschwin Wildeboer het wereldrecord van Peirsol van 1 januari 2008 van 52.98 al bijgesteld tot 52.38, waarbij Aschwin gebruik maakte van een volledig pak. Lacourt kan zich dus met recht de snelste man ter water noemen op de rugslag.

Op de vrijeslag is dat nog een ander verhaal. Daar is op de 100m tijd van Pieter van den Hoogenband (47.84 van de Olympische Spelen in Sydney 2000) nog steeds de snelste ooit gezwommen zonder ‘snel’ pak. Daarbij wel opgemerkt dat ook Pieter al gebruik maakte van een lange broek, al was de Fastskin totaal niet te vergelijken met de pakken zoals die in 2008 en 2009 gedragen werden.

Brengt ons bij de 50m vrijeslag en de titel ‘Snelste man ter water’.
Tot voor kort kwam die titel zonder enige twijfel op naam van Alexander Popov, die met 21.64 net als Pieter 8 jaar het wereldrecord in handen had. Hij zwom zijn tijd in 2000 in Moskou bij de Russische kwalificatiewedstrijden en pas in februari 2008 wist Eamon Sullivan in een LZR daar onder te duiken. Vervolgens ging het hard en stopte de klok pas op 20.91 bij Cesar Cielo in december 2009 in Sao Paulo. Daarvoor was Frederick Bousquet de eerste man geweest die onder de 21 seconden was gedoken. In april 2009 wist hij in Montpellier 20.94 op de klok te zetten, in zijn rode Jaked.

Nu in 2010 en zonder de snelle pakken komen we weer terug in de buurt van Popov. Op 28 juni jongstleden was het Cesar Cielo die in Parijs de titel ‘Snelste man ter water’ definitief op zijn naam wist te zetten. Met 21.55 wist hij als eerste man in een zwembroek onder het record van Popov te duiken en heeft hij nu zowel in pak als zonder pak de snelste tijd op zijn naam staan. Maar misschien niet meer voor lang…. Want in de series van 50m vrijeslag bij de EK in Boedepest deze morgen zette Frederick Bousquet 21.65 op de klok. met nog 2 kansen te gaan (halve en hele finale) heeft hij nog 1 tiende nodig om zonder pak weer de snelste tijd neer te zetten en Cielo te ontnemen van de titel ‘Snelste man ter water’.

Tagged as: , , ,

1 Comment

  1. Popov had hem nog net aan zijn enkels kunnen pakken :)

Leave a Response