Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Onrust over plannen van FINA

Email dit bericht Print dit bericht

Sinds het hele badpakken-debacle in 2009, waarbij de zwembonden tijdens het FINA congres tegen de wil van het FINA bestuur in de snelle pakken wegstemden, is er onrust in de zwemwereld. Veel bonden en coaches vragen zich af of de huidige internationale zwemfederatie nog wel voldoet. Daarbij zijn er zelfs die openlijk aangeven liever vandaag dan morgen af te willen van de huidige structuur en een nieuwe organisatie willen opzetten.
Gelukkig gebeurde dit alles in de achtergrond en gaat het sinds 1 januari 2010 vooral weer over het zwemmen en de prestaties die geleverd worden, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Op Swimnews.com verscheen een artikel geschreven door John Leonard, hoofd van de Amerikaanse zwemcoaches organisatie, met daarin een verontrustend bericht over de democratie binnen de FINA. Vrij vertaald komt het neer op het volgende :

Wanneer er een FINA congres wordt aangekondigd wordt alle zwembonden gevraagd om ideeën aan te dragen. Deze ideeën kunnen vervolgens besproken worden tijdens het congres en kunnen als een meerderheid het eens is met het idee doorgevoerd worden. Uiteraard halen de meeste ideeën het niet en om de discussie vast enige vorm te geven geeft het FINA bureau voor het congres vast aan hoe zij denken over de ideeën. In veel gevallen is er uiteindelijk geen verschil tussen de mening van de FINA en de uiteindelijk beslissing tijdens het congres, maar soms komt het voor dat het congres een voorstel tegen de wens van de FINA in aanneemt. Mooiste voorbeeld is het afschaffen van de snelle pakken, waarbij de president en de directeur van de FINA beiden tegen de afschaf waren, maar uiteindelijk het congres met 186 tegen 6 stemmen het voorstel aan nam.
Wat nu naar buiten is gekomen is dat de FINA blijkbaar besloten heeft dat het aandragen van ideeën niet meer gedaan mag worden door de zwembonden, maar dat dit een FINA aangelegenheid moet zijn en zelfs alleen van het dagelijks bestuur. Dat zou betekenen dat slechts 3 mensen, waarvan er in 2009 dus 2 tegen de afschaf van de snelle pakken stemden, nieuwe ideeën over de toekomst van het wereldwijde zwemmen mogen inbrengen. Een situatie waar diverse Amerikaanse coaches zo ontstemt over zijn dat zij nu dus openlijk hun vraagtekens zetten bij het voortbestaan van de FINA of in ieder geval hun deelname aan deze organisatie.

Volgende week komen in Indianapolis de ASCA (American Swimming Coaches Association) en de WSCA (World Swimming Coaches Association) bijeen, waarbij een van de vergaderpunten zal zijn of er na 102 jaar een afscheiding plaats moet gaan vinden van de de FINA.

Het hele artikel van John Leonard en extra achtergrond info is te vinden op Swimnews.com

Tagged as: , , ,

2 Comments

  1. Macht corrumpeert zo blijkt eens te meer. Goed initiatief van de zwemcoaches om dat ter discussie te stellen. Ik mag hopen dat het wel tot veranderingen, maar niet tot afsplitsing leidt.

  2. Afsplitsing lijkt me ook het laatste wat er moet gebeuren, ik wil me niet voorstellen dat er op bijvoorbeeld de Olympische Spelen geen zwemmen meer is, of dat er een aantal grote landen zoals de Verenigde Staten niet aanwezig is.
    Aan de andere kant zijn de plannen van de FINA ook volledig onaanvaardbaar.

Leave a Response