Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nederlanders zwemmen in recordtijd naar Engeland

Email dit bericht Print dit bericht

Zes estafettezwemmers hebben dinsdagmiddag een Nederlands record gevestigd door in iets minder dan negen uur van Frankrijk naar Engeland te zwemmen. Het oude record stamde uit 1969 en stond op 9 uur en 29 minuten op naam van de zwemmers van Haagsche Bluf waarvan iconen als Jan van Scheijndel uitmaakten en indertijd met deze tijd een wereldrecord zwommen. Het estafetteteam wat vandaag het record wist te verbeteren, met de naam IJsselmeerbikkels, bestond uit zes voormalige zwemkampioen/lange banenzwemmers. Initiator was Richard Broer uit Den Haag. Hij had een team bij elkaar gezocht van veteranen die allemaal het IJsselmeer in het verleden hebben overgezwommen. Ploegleden waren Marcel van de Togt (DES, Den Haag), Ron van der Harst (Zian, Den Haag), Ralf van de Poel (Leiderdorp), Hans Peter Hartog (DAW, Alkmaar), Roel de Hoop (DAW, Alkmaar) en Richard Broer (Plons, Den Haag).

De zes zwommen om en om en hadden dankzij gunstige wind en mooi weer 8 uur en 57 minuten nodig voor de overtocht van Calais naar Dover. Volgens Broer was het water 16,5 graad en was er een redelijke golfslag. Dat het in het water prettiger was dan op de volgboot bleek toen een van de zwemmers aan boord zeeziek werd. Toen hij het water weer indook ging het beter.

De zwemmers zijn erg blij dat het stokoude record eindelijk uit de boeken is gezwommen. Ze gaan de prestatie vieren in Engeland en keren woensdag terug naar Calais, waarna ze weer naar Nederland komen.
Het wereldrecord werd in 1990 gezwommen door het Amerikaanse nationale zwemteam. De Amerikanen zwommen toen vanuit Engeland naar Frankrijk in zes uur en 52 minuten

Meer info is te vinden op :
http://ijsselmeerbikkels.noww.nl
http://channelchallenge.noww.nl
Het afgelegde traject is te zien op :
http://share.findmespot.com

Tagged as: ,

Leave a Response