Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Linsy Heister ook Europees kampioen (video)

Email dit bericht Print dit bericht

LinsyEKEen week nadat ze in Roberval wereldkampioen werd op de 25km lag Linsy Heister alweer in het water voor de Europese kampioenschappen 10km. Na haar gouden race in Canada gaf ze reeds aan dat de 10km de komende 2 jaar de belangrijkste afstand zou worden, want in bij de Olympische Spelen in Londen is dat de enige afstand die gezwommen gaat worden. En hoe beter dan aan haar Olympische campagne te beginnen met de Europese titel! In 2 uur 1 minuut 6 seconden tikte ze als eerste aan, vlak voor de Italiaanse Giorgia Consiglio (2:01:07.6) en de Duitse Angela Maurer (2:01:08.2).

Een video verslag van de race (met dank aan de NOS) :

ANP-verslaggever Tim Senden was ter plekke en hij zag Linsy Heister winnen en hij schreef het volgende stuk voor diverse kranten :

Heister maakte lange tijd deel uit van een omvangrijke kopgroep en besloot op ruim twee kilometer voor de streep te versnellen. De Eindhovense zwemster wist het tempo zo hoog te houden, dat haar concurrentes geen mogelijkheid hadden haar te passeren. Bij de finish kwam Heister duidelijk als eerste aan, maar schreeuwde haar Italiaanse rivale Consiglio het hardst. Daardoor durfde de Nederlandse haar titel niet direct te vieren, aangezien ze vreesde dat ze bij de officiële uitslag alsnog naar de tweede plaats werd verwezen. Dat gebeurde echter niet.

In juli veroverde Heister de wereldtitel op de 25 kilometer. Toen versnelde de ijzersterke zwemster op 7,5 kilometer voor de finish. De concurrentie had geen antwoord op deze demarrage. Op het Balatonmeer wisten haar rivalen nog wel ‘aan te haken’ bij Heister, maar door het hoge tempo waren ze te vermoeid om de Nederlandse nog te passeren.

„Ik geloof het eigenlijk nog niet”, verklaarde ze haar ingetogen reactie. „Het verbaast me dat ik zoveel goede sprinters heb afgetroefd. Tja, ik blijf mezelf onderschatten. Blijkbaar ben ik beter dan ik zelf denk.”

En daar is geen woord van gelogen. Heister wil altijd als underdog worden gezien. Ze was amper als winnares uit het Balatonmeer gekomen, toen ze al duidelijk maakte dat deze overwinning niet betekende dat ze zondag als topfavoriete bij de 25 kilometer in het water zou duiken. „Ik ben sterk, maar dit wil niet zeggen dat ik zondag dezelfde stunt ga uithalen.”

Met deze overwinning ligt Heister in elk geval uitstekend op koers voor de Olympische Spelen van Londen 2012, aangezien de 10 kilometer daar ook op het programma staat. „Dit is wel de afstand waar het om draait”, besefte ze.

Linsy EK

Uitslag
1. Linsy Heister NED 2:01:06.7
2. Giorgia Consiglio, ITA 2:01:07.6
3. Angela Maurer, GER 2:01:08.2
4. Aurelie Müller, FRA 2:01:09.3
5. Jana Pechanova, CZE 2:01:10.2
6. Olga Beresnyeva, UKR 2:01:10.3
7. Eva Risztov, HUN 2:01:16.2
8. Alice Franco, ITA 2:01:25.3
9. Martina Grimaldi, ITA 2:01:30.8
10. Nadine Reichert, GER 2:01:32.4

Tagged as: ,

Leave a Response