Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

In de toekomst gemengde estafettes bij Spelen ? (video)

Email dit bericht Print dit bericht

olympischejeugdspelen2010Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité pleit voor meer gemengde evenementen op de Olympische Spelen. Hij denkt aan estafettes met mannen en vrouwen bij onder meer zwemmen en triatlon. De Belgische preses van het IOC zei dat donderdag in Singapore op de slotdag van de Jeugd Olympische Spelen (JOS). “Ik ben een fan van gemengde evenementen. We overwegen ze toe te voegen aan het programma van de Zomerspelen”, zei Rogge. Tijdens de JOS waren er bij het zwemmen al gemengde estafettes te bewonderen. Zo werd de 4x100m wisselslag gemengd gewonnen door een ploeg uit China in 3.52.52. In die ploeg zwommen 2 jongens de rug en schoolslag afstanden (respectievelijk in 55.41 en 1.03.65) gevolgd door 2 meiden op de vlinder (59.41) en vrijeslag (54.05). Een ploeg van Rusland zette daar 3.55.29 tegen over, met een dame op de rug (1.02.71), gevolgd door een jongen op school (1.01.24), een meisje op de vlinder (1.00.87) en een jongen op de vrijeslag (50.18). Mede door de verschillende indelingen leverde het verrassende resultaten op.

Bij de senioren worden gemengde estafettes maar weinig gezwommen, eigenlijk alleen maar bij Masters wedstrijden. De meeste bekende gemengde race is de 4x100m vrijeslag tijdens het Duel in the Pool. In 2007 zwom daarbij Lisbeth Trickett (toen nog Lisbeth Lenton) een wereldrecord met 52.99. Ze werd daarmee de eerste dame onder de 53 seconden, maar dit wereldrecord werd nooit erkent door de FINA omdat in de baan naast haar Michael Phelps zwom. In 2008 zette ze dat overigens recht door 52.88 op de klok te zetten bij de Australische trials voor Beijing.

Rogge kondigde nog meer plannen aan. Hij wil bij de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 gelijktijdig met de wedstrijden ook culturele en educatieve activiteiten zien. “Daar is zeker ruimte voor.” Bij de JOS in Singapore was er naast het sportieve deel ook een cultureel en educatief programma. Het was bedoeld om begrip te kweken bij de jonge sporters voor de olympische waarden en normen, alsmede ze te infomeren over mondiale problemen, een gezonde levensstijl en sociale verantwoordelijkheden. “Er was scepsis bij sommige bonden dat cultuur en educatie niet zouden werken tijdens een sportevenement, maar de atleten hebben het zeer gewaardeerd. We overwegen zeker een beperkt cultureel en educatief programma te introduceren bij de Spelen in Rio”, aldus Rogge.

Tagged as: ,

4 Comments

 1. “Daar is zeker ruimte voor.”

  Begrijp ik niet dat het aantal sporters al jaren beperkt moet worden. Het werd te massaal. Bij zwemmen zou de nummer 3 van de wereld in sommige gevallen niet mee mogen doen. Er zijn maxima aan het aantal teamleden waardoor de VS met zwemmen en bijvoorbeeld NL bij schaatsen lastige keuzes moeten maken.

  Laat het IOC zich vooral richten op sport.

 2. Bij de YOG moest het estafette team volgens samengesteld worden uit zwemmers die ook individueel deelnamen.
  In dat geval neemt het aantal deelnemers aan de OS natuurlijk niet toe.
  Wel krijg je er een estafette (programma) bij, ben benieuwd hoe ze dat dan op gaan lossen.

 3. In mijn reactie had ik het vooral over het idee van de culturele en educatieve activiteiten. Het IOC gaat een beetje eng denken als het de opvoedkundige kant verder uitbouwt en een voorbeeld wil zijn. Een niet-democratische organisatie die veel macht heeft moet dat helemaal niet willen doen. Ik noem het trouwens niet democratisch omdat de stem van sporters via meer dan 2/3 lagen pas bij het IOC terecht komt.

  Estafettes uit de aanwezige sporters is prima. Dat een team beperkt is is ook niet erg. In de nationale selecties moet maar een afweging worden gemaakt waar de kansen liggen. Als die in een mixed estafette aanwezig zijn, dan kun je een individueel belang opofferen. Dat hebben ze bij het schaatsen mooi wetenschappelijk proberen op te lossen. In die oplossing moest men keuzes maken die niet altijd de goede bleken. Daar kwam gedonder over.

 4. In dat geval ben ik het helemaal met je eens Rick. Als het IOC vindt dat er meer culturele en educatieve activiteiten moeten plaatsvinden tijdens de Olympische Spelen prima. Maar ze moeten ze in mijn ogen niet gaan organiseren. Er is zoals je aangeeft nog genoeg te verbeteren binnen de organisatie zelf, laat ze dat eerst maar eens oppakken.

  Voor wat betreft de gemengde estafettes zie ik niet zoveel problemen. De bonden die geen maximaal aantal zwemmers meenemen hebben sowieso geen problemen en degene die dat wel doen (volgens mij waren alleen de VS en misschien Australië de 2 landen die last hadden van dit maximum in de afgelopen jaren) hebben hun snelste zwemmers op de 4 slagen al bij zich. Het maximum ligt bij het zwemmen zoveel hoger dan bij het schaatsen dat die twee niet met elkaar te vergelijken zijn.

  Leuke vraag voor nu : wat zou de snelste 4x100wissel mix opstelling van de Nederlandse ploeg in Budapest zijn geweest ? Sharon, Lennart, Joeri, Femke ?

Leave a Response