Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Gaat Cesar Cielo voorbij aan Pieter van den Hoogenband ? (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Cesar Cielo

Cesar Cielo

Waar de Europese top klaar is met het langebaan seizoen en geniet van een welverdiende vakantie, is gisteren in Irvine (Californië) het hoogtepunt voor veel Noord en Zuid Amerikanen begonnen. Daar worden tot en met komende zondag de Pan Pacific Swimming Championships, of wel de PanPacs, gezwommen. Deelnemers aan deze wedstrijden kwamen van origine uit landen die grenzen aan de stille oceaan (Pacific Ocean), zoals Australie, Japan, Canada en de Verenigde Staten, maar later is dit uitgebreid en kunnen andere, niet Europese, landen ook meedoen. Daarbij horen bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Brazilië, met in hun geleding twee absolute top sprinters, Roland Schoeman en Cesar Cielo.

Beide heren lieten vorig jaar zien dat ze zeer goed overweg konden met de snelle pakken en hebben gezamenlijk nog 3 wereldrecords op hun naam staan. Roland Schoeman heeft met 20.30 het wereldrecord op de 50m vrijeslag kortbad en Cesar Cielo heeft op de 50m baan zowel het record op de 50m als op de 100m vrijeslag in zijn bezit. Op de 50m vrijeslag zette hij op 18 december 2009 een tijd van 20.91 neer en bij de wereldkampioenschappen in Rome in juli 2009 bracht hij het wereldrecord op de 100vrij naar 46.91.

Uiteraard super snelle tijden, maar wat kunnen deze heren nu de snelle pakken weer verdwenen zijn ?
Cielo liet daar kort geleden al iets van zien door op de 50m vrijeslag in Parijs met 21.55 onder het ‘textiel-wereldrecord’ van Alexander Popov te duiken (21.64), maar bij de PanPacs wil hij nog wat harder. Waarschijnlijk zal hij daarbij zijn doel sinds vorige week wel op de 21.36 hebben gezet, want dat was de tijd die Frederick Bousquet bij de Europese Kampioenschappen op de klok wist te zetten, de snelste tijd in textiel allertijden.
Wil hij dat ook op de 100m presteren, dan zal hij sneller moeten zijn dan Pieter van den Hoogenband bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. In de halve finale wist hij toen als eerste man onder de 48 seconden te duiken met 47.84. Samen met Stefan Nystrand die in 2007 tot 47.91 wist te komen zijn dat de enige 2 zwemmers die in textiel onder de 48 wisten te zwemmen. Wordt Cielo de 3e ?

Als hij dat wil worden zal het komende nacht in de finale nog wel een heel stuk harder moeten, want in de series bij de PanPacs kwam hij niet verder dan 49.13, slechts goed voor de 10e tijd. Gered door de regel dat er maar 2 zwemmers van een land naar de A-finale mogen, zal hij toch in de A-finale mogen starten, dus alles is nog open….

Snelsten in de series waren Nathan Adrian en Jason Lezak. Zij zetten respectieveijk 48.41 en 48.47 neer, op de voet gevolgd door Brent Hayden met 48.50. Ook Eamon Sullivan, die vlak na de introductie van de LZR de opvolger van Pieter leek te worden, staat in de finale. De door blessures geplaagde Australiër staat met 48.92 als 5e geplaatst, vlak achter zijn landgenoot Kyle Richardson (48.69). Twee Zuid-Afrikanen Graeme Moore en Lyndon Ferns maken met 48.99 en 49.09 het veld compleet.

Voor de die-hards : vannacht om 03.00uur Nederlandse tijd is de finale en die is live te volgen op Swimnetwork.com.

Tagged as: , ,

Leave a Response