Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Linsy Heister wereldkampioen 25km (video)

Email dit bericht Print dit bericht

Linsy Heister

Linsy Heister

Bron : ANP/nu.nl
ROBERVAL – De Nederlandse zwemster Linsy Heister heeft donderdag de wereldtitel op de 25 kilometer open water veroverd. Heister kwam in het St. Jean-meer bij het Canadese Roberval als eerste over de finish in 5 uur, 52 minuten en 13 seconden. De Spaanse Margarita Dominguez Cabezas kwam bijna vier minuten later als tweede aan, de Française Celia Barrot werd derde.

Heister maakte lange tijd deel uit van een kopgroep en merkte dat ze – in tegenstelling tot enkele concurrenten – nog energie over had. Ze wilde het niet laten aankomen op een eindsprint en besloot daarom op 7,5 kilometer voor de finish een demarrage te plaatsen.
”Je moet lef tonen in zo’n situatie, hè”, keek ze terug. ”Als ik mezelf was tegengekomen, dan waren het nog hele lange kilometers geworden.”

Linsy Heister wereldkampioen 25km

Linsy Heister wereldkampioen 25km

Maar de 22-jarige zwemster bleek bij het WK een klasse apart te zijn. Haar voorsprong werd alleen maar groter, al had Heister dat zelf niet in de gaten. ”Ik wist niet wat er achter me gebeurde, dus ik bleef maar zo hard mogelijk doorzwemmen. Het was zenuwslopend”, sprak de wereldkampioene, die uiteindelijk bijna vier minuten sneller was dan haar rivalen.

Bij de finish werd Heister overmand door emoties. Terwijl de tranen over haar wangen biggelden, zocht ze naar haar begeleidsters Bibi Gulikers (coach) en Joyce van Baak (fysio). Maar die vertoefden op dat moment nog op een ponton, waar ze Heister tijdens de race voedsel en drank gaven.
”Echt heel jammer dat zij er op dat moment niet waren”, zei Heister. ”Ik had dat moment graag met hen gedeeld. Nu zag ik hen pas na zo’n twintig minuten.”

Heister stond er sowieso even moederziel alleen, want ook haar trouwste supporters waren dit keer niet meegekomen. Normaal gesproken zijn haar moeder, zus en broer bij elke wedstrijd aanwezig.
Uitgerekend bij het toernooi waar ze verstek lieten gaan, pakte Heister haar mooiste prijs. ”Dan moet ik dat maar zaterdag met hen vieren, wanneer ik aankom op Schiphol.”

Heister eindigde zaterdag als negende op de 10 kilometer. Een jaar geleden bij de WK in Rome werd Heister zesde op de 25 kilometer. In 2008 eindigde Heister in Sevilla net naast het podium, vierde.

Heister, die bij NZE zwemt onder leiding van coach Marcel Wouda, treedt in de voetsporen van Edith van Dijk die vier keer wereldkampioene werd op de 25 kilometer (2000, 2002, 2003 en 2005).
Bij de mannen werd Maarten van der Weijden in 2008 wereldkampioen op de 25 kilometer. Hij werd later dat jaar ook olympisch kampioen op de 10 kilometer.

“Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik wereldkampioene ben”, stamelde Heister. ”Het is allemaal nog niet zo doorgedrongen.”

De uitslag van de 25km bij de dames :

1 – HEISTER Linsy (NED) 5:52:13.06
2 – DOMINGUEZ CABEZAS Margarita (ESP) 5:55:59.29
3 – BARROT Celia (FRA) 5:57:02.87
4 – ANDERSON Haley (USA) 6:00:15.23
5 – UVAROVA Anna (RUS) 6:00:21.89
6 – HANSON Emily (USA) 6:03:15.75
7 – POPOVA Kseniya (RUS) 6:06:25.02
8 – GUILLEMETTE SIMARD Joannie (CAN) 6:23:05.36

De overige 5 deelneemsters haalden de finish niet. Onder hen de winnares van het goud op de 10km Martina Grimaldi. Zij werd gediskwalificeerd omdat ze het ponton aanraakte bij het drinken. In haar eigen woorden : “I stopped to drink, and there were many others coming in at the same time. Someone pushed me and instinctively tried to steady myself and I touched the dock only to gain my balance and completely by accident.”

Een telefonisch interview na de race is te vinden op de site van de NOS.

Tagged as: , ,

2 Comments

  1. GEFELICITEERD!

  2. Geweldig Linsy,Petje af

    Dit is andere (echte) koek dan 50meter kunnen sprinten.

Leave a Response