Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Rugslagrecord Nick Driebergen alsnog erkend

Email dit bericht Print dit bericht

Nick Driebergen

Nick Driebergen

Bij de Wereldkampioenschappen in Rome vorig jaar zomer werd de 4x100m wisselslag estafette bij de heren gediskwalificeerd. Zuur natuurlijk voor de 4 zwemmers die met 3.32.37 het Nederlands Record anders met bijna 5 seconden hadden aangescherpt, bij de Europese Kampioenschappen in Eindhoven 2008 waren Nick Driebergen, Thijs van Valkengoed, Robin van Aggele en Mitja Zastrow tot 3.37.00 gekomen. Extra zuur was het voor Nick Driebergen die als startzwemmer met 53.72 zijn eigen Nederlands record aanscherpte. Ondanks het feit dat de diskwalificatie pas plaats vond bij de schoolslag (ongeoorloofde vlinder beenslag), werd de tijd van Nick tot nu toe niet erkend als Nederlands record.

Op de website van Nick zien wij echter vandaag het volgende bericht :

NR 100 rug alsnog goedgekeurd
9 juni 10

Afgelopen weekend werd ik gebeld met de mededeling dat mijn Nederlands record op de 100 rugslag alsnog is goedgekeurd. Dit record zwom ik op 2 augustus 2009 op de Wereldkampioenschappen in Rome. Ik was startzwemmer van de 4×100 meter wisselslag estafetteploeg.

Samen met Lennart Stekelenburg (school), Joeri Verlinden (vlinder) en Sebastiaan Verschuren (vrije slag) zwommen we een dik Nederlands record, maar werden we helaas gediskwalificeerd.

Persoonlijk zwom ik ook een Nederlands record in een tijd van 53.72. Dat record stond op 53.92, eerder gezwommen die week. Vraag was toen of mijn tijd nu wel of niet geldig was. Niemand kon daar echt antwoord op geven. Omdat ons team was gediskwalificeerd, verviel de gezamenlijke tijd.

Dit dilemma is aangekaart tijdens een congres in Singapore, waar uitsluitsel gegeven werd. Uiteindelijk dus met positief nieuws voor mij. Nu benieuwd wanneer de KNZB dit gaat oppakken…

Bij deze dan dus de felicitaties voor Nick voor zijn ‘nieuwe’ Nederlands record op de 100m rugslag.

Tagged as: , ,

3 Comments

 1. Nu lees ik toevallig in de reglementen de paragraaf over de records.
  Het laatste punt houd in: Als de eerste zwemmer in een estafetteploeg zijn afstand aflegt in recordtijd volgens de bepalingen van dit artikel zal zijn prestatie niet worden geannuleerd door enige diskwalificatie van zijn estafetteploeg of ploeggenoten in verband met overtredingen welke worden gepleegd nadat hij zijn afstand heeft afgelegd en de estafetteploeg als geheel startgerechtigd was.

  Ik vind het dan toch raar dat het record eerst niet erkend werd.
  De KNZB leeft hun eigen reglementen in dit geval niet goed na.

 2. Ik denk dat het probleem was dat bij een diskwalificatie tijdens een door de FINA georganiseerd toernooi, de tussentijd van de startzwemmer niet in de uitslag wordt opgenomen.
  Nu er een uitspraak is dat het record WEL telt, zal de FINA ervoor moeten zorgen dat de tijd officieel vermeld wordt in de uitslag en kan de KNZB hem daarna overnemen als Nederlands record.
  De reglementen van de KNZB voorzien hier inderdaad al in.

 3. In de FINA reglementen staat hetzelfde als in de KNZB reglementen. Maar dan moet de FINA de tijd wel officieel vermelden, zoals jij zegt.

Leave a Response