Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

ONK 2010 : voorbeschouwing dag 2

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBOok op dag 2 van de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen 2010 staan er weer veel toppers aan de start. Zo zullen Hinkelien Schreuder en Joeri Verlinden op de 100m vlinderslag het water in duiken. Lennart Stekelenburg gaat de strijd aan met Alexander Dale Oen op de 200m schoolslag, terwijl Ranomi Kromowidjojo op de 50m rugslag kiest voor de strijd tegen Hinkelien. Sebastiaan Verschuren is de topper op de 200m vrijeslag bij de heren, zoals Femke Heemskerk dat is bij de dames. Het beloofd weer een spannende strijd te worden.

100m vlinderslag dames
Bij afwezigheid van Inge Dekker lijkt Hinkelien Schreuder de belangrijkste kandidaat voor de titel op de 100m vlinderslag. Met 1.00.67 heeft ze een klein gaatje met Kelly de Jong en Lenneke van Schaik, met Sharon van Rouwendaal als gevaarlijke outsider. Parand Zarekiani zal in Eindhoven zich vooral richten op de richttijd voor de EJK in Helsinki van 1.02.29. Met haar 1.03.04 van de Amsterdam Swimcup zit ze daar minder dan een seconde boven. Nummers 2 en 3 van de jeugd ranglijst zijn Christel Vinke (1.04.32) en Femke Leenstra (1.04.46). Voor een A-finale plaats moet ook nog rekening gehouden worden met Elise Bouwens en Saskia de Jonge. Zij staan met een 25m bad tijd ingeschreven.

100m vlinderslag dames gehandicapten
Op deze afstand staan er 6 deelneemsters op de lijst, van 1.14.26 voor Chantal Molenkamp (S10) tot 1.54.98 voor Willemijn Vos (S8). Ook de zus van schoolslagzwemster Larisa Brak komt aan de start. Met 1.35.92 staat Vivian (S14) als 5e op de startlijst.

100m vlinderslag heren
Deze wedstrijd zal waarschijnlijk uitmonden in een tweestrijd tussen Joeri Verlinden en Robin van Aggele. Beide heren zwommen hun persoonlijke records vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Rome. Voor Joeri was dat 51.97, Robin kwam tot 52.04. Welke tijden er dit jaar uitkomen zonder de snelle pakken is nog afwachten, de strijd zal er waarschijnlijk niet minder om zijn.
Ook bij de jeugd lijkt het een tweestrijd te worden, tussen Mike Marissen en Roy Smeenge. Voor Mike staat er 57.02 op de startlijst, voor Roy 57.16. Willen de heren op deze afstand naar de EJK, dan zal het zo’n 2 seconden harder moeten want de richttijd staat op 55.36.

100m vlinderslag heren gehandicapten
Mike vd Zanden is op de 100m vlinderslag in zijn klasse (S10) al jaren een van de sterkste zwemmers ter wereld en dus is het niet zo vreemd dat hij met zijn 58.46 bovenaan de startlijst staat. Totaal nemen er 5 zwemmers deel aan deze afstand.

200m schoolslag dames
Hier weer een kans op goud voor AZ&PC. Loes Zanderink staat met 2.29.90 als eerste geplaatst, voor Lia Dekker met 2.31.08. De nummer 3 van de plaatsingslijst is Fanny Lecluyse uit Frankrijk, voor Lieke Verouden die door de afmelding van Tessa Brouwer plaats 4 bezet.
Bij de jeugd zal Marjolein Delno gaan proberen de titel te pakken. Daarbij krijgt ze stevige concurrentie van Yvette de Gier en Suzanne Brummel. Gezien de inschrijftijden tussen de 2.42 en 2.44 voor deze dames lijkt de EJK op deze afstand te ver weg. Daarvoor zouden ze onder de 2.36.51 moeten zwemmen

200m schoolslag heren
Lennart Stekelenburg zwom bij de Amsterdam Swimcup een sterke 2.15.31 en zal zeker proberen dit te herhalen. Of dat genoeg is voor de titel zal vooral af hangen van het zwemmen van Devi Wolthuizen (2.16.62) en de Noorse topper Alexander Dale Oen (2.17.24). Mocht een van deze heren een steekje laten vallen dan zijn er zeker ook kansen voor Bram Dekker.
Voor de EJK is 2.19.11 nodig, mogelijk dat Jens Bakker in bloedvorm hier een gooi naar kan doen. En anders misschien Gavin vd Werf die met zijn 1.04.78 op de 100m ook in de buurt zou moeten kunnen komen.

50m rugslag dames
Hinkelien Schreuder (27.77) en Ranomi Kromowidjojo (28.78) zijn de 2 favorieten op deze afstand. Belangrijk zal worden of Ranomi in de buurt van Hinkelien kan blijven bij de start, dan maakt zij een kans om haar clubgenote te verslaan. Beide dames staan overigens ingeschreven onder het kampioenschapsrecord van Hinkelien van 28.94, ze zwom dat in 2005.
Kira Toussaint was na afloop van de 50m rugslag bij de swimcup in Amsterdam nog zwaar teleurgesteld. Haar 30.65 was net niet genoeg voor de richttijd voor de EJK van 30.53. Gelukkig wist ze dat later recht te zetten op de 100m rugslag en dit weekend krijgt ze de kans om alsnog de 50m rugslag te pakken. Mogelijk dat ook Tamara van Vliet en Annemarie Worst dit voor elkaar weten te krijgen.

50m rugslag dames gehandicapten
Totaal 12 deelneemsters in 5 verschillende klassen. In de S14 is de snelste inschrijftijd voor Marlou van der Kulk (34.68), in de S10 voor Chantal Molenkamp (37.05), in de S9 voor Lisa Dootjes (41.41), in de S5 voor Lisette Teunissen (50.09) en in de S8 voor Lisa den Brabar (53.13 – 25m bad).

50m rugslag heren
Nick Driebergen en Bastiaan Lijesen zullen onderling gaan beslissen wie zich Nederlands Kampioen mag noemen. Tussen de 2 heren zit slechts 0.13 seconden in het voordeel van Nick, maar bij de Amsterdam Swimcup afgelopen maart was Bastiaan de sterkste. Voor plaats 3 lijkt Jan Kersten de belangrijkste kandidaat, al zitten de nummers 4 tm 7 binnen een seconde van hem. Rudy Ted de Haan is met zijn 25m bad tijd van 26.05 een gevaarlijke outsider.
De nummer 7 op de all-in startlijst is de voorlopig snelste jeugd zwemmer, Sverre Eschweiler. De zwemmer van MSV-Zeemacht staat met 27.48 ingeschreven en zal gaan proberen daar nog 0.45 vanaf te halen. Als dat lukt mag hij zijn koffer voor Helsinki gaan pakken. Nummers 2 en 3 bij de jeugd blijven ook nog onder de 28 seconden, Arvid Munsters heeft 27.93 staan, Ruben Dekker 27.94.

50m rugslag heren gehandicapten
Staan er nog 12 zwemsters op het programma bij de dames gehandicapten, bij de heren is dat de helft. Zes heren hebben zich ingeschreven voor deze ene baan rugslag, waarbij de 29.62 op de 25m baan van Michel Tielbeke de meest opvallende is.

400m wisselslag heren
In de series wordt de langzaamste serie van dit programma gezwommen, welke waarschijnlijk uit 5 zwemmers zal bestaan. Uit die serie komt in ieder geval 1 medaille winnaar bij de jeugd, want alleen Jens Bakker en Philippe Rivard wisten zich voor de snelste serie te plaatsen. De snelste serie wordt aangevoerd door Davy Verreussel met 4.28.64, voor Bram Dekker (4.32.56) en Felix Broekhuizen (4.33.06). Een verrassing zou kunnen komen van Raymond van de Merwe die met een 25m bad tijd van 4.25.92 is ingeschreven en dus reeds in de ochtend aan de start verschijnt.

200m vrijeslag dames
De top 8 van de startlijst begint met 1.56.86 van Femke Heemskerk en eindigt met 2.03.32 van Andrea Kneppers. Voor een B-finale zou een tijd van ongeveer 2.08 voldoende moeten zijn. Veelzijdige zwemster Marjolein Delno staat net buiten de top 16 ingeschreven met 2.08.92 en zal daar precies 4 seconden vanaf moeten halen om naar Helsinki te mogen. Hopelijk krijgt ze in de race naar die richttijd stevig wat concurrentie van bijvoorbeeld Femke Leenstra (2.09.24) en Jovanna Koens (2.09.67)

200m vrijeslag heren
De top 3 op de startlijst zwemt in Amsterdam, de nummers 4 tm 9 komen uit Eindhoven. Het mag duidelijk zijn dat de teams uit die twee plaatsen veruit de snelste borstcrawlzwemmers hebben. Sebastiaan Verschuren is met 1.45.69 van die hele groep de snelste, Jurjen Willemsen is met zijn 1.55.68 de nummer 9.
In de groep van 9 ligt 1 jeugdzwemmer, Diaon Dreesens. Hij heeft zich met zijn 1.52.74 bij de Amsterdam Swimcup reeds geplaatst voor Helsinki. De nummers 2 (Joost Groeneveld) en 3 (Dennis Eliveld) kunnen slechts dromen van de EJK.

800m vrijeslag dames
De snelste 8 dames zwemmen tijdens de finale hun 16 banen, de nummers 9 tm 16 doen dat in de ochtend. Daarbij 2 zwemsters die door de jeugdranglijsten zich wisten te plaatsen voor deze afstand, Kim Loeffen en Danielle Grootes. Marion van den Berg en Marieke Nijhuis lijken de 2 sterkste deelnemers, al zouden Leonie van Noort en Marjolein Delno best voor wat strijd kunnen zorgen. Bij Marjolein is dat dan door een snelle tijd neer te zetten in de series, want zij is ingeschreven met een 25m bad tijd en start dus in de ochtend.
Bij de jeugd gaat het tussen Marjolein en Merle Verkijk voor het goud.

800m vrijeslag heren
Geen finale en geen snelste serie in de avond, het kampioenschap wordt in de ochtend beslist. Belangrijkste vraag is daarbij wie er met het zilver en brons naar huis gaat, want het goud lijkt al in het bezit van Job Kienhuis. Hij staat bijna 40(!) seconden sneller ingeschreven dan de nummer 2 Ferry Weertman. Ferry is daarbij wel de snelste jeugdzwemmer.

4x100m wisselslag dames
Door afwezigheid van Inge Dekker en Marleen Veldhuis lijkt de strijd dit keer niet echt spannend te worden. De ploeg van de Dolfijn lijkt de beste papieren te hebben met hun inschrijftijd van 4.08.35, het zilver zal een strijd worden door de ploeg uit Eindhoven en de 2e ploeg van de Dolfijn. Daar zit op papier maar 0.15 seconde tussen…

4x100m vrijeslag heren
Met 3.18.77 staat de ploeg van de Dolfijn 2 seconden onder het Nederlands record ingeschreven, vorig jaar bij de Nederlandse Kampioenschappen gezwommen door eveneens een ploeg van de Dolfijn. Het gat met de nummer 2 van de startlijst, Eiffel Swimmers PSV, lijkt met 11 seconden onoverbrugbaar voor de ploeg uit Eindhoven, zij moeten vooral AZ&PC in de gaten houden. Die ploeg staat binnen 2 seconden van PSV op plaats 3 ingeschreven.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

2 Comments

  1. Waar is Chantal Groot gebleven ?

  2. Chantal Groot heeft haar zwemmen op een lager pitje gezet nadat ze vorig jaar is gestopt bij E.ON-NZA.

Leave a Response