Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

ONK 2010 : voorbeschouwing dag 1

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBVan 11 tot en met 13 juni aanstaande wordt in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven de Open Nederlandse Kampioenschappen 2010 gehouden. Te vergeven zijn 52 senioren titels, waarvan 14 bij de gehandicapten en 32 jeugd titels. Door de jeugd kan er verder nog geknokt worden voor tickets naar de Europese Jeugd Kampioenschappen 2010. Deze worden van 14 tot en met 18 juni gehouden in Helsinki, Finland.
Vandaag het eerste deel van de voorbeschouwing op het toernooi in Eindhoven, wat door veel van de toppers gebruikt wordt als opstap naar de EK in Boedapest deze zomer. Op het programma op dag 1 : 400m vrijeslag, 200m rugslag, 100m schoolslag, 200m vlinderslag, 50m vrijeslag, 200m wisselslag en 2 estafettes, de 4x200m vrijeslag bij de heren en de 4x100m vrijeslag bij de dames.

400m vrijeslag heren
Bij alle afstanden van 400m en langer wordt de snelste serie gezwommen in het finale programma. Dat betekent dus bijvoorbeeld voor Sebastiaan Verschuren (als eerste geplaatst met 3.51.17) en Dion Dreesens (snelste jeugd inschrijving met 4.02.12) dat zij in de ochtend geen series hoeven te zwemmen. Ferry Weertman is de enige andere jeugdzwemmer die in de middag aan de start verschijnt, zijn 4.08.77 van vorig jaar juni was voldoende voor een 7e plaats op de startlijst. De overige jeugdzwemmers moeten wel in de series aan de slag, de snelste van hen is in ieder geval verzekerd van een medaille. Mocht een van de jeugdzwemmers aspiraties hebben voor Helsinki op deze 400m vrijeslag, dan zal het sneller moeten dan 3.57.99.

400m vrijeslag dames
Ook bij de dames de snelste serie tijdens het finale programma. Rieneke Terink is de absolute favoriet voor de titel, haar inschrijftijd van 4.14.82 is bijna 7 seconden sneller dan die van de nummer 2 Marieke Nijhuis. Alle jeugd-medailles kunnen na de series uitgereikt worden, wie welke kleur wint is nog wel spannend met inschrijftijden van 4.33.98 voor Rosanne Schoonbeek, 4.37.41 voor Kim Loeffen, 4.37.57 voor Inge Peppring en 4.38.99 voor Shireen Post. Marjolein Delno staat ingeschreven met een 25m bad tijd van 4.27.11 en zal dus als eerste van de jeugdzwemmers een tijd neer gaan zetten. EJK richttijd : 4.22.24

200m rugslag heren
Nick Driebergen kan in de series ‘rustig’ aan doen, zijn 1.56.85 van de WK in Rome vorig jaar is meer dan 10 seconden sneller dan de toptijd van Jurjen Willemsen. De overige zwemmers hebben weinig speling voor een finale plaats, zeker als de jeugdzwemmers had zullen zwemmen voor de titel. Arvid Munsters is daarvoor de grootste gegadigde met zijn 2.08.30 van vorig jaar, al zullen Sverre Eschweiler, Sven Kardol en Ruben Dekker zeker de strijd met hem aan willen gaan. Voor de EJK staat een richttijd van 2.05.59, daar is wel iets heel bijzonders voor nodig.

200m rugslag dames
Geen Sharon van Rouwendaal en dus zal de strijd hoogstwaarschijnlijk gaan tussen Femke Heemskerk (2.13.14) en Wendy vd Zanden (2.14.18). Beide dames hebben zich geplaatst voor de EK in Boedapest, dus dit ONK staat vooral in teken van de voorbereiding daarop. Hopelijk kunnen ze elkaar nog wat extra pushen en komt het Nederlands Record van Jolanda de Rover van 2.12.38, gezwommen tijdens de Olympische finale van 1984 in Los Angeles, binnen bereik. Bij de jeugd gaan Annemarie Worst en Kira Toussaint (de dochter van Jolanda de Rover) waarschijnlijk strijden voor de titel. Annemarie zwom bij de Amsterdam Swimcup met 2.19.00 reeds de richttijd voor de EJK en is dus al zeker van die afstand in Helsinki. Kira dook met 2.20.13 in februari in Amersfoort ook al onder de benodigde 2.20.15, maar aangezien plaatsing alleen gehaald kan worden bij de Swimcup en het ONK, zal zij dat nog een keer moeten en willen doen.

100m schoolslag heren
Een Open Nederlands Kampioenschap kan betekenen dat er een buitenlander met de titel gaan strijken. Kijkend naar de startlijst op de 100m schoolslag bij de heren is dat niet zo’n vreemde gedachte. Bovenaan die lijst prijkt de naam van de Olympisch zilver winnaar Alexander Dale Oen (59.90), gevolgd door Lennart Stekelenburg (1.00.36) en Robin van Aggele (1.01.86). Voor Alexander en Lennart geldt dat hun tijden nog uit het ‘snelle pakken’ tijdperk stammen, de tijd van Robin is van de Swimcup in Amsterdam en dus alweer gezwommen in textiel. Als met al kan het dus een spannende strijd op gaan leveren. Bij de jeugd staan er 2 zwemmers op eenzame hoogte : Roy Smeenge en Gavin vd Werf. Zij zullen de strijd met elkaar aangaan voor de titel en met de klok voor de EJK richttijd van 1.03.85. Dat betekent voor Roy dat er een verbetering van 0.57 nodig is, voor Gavin 0.93. Beide heren zijn overigens nog uit de jeugd 1 categorie en dus ook volgend jaar nog EJK gerechtigd!

100m schoolslag heren gehandicapten
Totaal 6 deelnemers in 5 verschillende klassen. Michel Tielbeke is van hen waarschijnlijk de meest bekende en met 1.08.19 op de 25m baan ook het snelst ingeschreven.

100m schoolslag dames
Binnenkort zal Lia Dekker de overstap maken van het RTC in Drachten naar het NTC van E.ON-NZA in Amsterdam en dus trainingsmaatje worden van onder andere Moniek Nijhuis en Tessa Brouwer. Deze dames zijn de nummers 1, 2 en 3 op de startlijst met respectievelijk 1.07.92, 1.08.02 en 1.09.76. Of die tijden ook werkelijk gehaald zullen worden is nog maar de vraag, want alle 3 stammen ze uit het snelle pakken tijdperk.
Lonne Dijkhuis is de snelste jeugdzwemster op de lijst met 1.15.26, voor Estrella Wierikx met 1.15.57 en Iris van Zuilen met 1.15.97. Voor deze dames geldt een EJK richttijd van 1.12.60.

100m schoolslag dames gehandicapten
Een volle serie bij deze afstand voor de gehandicapte dames. Magda Toeters zwom in oktober vorig jaar in Reykjavik (IJsland) de snelste inschrijftijd van 1.19.55, Willemijn Vos kwam bij de Swimcup in Amsterdam tot 1.54.87, de voorlopig langzaamste inschrijftijd.

200m vlinderslag heren
Waarschijnlijk met het oog op EJK kansen op de schoolslag heeft Roy Smeenge besloten om geen 200m vlinderslag te zwemmen, waardoor er nog 11 namen over zijn gebleven op de startlijst. Dit betekent wel series en finales, al zal de B-finale alleen gezwommen worden als er geen afmeldingen zijn na de series. Bij de jeugd zijn er door de afmelding van Roy nog 5 zwemmers over, Mitch Notten lijkt met zijn 2.08.12 van vorig jaar de belangrijkste kanshebber op het goud. EJK richttijd : 2.03.32. Bij de senioren lijkt te titel klaar te liggen voor Joeri Verlinden die na de zomer de overstap zal maken van NZE naar NZA.

200m vlinderslag dames
Slechts 7 zwemsters verschijnen aan de start van de 200m vlinderslag bij de dames en dus zal er een rechtstreekse finale gezwommen worden. Titelkandidaten zijn Lenneke van Schaik, Andrea Kneppers en Sharon van Rouwendaa.. Vooral die laatste lijkt na een goede 200m rugslag in Monaco weer aardig in vorm te zijn, dus mogelijk kan ze een gooi doen naar een verbetering van haar PR van 2.14.23 en met een schuin ook kijken naar het Nederlandse record van Conny van Bentum. Die zwom in 1988 naar 2.12.33.

50m vrijeslag heren
Alleen Bas van Velthoven was in het afgelopen jaar in staat de 23 seconden grens te doorbreken. Hij staat dan ook dik bovenaan met 22.58. Zijn trainingsmaatje Joost Reijns en MNC Dordrecht zwemmer Arjan van der Plaat volgen met 23.04 en 23.15 op gepaste afstand. Gevaarlijk ‘outsider’ is de zwemmer op plaats 14 van de startlijst, Sebastiaan Verschuren. Mark Costeris is op plek 11 de hoogst geplaatste jeugdzwemmer met 23.68. Hij zal op zoek gaan naar een verbetering van 0.10 seconden en zich daarmee willen plaatsen voor de EJK. Hetzelfde geldt ook voor Joost Groeneveld en Dion Dreessens, al zitten zij met 24.26 en 24.27 nog wel ver van de richttijd af.

50m vrijeslag heren gehandicapten
Totaal 13 deelnemers aan de start op deze baan sprint. Paralympisch medaillewinnaar Mike vd Zanden, de broer van Wendy vd Zanden, is de enige deelnemer in de S10 klasse en met 25.72 is hij de snelste op de startlijst.

50m vrijeslag dames
Bij afwezigheid van Marleen Veldhuis is Ranomi Kromowidjojo de grote favoriet om de 50m vrijeslag op haar naam te schrijven. Concurrentie zal ze onder andere krijgen van Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk. Om de finale van dit nummer te halen zal waarschijnlijk een tijd van rond de 26 seconden nodig zijn en waarschijnlijk is dat nog wat te hoog gegrepen voor de jeugdzwemsters. Tamara van Vliet heeft in die categorie de snelste inschrijftijd van 26.62 en daarmee reeds voldaan aan de richttijd voor de EJK. Als Femke Leenstra ook naar Helsinki wil zal ze haar 26.98 moeten verbeteren tot onder de 26.64.

50m vrijeslag dames gehandicapten
Ook hier meer dan een serie, met totaal 14 deelnemers. Chantal Molenkamp (S10) zal op zoek gaan naar een tijd onder de 30 seconden, haar tijd staat nu op 30.12.

200m wisselslag heren
Bij de Amsterdam Swimcup toonde Bram Dekker mooie progressie en kwam hij tot 2.03.62. Daarmee is hij bij het ONK als snelste ingeschreven en dus zwemt hij in de series in de laatste serie op baan 4. Devi Wolthuizen is met 2.06.11 de nummer 2, Mike Marissen met 2.06.44 de nummer 3 bij de senioren, maar tevens de nummer 1 bij de jeugd. Weet hij die tijd bij het ONK nogmaals op de klok te zetten dan mag ook hij naar de EJK in Helsinki. Bij de Amsterdam swimcup mislukte dat net, maar hij heeft nu nog weer 2 kansen in de series en finale. Om de A-finale te halen zal een tijd rond de 2.10 nodig zijn, Vincent van Iperen stat met 2.10.33 als 8e ingeschreven, voor de B-finale ongeveer 2.13.

200m wisselslag dames
Teamgenoten Lieke Verouden en Rieneke Terink (beiden AZ&PC) zijn de nummers 1 en 2 van de startlijst, gevolgd door Sharon van Rouwendaal en Joelle Scheps. Marjolein Delno is op plaats 11 de snelste jeugdzwemster met 2.24.01 en zal stevig aan de bak moeten wil ze kans maken op de EJK richttijd van 2.21.67, andere gegadigden voor Helsinki lijken er niet direct te zijn.

4x200m vrijeslag heren
In 2008 kwam de ploeg van de Dolfijn tot het huidige Nederlandse Record van 7.27.27. Een 4-tal van diezelfde ploeg staat nu ingeschreven met 7.12.54! Ook plaats 2 lijkt reeds vergeven, de heren van Eiffel Swimmers PSV hebben een achterstand op de Dolfijn van zo’n 13 seconden en een voorsprong op AZ&PC van 26 seconden. Die laatste ploeg krijgt voor het brons overigens nog tegenstand van Trivia, die met 7.37.53 op de 25m baan staat ingeschreven en dus tijdens de series zal moeten zwemmen.

4x00m vrijeslag dames
De ploeg van Eiffel Swimmers PSV lijkt hier de titel op te kunnen halen en staat met 3.46.04 ingeschreven onder het Nederlands Record van de Dolfijn ui 2007 (3.46.10). Voor AZ&PC lijkt zilver het hoogst haalbare, gevolgd door Eiffel Swimmers PSV II, Orca I en De Dolfijn I, alle 3 in de 3.57.

De complete startlijsten zijn te vinden op de Livetiming pagina van het ONK.

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Response